Shedia

EN GR

25/12/2013

Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Τα κουπόνια των καλών τραπεζών
 
Σοβαρό κίνδυνο να μείνουν νηστικοί αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που  εξασφαλίζουν τα τρόφιμα για τις οικογένειες τους μέσω ειδικών κουπονιών που παρέχονται από το κράτος. Το αμερικανικό Κογκρέσο προγραμματίζει να μειώσει κατά το ήμισυ το πρόγραμμα  των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σίτιση των άπορων πολιτών. «Στις Τράπεζες Τροφίμων κάποτε κατέφευγε ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν μια βοήθεια για να συμπληρώσουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες. Σήμερα, όμως, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έρχονται σε μας έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι στηρίζονται, πλέον, εξ ολοκλήρου στα τρόφιμα που τους παρέχουμε», εξηγεί ο Λέστερ Γιου από την Τράπεζα Τροφίμων του Σιάτλ, στην οποία κάθε χρόνο καταφεύγουν περισσότεροι από 40.000 πολίτες. 
ΠΗΓΗ:  Real Change - USA
 
Περιοδικό δρόμου ετών 10!
 
 
Το 1993 ήταν η πρώτη φορά που έπεσε στα χέρια της Λίντας Ντουμόν ένα περιοδικό δρόμου, και από τότε έβαλε στόχο να δημιουργήσει μια μέρα το δικό της. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, όντας άνεργη και με το σύζυγό της να έχει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, η Λίντα ξεκίνησε σιγά- σιγά ως πωλητής ενός καναδικού περιοδικού δρόμου για να εξασφαλίζει ένα εισόδημα για την οικογένειά της. Κατάφερε να σπουδάσει δημοσιογραφία, να εργαστεί ως ρεπόρτερ και, συνεργαζόμενη με τους κατάλληλους ανθρώπους, κατάφερε να δημιουργήσει το «Alberta Street News» , το δικό της περιοδικό, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής. 
Χρόνια του πολλά και από τη «σχεδία»!
 
ΠΗΓΗ:  Alberta Street News - Canada
 
Από τις συμμορίες στην Ιεροσύνη
 
 
Η ιστορία του Ιβάν Βάλντεκ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει θέμα κινηματογραφικής ταινίας. Σε ηλικία, μόλις, 9 ετών βρέθηκε μπλεγμένος με τις συμμορίες του Κέιπ Τάουν, για να καταλήξει αργότερα να περάσει στη φυλακή δέκα χρόνια από τη ζωή του για ανθρωποκτονία.  Η πορεία που ακολούθησε ισοπέδωσε κάθε στερεότυπο που τον ήθελε να ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία, αφού ο ίδιος αποφάσισε να γίνει ιερέας και σήμερα προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει και με κίνδυνο της ζωής του να βοηθήσει όσους θέλουν να ξεφύγουν από τις συμμορίες των δρόμων. Περισσότερα για τον Βάλντεκ θα διαβάσετε σε εκτενές ρεπορτάζ σε προσεχές τεύχος της «σχεδίας».
 
 
 
Ο δήμαρχος που νίκησε το αλκοόλ
 
 
«Το πρόβλημα μου με το αλκοόλ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το μόνο που ένιωθα εκείνη τη περίοδο ήταν ενοχή, ντροπή και μια συνεχή απογοήτευση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο νέος δήμαρχος της Βοστώνης, Μάρτιν Γουόλς, το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπισε πριν από αρκετά χρόνια και το οποίο δεν φοβήθηκε να αποκαλύψει. Ο Γουόλς  με την κίνησή του αυτή έκανε, όπως λέει ο ίδιος, πολλούς ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα να βγουν μπροστά και να μιλήσουν ανοιχτά. Ο ίδιος βοηθά ακόμη και σήμερα ως δήμαρχος της πόλης πολλά ιδρύματα απεξάρτησης όχι μόνο μέσω κονδυλίων, αλλά μιλώντας στους πάσχοντες για τη δική του ιστορία.  
 
ΠΗΓΗ:  Spare Change News - USA
 
Αιθιοπία: Φράγμα στη ζωή
 
 
Το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο κατασκευάζεται αυτή τη περίοδο στην Αιθιοπία και αναμένεται να παραδοθεί το 2015. Το φαραωνικό αυτό έργο, που παρουσιάζεται ως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στις όχθες του ποταμού Όμο, ο οποίος θα εκτραπεί. «Η ζωή μας εξαρτάται από το ποτάμι. Αυτό μας τρέφει, γιατί αυτό διατηρεί ζωντανά τα ζώα μας. Η λύση που μας προσέφεραν είναι να τα πουλήσουμε και να εγκαταλείψουμε τη γη μας», εξηγεί ένα μέλος της φυλής Μούρσι. 
 
ΠΗΓΗ:  IPS
 
 
Η βία χτυπάει και τους γιατρούς
 
 
«Πάσχω από αϋπνίες, συχνά βλέπω μπροστά μου ματωμένα πρόσωπα και ακούω κραυγές», λέει ο 25χρονος Ατζάμπ Γκουλ. Αυτή είναι η καθημερινότητα των γιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται στο νοσοκομείο «Lady Reading Hospital», που εδρεύει σε μια από τις περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας του Πακιστάν. Στο εν λόγω νοσοκομείο έχουν οδηγηθεί από το 2008 πάνω από 6.000 θύματα εξαιρετικά βίαιων επιθέσεων. Όπως περιγράφει ο Γκουλ, οι γιατροί έχουν έρθει αντιμέτωποι με τόση βία, που δεν αντέχουν πια. Ως  αποτέλεσμα, πολλοί εξ αυτών  κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών χαπιών για να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια χωρίς να βλέπουν εφιάλτες. 
 
ΠΗΓΗ:  IPS
 
Βήμα κατά των βασανιστηρίων
 
 
Ένα βήμα προς την κατάργηση των βασανιστηρίων για την απόσπαση ομολογίας των κρατουμένων φαίνεται πως κάνει η Κίνα, ύστερα από ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε σε μάικρομπλογκ,  η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει και τις κατηγορίες των εγκλημάτων που επισείουν τη θανατική ποινή. «Το πρόβλημα βρίσκεται πάντα στην εφαρμογή των αποφάσεων. Εκτός αυτού, οι έλεγχοι για το αν και κατά πόσο τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των υπόπτων και των κρατουμένων είναι μηδαμινοί», τονίζει ο Νικολά Μπεκελίν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / Reuters
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ