Shedia

EN GR

25/12/2013

Με «σχεδία» σε… νησίδα, του Σέργιου Μήλη

Η «σχεδία» και η Εθνική Αστέγων ήταν μεταξύ των πρωτοβουλιών που τιμήθηκαν για την κοινωνική τους δράση από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.
 
Η «σχεδία» μας και η ποδοσφαιρική ομάδα των Aστέγων ήταν μεταξύ των δέκα πρωτοβουλιών απ’ όλη την Ελλάδα που τιμήθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας» για το έργο και την κοινωνική τους προσφορά. 
 
Οι «Νησίδες Ποιότητας»  διοργανώνονται ανελλιπώς, από το 2001, από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Τα βραβεία παρέδωσε και φέτος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ Κάρολος Παπούλιας, σε επίσημη τελετή που έγινε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.
 
Η αλήθεια είναι ότι αισθανθήκαμε λίγο άβολα. Όχι πως δεν το χαρήκαμε. Αντιθέτως. Απλώς, δεν είμαστε συνηθισμένοι στις τελετές, τους προβολής της δημοσιότητας και τα φλας των φωτορεπόρτερ. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα συνηθίσουμε ποτέ όλα αυτά, αλλά θα επιμείνουμε (και αυτό είναι σίγουρο) στις σελίδες της «σχεδίας», στα ρεπορτάζ μας και στα γήπεδα (πεδία), όπου με αφορμή μια μπάλα, ακολουθούμε το νήμα της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης. Σε αυτά και τις δράσεις που σκαρώνουμε και έρχονται και έχουν στο επίκεντρο πάντα και μόνο τον άνθρωπο.
 
Στην ουσία (και αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια), το «βραβείο συλλογικής δράσης» που κοσμεί το ταπεινό γραφείο της «σχεδίας» μας από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου είναι η αναγνώριση μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας στην οποία εμπλέκεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
 
Καταρχάς, είναι μια επιβράβευση για τους ανθρώπους της «σχεδίας», τους πωλητές της που και αυτές τις μέρες του χιονιά (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η θερμοκρασία είναι κοντά στο μηδέν) βρίσκονται στους δρόμους με τη «σχεδία» στο χέρι και με αξιοπρέπεια διεκδικούν τη ζωή τους. Με τη «σχεδία» ως όχημα σε μια μεγάλη πορεία προς τη δική τους «εστία»-σπίτι, δουλειά, οικογένεια, συμμετοχή, αξιοπρέπεια. 
 
Η αναγνώριση των ανθρώπων
 
Είναι και μια αναγνώριση, όμως, για τους δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και φίλους της «σχεδίας», που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία από το πρώτο λεπτό. Η συναλλαγή πωλητή και «αγοραστή» δεν είναι μια τυπική συναλλαγή. Είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία, που συμβάλλει –πιστεύουμε- με πολλούς τρόπους στον κοινό αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία.
 
Τα περιστατικά που μας περιγράφουν καθημερινά οι πωλητές της «σχεδίας» (μα καθημερινά!) είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Στιγμές ανθρώπινες και όμορφες σε σημείο που –ώρες ώρες- μας… βασανίζουν εδώ στο γραφείο. 
 
«Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αυτές οι ιστορίες να ειπωθούν, να μαθευτούν», συλλογιόμαστε φωναχτά και συλλογικά! Θα τον βρούμε τον τρόπο.
 
Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία το 2013 αποτελείται από τους : Κώστας Ζέπος, Πρέσβης ε.τ. (πρόεδρος),  Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης, Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας – Ακαδημαϊκός, καθ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί», καθ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη και οι Πρόεδροι των δύο συνδιοργανωτριών οργανώσεων κ. Δήμητρα Αλμπάνη (Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού) και κ. Στέφανος Γερουλάνος (Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών). 
 
Οι υπόλοιποι φορείς που τιμήθηκαν για το κοινωνικό τους έργο είναι οι: ΔΕΣΜΟΣ, Eλληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες /Very Special Arts Hellas, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (Κως), Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι- Δράμα, Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά , Επιστήμη Για Σένα, Equal Society Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών & Οικογένειας) και η Πακιστανό-Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία.
 
Καταπληκτικοί άνθρωποι, καταπληκτικές πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από τις γειτονιές και καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια. 
 
Αξίζουν την υποστήριξή μας.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ