Shedia

EN GR

25/12/2013

Ακαδηµία σαν παραµύθι, του Νέστορα Πουλάκου

Ένας χώρος στα βόρεια προάστια γίνεται σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που ασχολούνται και αγαπούν το παραμύθι.
 
Στο Χαλάνδρι, στη λεωφόρο Κηφισίας 180, στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Domus, ένας ζεστός χώρος «ντυμένος» στα πράσινα μαγνητίζει το μάτι του επισκέπτη από μακριά. Πρόκειται για την Ακαδημία Παραμυθιού «Μύθαρος», ένας χώρος που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του σκοπού και των δραστηριοτήτων του, γεγονός που τράβηξε το ενδιαφέρον της «σχεδίας» από την πρώτη στιγμή. Έχοντας μόλις λίγους μήνες λειτουργίας (τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του Οκτώβρη), ο «Μύθαρος» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δημιουργικό κι ευχάριστο στέκι για μικρούς και μεγάλους, όπου το παιχνίδι, το χάζι και η διασκέδαση θα συνδυάζονται μόνο με τη δημιουργική απασχόληση, την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης του παραμυθιού, ενός μαγικού κόσμου που μας ταξιδεύει έτσι κι αλλιώς. Συναντήσαμε τον άνθρωπο πίσω από την ιδέα αυτή, την κυρία Άρτεμις Ζωγανά, η οποία μας αποκάλυψε ουκ ολίγα και ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς έφτασε στην υλοποίηση του «Μύθαρου».
 
Ο «Μύθαρος» προέρχεται…
…από μια αρχή της αφήγησης παραμυθιού που δεν είναι και τόσο συνηθισμένη, η οποία λέει: Παραμύθι μύθαρος η κοιλιά σας πύθαρος. Όταν την πρωτοάκουσα αμέσως μου έκανε το «κλικ» η λέξη «μύθαρος» κι έτσι κατέληξα να τη χρησιμοποιήσω για το χώρο αυτό.
 
 
Σημείο αναφοράς και συνάντησης
 
Η Ακαδημία Παραμυθιού προέκυψε…
…εντελώς πηγαία κι αυθόρμητα μέσα από την ενασχόληση μου με το παραμύθι. Να σημειώσω εδώ ότι η εργασία μου για, τουλάχιστον, 25 χρόνια δεν είχε καμία σχέση με το παιδί και το παραμύθι. Καθημερινά, εργαζόμουν στο κοσμηματοπωλείο της οικογένειας μου στην οδό Πανεπιστημίου, μέχρι που αποφάσισα το 2009 –εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν– να το κλείσω. Πριν από δύο χρόνια, κι αφού ολοκλήρωσα έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνδυασμό με αυτόν εδώ το χώρο, ο οποίος είναι δικός μου και ξενοικιάστηκε λόγω της κρίσης, σκέφτηκα να ανοίξω το «Μύθαρο». Αυτό που πάντα ονειρευόμουν και θέλω να περάσω στο χώρο είναι να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό στέκι νέων τάσεων. Να γίνει ένα σημείο αναφοράς νέων ανθρώπων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που ασχολούνται με το παραμύθι, όπου θα ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, πάντα μέσα από τον δημιουργικό διάλογο και τη διαλεκτική. Παράλληλα, να γίνει ένας χώρος παραμυθιού για τα παιδιά. Ξέρετε, το παραμύθι ως λογοτεχνικό είδος είναι παρεξηγημένο και αρκετοί άνθρωποι, ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς παραμυθιών, το υποτιμούν!
 
 
Οι δραστηριότητες μας αποτελούν…
…μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μπουν στον κόσμο του παραμυθιού. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν τα μαθήματα για ενήλικες: δημιουργική γραφή από τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη, αφήγηση από τη συγγραφέα Εύη Γεροκώστα, μελέτη, ανάλυση και ερμηνεία, αλλά και προσωπική προσέγγιση λαϊκών παραμυθιών, από την εκπαιδευτικό Άννα Αλιφραγκή. 
 
Τα μαθήματα για παιδιά είναι: γραφή παραμυθιού για παιδιά σχολικής (από την παιδαγωγό Κατερίνα Ρέντη) και προσχολικής ηλικίας (από τη νηπιαγωγό Σταματία Γαβριηλίδου), σκίτσο παραμυθιού από την εικονογράφο Μαρία Τζαμπούρα, θεατρικό παιχνίδι από τη δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού Έφη Λάγγα, και μουσική και παραμύθι από τη μουσικολόγο Άσπα Παπαδημητρίου. 
 
Όλα τα μαθήματα είναι σε πολύ προσιτές τιμές, σε σύγκριση με τα ποσά που δίνονται σε μαθήματα ευρέως. Επίσης, να σημειώσω ότι η Ακαδημία Παραμυθιού «Μύθαρος» δεν είναι ψυχαγωγικός παιδότοπος, αλλά ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Δειλά-δειλά και παρά τις αρχικές μας ενστάσεις, διοργανώνουμε παιδικά πάρτι, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα ενέχουν τη φιλοσοφία της Ακαδημίας και το δημιουργικό παιχνίδι. Ούτε κλόουν ούτε διασκεδαστές. 
 
Τέλος, για την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν σχεδιαστεί εκδηλώσεις και δρώμενα για παιδιά και ενήλικες, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα πολλά. Όπως για παράδειγμα το γιορτινό κάλεσμα «Δύο παραμυθένιοι ήρωες ανταμώνουν και σε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία τρυπώνουν!», το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 16.30: Δύο αγαπημένοι ήρωες γνωστών παιδικών παραμυθιών θα συναντηθούν και παρέα με τα παιδιά θα φτιάξουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Μια ιστορία που θα είναι πασπαλισμένη με λαμπερή χρυσόσκονη των γιορτών, αλλά και πολλή φαντασία! Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τους ήρωες που πλάθει, ντύνει και ζωντανεύει η θεατρική ομάδα παιδικών δράσεων «Ένας κόσμος του κουτιού», ενώ παρέα με τους μικρούς θα περιπλανηθούν στο όνειρο και οι μεγάλοι που συνεχίζουν να αγαπούν τα παραμύθια.
 
 
Αναγνωστήριο & εκδηλώσεις
 
Οι χώροι στο «Μύθαρο» είναι…
…συνολικά τέσσερις. Στον πρώτο όροφο γίνονται οι δραστηριότητες για τους μικρούς, στο ισόγειο για τους μεγάλους, ενώ στον κάτω όροφο διαμορφώνεται σιγά – σιγά μια βιβλιοθήκη κι ένα αναγνωστήριο παραμυθιών, κυρίως σπάνιων και παλιών, που απευθύνεται και σε φοιτητές του Παιδαγωγικού, της Ψυχολογίας και αντίστοιχων σχολών που θέλουν να ανατρέξουν σε βιβλιογραφία για τις έρευνες τους. Τέλος, υπάρχει το αίθριο, όπου μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας και χωράει περίπου 70-80 ανθρώπους.
 
Άρχισα να γράφω παραμύθια όταν…
 
…έλεγα καθημερινά ιστορίες στον Βασιλάκη μου, το τρίτο μου παιδί, ο οποίος μπήκε στην πρώτη τάξη του δημοτικού, όμως, αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες. Επομένως, του έλεγα ιστορίες για να μαθαίνει τη γραμματική. Μια φίλη παιδοψυχίατρος στο Παίδων, όταν έμαθε γι’ αυτές τις ιστορίες, με προέτρεψε να τις γράψω. Για να μην πολυλογώ, από αυτές τις ιστορίες προέκυψε το βιβλίο «Τα γράμματα και οι ζαβολιές τους. Η γραμματική σε παραμύθι για παιδιά», ένα εναλλακτικό, καθαρά βιωματικό και καθόλου «στεγνό» παραμύθι, το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει να διαβάζεται και να παρουσιάζεται στα σχολεία. Στη συνέχεια, έγραψα και το «Κρυφτούλι του ήλιου». Και τα δυο βιβλία είναι εικονογραφημένα με σκίτσα της Έλενας Παπαδημητρίου. 
 
Οι Εκδόσεις Μύθαρος…
…προέκυψαν για να βγει αρχικά το βιβλίο «Τα γράμματα και οι ζαβολιές τους. Η γραμματική σε παραμύθι για παιδιά». Δεν ήταν στους σκοπούς της Ακαδημίας οι εκδόσεις. Την περίοδο της δημιουργίας του χώρου, έτυχε να βιώσω δύσκολες εμπειρίες με τους εκδοτικούς οίκους, μια και συνεχώς κάτι τύχαινε για να μην καταλήγει, εντέλει, το παραμύθι μου στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Πλέον, σιγά – σιγά, καλούμε συγγραφείς παραμυθιών που θέλουν να βρουν μια στέγη μακριά από την εκδοτική ασέβεια κι αγκύλωση που υπάρχει στο χώρο. Βέβαια, η δουλειά των εκδόσεων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, και γι’ αυτό τα βήματά μας είναι ακόμη μικρά και σταθερά στον τομέα αυτό.
 
Κλείνοντας την κουβέντα μας γύρω από την Ακαδημία Παραμυθιού «Μύθαρος», η κ. Άρτεμις Ζωγανά μάς τόνισε το σκοπό του χώρου: να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το παραμύθι, ώστε να μην εξακολουθεί να απευθύνεται μόνο στα παιδιά, και, ταυτόχρονα, να αποτελέσει ένα χώρο νέων τάσεων και προτάσεων.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ