Shedia

EN-US GR

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Βασικές δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ» είναι η έκδοση του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και η σύσταση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων με την ετήσια συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
 
Ωστόσο, οι δράσεις της «σχεδίας» δεν εξαντλούνται μόνο στη διανομή ενός περιοδικού, καθώς μέσα από μια ευρεία γκάμα πρωτοβουλιών υφαίνεται ένα δίκτυ προστασίας για εκείνους που έχουν ανάγκη. Κοιτώντας πίσω από τις σελίδες, ανακαλύπτουμε έναν άλλο κόσμο, ανακαλύπτουμε ιδέες, δράσεις και ιστορίες που δείχνουν ότι η «σχεδία» δεν είναι μόνο ευκαιρία οικονομικής υποστήριξης, ένα μέσο για αρκετούς συνανθρώπους μας να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα για να καλύψουν πολύ βασικές ανάγκες. Η «σχεδία» είναι ένα σύνολο εμπειριών και ευκαιριών, που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν, να εμψυχώσουν, να στηρίξουν ανθρώπους που δοκιμάζονται πολύ σκληρά. Να υποστηρίξουν τους πωλητές, αλλά και τους αναγνώστες. Είναι η επαφή με τον κόσμο, είναι ένα βήμα προς την κοινωνική επανένταξη, είναι η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του εαυτού μας και του διπλανού. 
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, μέσα από την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους της «σχεδίας» να φτιάξουν το βιογραφικό τους, να προετοιμαστούν για συνεντεύξεις και να έρθουν σε επαφή με εταιρείες. Ή ακόμη όταν ένας άνθρωπος  του περιοδικού βρει σπίτι, το γραφείο προσπαθεί να βρει τρόπους για την επίπλωσή του, κυρίως μέσω των συνεργειών με άλλες κοινωνικές δομές και εταιρείες. Οι πρωτοβουλίες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Οι «Αόρατες Διαδρομές» είναι ένα πρόγραμμα περιηγήσεων σε κοινωνικές δομές της πόλης με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους ανθρώπους του περιοδικού. 
 
 
O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μαθήματα φωτογραφίας, κεραμικής και κοσμήματος, ανάγνωση λογοτεχνικών έργων, επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί με ξεναγούς ακόμα και τους ίδιους τους καλλιτέχνες, προσκλήσεις σε παραστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες, χορωδία σε συνεργασία με την El Sistema Greece, η συμμετοχή στην οποία είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, φύλου, μουσικού επιπέδου και εμπειρίας.
Οι τέχνες καλλιεργούν πνεύματα, ανυψώνουν ψυχές. Πώς θα μπορούσαν να λείπουν από τη «σχεδία»; Όπως λέει η κυρία Κατερίνα από τη Θεσσαλονίκη, που έλαβε μέρος στην ομάδα της λογοτεχνικής ανάγνωσης κειμένων, «ξεκίνησα γιατί μου αρέσει η λογοτεχνία και έτσι έχω την ευκαιρία να ακούσω ωραία βιβλία και να συζητήσω για αυτά. Η πνευματική καλλιέργεια δεν σταματά ποτέ. Επιπλέον, με βοήθησε να ξεφύγω από την καθημερινότητα, ενώ είναι σημαντικό το να νιώθω ότι ανήκω σε μια ομάδα». 
 
Οι άνθρωποι που έχουμε συνηθίσει πλέον να βλέπουμε στις γωνιές των δρόμων με το κόκκινο γιλέκο δεν μένουν απλοί θεατές. Καλούνται να αναλάβουν ρόλο ενεργό. Γράφουν κριτικές για τις παραστάσεις που παρακολουθούν, συμμετέχουν σε βραδιές λογοτεχνίας, ενώ μετά τα μαθήματα φωτογραφίας πήραν μέρος στην έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού», που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Σε ένα βίντεο-μαρτυρία η Ματίνα, πρώην πωλήτρια του περιοδικού, μιλά για το πώς η φωτογραφία τής άλλαξε τη ζωή. «Η αστεγία», λέει, «είναι ένας διαμελισμός. Είχε διαμελιστεί το πρόσωπο και η προσωπικότητά μου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή [της φωτογραφίας] άρχισα να μαζεύω κομμάτια και ταυτόχρονα άρχισαν να συσσωρεύονται και τα εσωτερικά μου κομμάτια». Υπάρχει, ακόμα, και θεατρική ομάδα, που έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου, της Biennale Athens. Το «Δείπνο», μια performance με οικοδεσπότες πέντε πωλητές που γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι συζητούν με τους καλεσμένους τους όσα έχουν ζήσει, ήταν  μια από τις παραστάσεις. 
 
 
 Η «σχεδία» αναπτύσσει διαρκώς αθλητικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο γιατί η κίνηση είναι υγεία, αλλά γιατί μέσα από αυτές κατακτούμε δεξιότητες και καλλιεργούμε αξίες, όπως η ομαδικότητα, το ευ αγωνίζεσθαι και ο σεβασμός. Σκοπός των αθλητικών πρωτοβουλιών δεν είναι το κυνήγι της νίκης, αλλά η εκπλήρωση του κοινωνικού τους ρόλου. Οι νίκες είναι φυσικά καλοδεχούμενες και επιθυμητές, αλλά δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Άλλωστε, η διαχείριση της ήττας είναι ένα ακόμα μάθημα ζωής.
 
H γνωστότερη αθλητική πρωτοβουλία του περιοδικού ίσως είναι αυτή της Εθνικής Ομάδας Αστέγων με τον τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια», που χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και να συμβάλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην ομάδα του πετάνκ, που έχει αποκτήσει πιστούς παίκτες. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και όσους συμμετέχουν στους αγώνες δρόμου, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους. Εδώ δεν μετράνε τα χιλιόμετρα, αλλά η προσφορά που ξεπερνά ακόμα και την αίγλη του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
 
 
Τι είναι, λοιπόν, η «σχεδία»; Σίγουρα δεν είναι μόνο τα 2,5 ευρώ που εισπράττουν οι πωλητές με την πώληση κάθε περιοδικού. «Μέσα από τη “σχεδία” και το θέατρο ξαναγεννήθηκα. Γνώρισα κόσμο και είδα ότι οι άνθρωποι είναι καλοί. Εκεί που ήμουν μόνος, δεν είχα διάθεση για τίποτα, δεν είχα ελπίδα, γνώρισα έναν άλλο κόσμο, γνώρισα την αλληλεγγύη. Πιάστηκα από τη “σχεδία” και ανακάλυψα ότι αυτό που ήθελα ήταν να σωθεί η ψυχή μου και όχι η τσέπη μου», υπογραμμίζει ο Μιχάλης. «Η “σχεδία” άλλαξε τη ζωή μου. Είχα μια δουλειά, ξαναβρήκα την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά και στον κόσμο. Αισθάνθηκα ότι ανήκα κάπου», συμπληρώνει ο Αντώνης. «Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι είναι υπέροχοι. Υπάρχουν μέρες που λέω: “σήμερα έζησα κάτι μεγάλο”, και αυτό είναι ένα χαμόγελο», εξομολογείται η Κατερίνα.
 

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για το Καταστατικό της ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ