Shedia

EN GR

01/07/2013 #5

Μια σχεδία μεσοπέλαγα

Είναι περίεργες οι μέρες που διανύουμε. Από την Αγία Παρασκευή ως το Μπέλο Οριζόντε, ο κόσμος είναι στους δρόμους. Κυρίαρχο θέμα ο άνθρωπος και τα δικαιώματά του. Στην υγεία, στην παιδεία, στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα, σε όλα.
Στο τεύχος Ιουλίου της «σχεδίας» εστιάζουμε σε ένα από τα βασικότερα ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία: Αυτό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η «σχεδία» ρίχνει φως στην ευρωπαϊκή εμπειρία και διαπιστώνει, ότι, τελικά, η Ελλάδα μπορεί να είναι από τις λίγες, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα που «δυσκολεύεται» να περάσει ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ρατσισμού. 
Στη Ρουμανία για παράδειγμα, ο δήμαρχος της πόλης Μπάια Μάρε έχει υψώσει τείχος που διαχωρίζει τους Ρομά από τον υπόλοιπο πληθυσμό!
Η Ελλάδα, πάντως, είναι η μόνη χώρα (μαζί με την Εσθονία, για την ακρίβεια!) που δεν έχει λάβει απολύτως κανένα μέτρο για εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή απόφαση πλαίσιο που από τον προσεχή Νοέμβριο αποκτά πλήρη ισχύ Οδηγίας.
 
Ακόμη, στο τεύχος Ιουλίου της «σχεδίας» υπάρχει ένα ρεπορτάζ για τα «40 κορίτσια» της φυλής Χαζάρα! Μια σελίδα από την ιστορία του Αφγανιστάν που μοιάζει εκπληκτικά με το δικό μας χορό του Ζαλόγγου! Είναι αυτές οι ιστορικές συμπτώσεις…
Από αυτό το τεύχος, εξάλλου, ένας καφές θα περιμένει τους φίλους της «σχεδίας» που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από τη Νάπολη της Ιταλίας, εξαπλώθηκε στα πέρατα της γης και –μέσω της «σχεδίας»- έρχεται και στην Ελλάδα. Ένα απλό κερασματάκι αφορά. Ένα κέρασμα που μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά.
Παρουσιάζουμε επίσης, πώς στο εξωτερικό ανακαλύπτουν τρόπους για να ξαναζωντανέψουν παραμελημένες γειτονιές: Στο Λίβερπουλ οι αρχές πωλούν σπίτια έναντι μια λίρας και στην Αυστραλία ολόκληρες εκτάσεις γης έναντι ενός δολαρίου! 
 
Συνήθως λέμε πως «ο αθλητισμός ενώνει». Στην Τουρκία των διαδηλώσεων, το σύνθημα αντιστράφηκε και έγινε «η πολιτική ενώνει». Εχθροί μισητοί εντός των γηπέδων, οι οπαδοί των μεγαλύτερων ομάδων της γειτονικής χώρας βρήκαν λόγους να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η «σχεδία» έψαξε το θέμα και μίλησε με ανθρώπους για το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, η κυβέρνηση Ολάντ δείχνει το δρόμο: Με νόμο αποτρέπει τις εξώσεις καλόπιστων ενοικιαστών που, λόγω κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι! Στην Ελλάδα, ας σημειωθεί, έγινε το ακριβώς αντίθετο!
 
Ακόμα, σε συνέντευξή του ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μιλάει για τα Εξάρχεια, τη δουλειά του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις συγκυρίες εκείνες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Ενώ, ο φωτογράφος Τάκης Σπυρόπουλος μιλάει για τη μοίρα της εικόνας και την τελευταία του δουλειά: ένα φωτογραφικό βιβλίο που διαβάζεται. 
Από κοντά οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ της «σχεδίας» που καταγράφουν τα τελευταία νέα για την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων που έχει μπει για τα καλά στην τελική ευθεία πριν τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Αυγούστου στην Πολωνία, 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ