Shedia

EN GR

25/12/2013

To µωρό και το καθήκον, του Βασίλη Παπακριβόπουλου

«Ας υψώσουμε το δείκτη γεννητικότητας», καλεί η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ακόμη και μέσα από βιντεάκια με ραπ μουσική.
 
«–Μα γιατί τρως καραμέλες μέντας αγάπης μου;
  –Για να μπορώ να σε φιλάω στο στόμα.
  – Μα γιατί; 
     –Μα γιατί σήμερα είναι η εθνική νύχτα».
Το ραπ βιντεοκλίπ που γυρίστηκε με πρωτοβουλία της σιγκαπουριανής κυβέρνησης και σπόνσορα τις καραμέλες «Mentos» συνεχίζει:
«Δεν σου μιλάω για τις σημαίες και τα πυροτεχνήματα, αλλά για αυτό που έρχεται μετά από όλα αυτά: να κάνουμε ένα μωρό. Ας σηκώσουμε ψηλά τον δείκτη γεννητικότητας της Σιγκαπούρης. Είμαι ένας πατριώτης σύζυγος, έλα άναψε τα κεριά, ένα νυχτερινό σαφάρι στο κορμί σου… [η φωνή λαχανιάζει, αναστεναγμοί…]» 
 
Κι αν εμάς μας φαίνεται γελοία αυτή η λύση απελπισίας στην οποία κατέφυγε –μεταξύ άλλων– η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για να αυξήσει την υπερβολικά χαμηλή γεννητικότητα της χώρας (1,2 παιδιά ανά γυναίκα) –την οποία η εξαιρετικά αυστηρή κι επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να αντισταθμίσει– η κοινή γνώμη θα πρέπει να συγκλονίστηκε από αυτήν την απίστευτα τολμηρή για τα ήθη της χώρας ενέργεια. 
 
 
Εργασία και ηθική
 
Γιατί, εκτός από τους λόγους που λίγο πολύ ισχύουν και στην περίπτωση της Κορέας, πιστεύεται ότι μια από τις αιτίες της χαμηλής γεννητικότητας είναι και η θρυλική σεμνοτυφία και το «σεξουαλικό μπλοκάρισμα» που επικρατούν στην ασιατική χώρα. Πράγματι, κύριο μέλημα του Κόμματος της Λαϊκής Δράσης, που κυβερνάει την –εξαιρετικά αυταρχική– Δημοκρατία της Σιγκαπούρης από την ανεξαρτητοποίησή της το 1965, ήταν να δημιουργήσει μια νέα εθνική ταυτότητα η οποία να συσπειρώνει τον ετερόκλητο πληθυσμό (Κινέζοι, Μαλαίσιοι, Ινδοί): ο Σιγκαπουριανός οφείλει να είναι πιο πειθαρχημένος, εργατικότερος, καθαρότερος και ηθικότερος –άρα πιο πολιτισμένος– από τον πρώην αποικιοκράτη ο οποίος τόσο τον είχε περιφρονήσει. Δηλαδή, πολύ πιο πουριτανός κι από Άγγλο της δεκαετίας του 1950… 
 
Όντως, όταν είχαμε βρεθεί στη Σιγκαπούρη, εκτός από την απόλυτα ρυθμισμένη από το κράτος ζωή του πληθυσμού και την υστερία με την καθαριότητα, είχαμε εντυπωσιαστεί και από το ντύσιμο των ντόπιων γυναικών: κάτω από τον τροπικό ήλιο και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, βαριά σκούρα ρούχα που δεν άφηναν ακάλυπτο σχεδόν κανένα μέρος του σώματος και μαύρα καλσόν! Οτιδήποτε άλλο θεωρείται άσεμνο. 
 
Αργότερα, από τον γαλλικό ιστότοπο www.rue89.com, πληροφορήθηκα ότι μέχρι το 1995 οποιαδήποτε πράξη στοματικού σεξ τιμωρούνταν με τουλάχιστον δεκαετή κάθειρξη (έκτοτε αποποινικοποιήθηκε υπό τον όρο να αποτελεί προκαταρκτικό «φυσιολογικής» συνουσίας), ότι απαγορεύεται αυστηρότατα η διακίνηση οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί πορνογραφικό υλικό, και ότι η επίσημη ιστοσελίδα του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί τους ταξιδιώτες πως ενέργειες που θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του φλερτ, όπως ένα άγγιγμα, στη Σιγκαπούρη μπορούν να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της προσβολής της δημόσιας αιδούς. Προσθέτει δε πως τουρίστες έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί  επειδή μέσα στο συνωστισμό μιας ντισκοτέκ άγγιξαν άθελά τους μια κοπέλα και μηνύθηκαν από την βαρύτατα προσβεβλημένη παθούσα.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ