Shedia

EN GR

26/06/2013

Φθηνός σκούφος, του Νίκου Φρούσου

Ένας σουλτάνος στον Καραμεικό
 
Τσιμπολογώντας παρέα με τον Μπολίβαρ και έναν θρυλικό σουλτάνο έχει –όπως και να το κάνεις– τη γοητεία του…
 
Είναι γοητευτικό ανάγνωσμα η ιστορία του Σαλαντίν, του σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας του 12ου αιώνα, ο οποίος στο απόγειο της δόξας του μετρούσε στις κτήσεις του την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μεσοποταμία, την Υεμένη και τμήματα της Βορείου Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαλαντίν στη μάχη του Χαττίν, το 1187, κατατρόπωσε τους Σταυροφόρους του Γκυ των Λουζινιάν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών (έχουν μακρά ιστορία οι Παλαιστίνιοι από κατακτητές), αλλά ήταν και η σπίθα που πυροδότησε την Γ΄ Σταυροφορία που ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα.
 
Μια τοιχογραφία του Σαλαντίν (δίπλα από εκείνη του Σιμόν Μπολίβαρ!) είναι η χαρακτηριστική διακόσμηση ενός όμορφου, λιτού, απέριττου και, προπαντός, ζεστού χώρου στην περιοχή του Κεραμεικού. Το καφέ μπαρ εστιατόριο «Saladin». 
 
Το ανακαλύψαμε τυχαία τον περασμένο χειμώνα επιστρέφοντας από μια προπόνηση της εθνικής αστέγων. Είχε και ένα μικρό ρεμπέτικο σχήμα που έπαιζε εκείνη τη βραδιά, δυναμικό νεαρόκοσμο, θετική ενέργεια, καλό φαγητό, καλές τιμές και τρομερά παιδιά στο σέρβις. Μας άρεσε. 
 
Από εκείνη την πρώτη επίσκεψη, έχουμε επισκεφθεί το χώρο ουκ ολίγες φορές, και αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση είναι τα παιδιά που εξυπηρετούν τον κόσμο, μπρος και πίσω από τον πάγκο της κουζίνας. 
 
Στατιστικά, όσο καλό και αν είναι το σέρβις σε ένα μαγαζί, δεν μπορεί, μια φορά θα πέσεις πάνω στο «στραβωμένο» σερβιτόρο που θα σου σπάσει τα νεύρα –είτε επειδή έχασε η ΑΕΚ, είτε επειδή έχασε το κορίτσι του, είτε επειδή απλώς έτσι γουστάρει. Αμ δε! Στο «Saladin» δεν μας έχει συμβεί ακόμα (και ελπίζουμε να μη μας συμβεί ποτέ, γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε και «στραβώνουμε» με τη σειρά μας!). 
 
Να, Τετάρτη μεσημέρι ήταν που πήγαμε για τις ανάγκες του «φθηνού σκούφου» και πέσαμε πάνω στον Γιώργο. Ήταν στην κουζίνα και παράλληλα στο σέρβις. Ευγένεια και ένα ταπεινό χαμόγελο που σε καλεί να επιστρέψεις. 
 
Είναι και το φαγητό εξαιρετικό και ιδιαίτερο. Η στραπατσάδα με απάκι που παραγγείλαμε ήταν όλα τα λεφτά. Για την ακρίβεια ήταν και για παραπάνω λεφτά από την τιμή του πιάτου (4,80€). Μαζί πήραμε μπιφτέκια με ψητές ντομάτες και γιαουρτόσκορδο (7,40 €) και μια φετούλα, ως αυθεντικοί ιθαγενείς (2,70 €). Μπαίνει οριακά, αλλά συνάμα και πανηγυρικά στο «Φθηνό Σκούφο». Δεν είναι μονάχα ότι πληρώσαμε 14,90 € (κάτω δηλαδή, από το όριο των 15 € που έχουμε θέσει) είναι και το γεγονός ότι χορτάσαμε! Ο πληθυντικός «κολλάει» αφού ήμασταν δύο. Πράγματι μεγάλες και χορταστικές μερίδες.
 
Είναι και καλή η μουσική, είναι και όμορφη η γειτονιά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν σουλτάνο!
 
Ένα μαγαζί που σε σέβεται. Θα πηγαίνουμε. Μπορεί και να σας πετύχουμε εκεί.
 
Μεζεδοπωλείο «Saladin», Μεγάλου Αλεξάνδρου 111, Κεραμεικός. Τηλ.: 21 1184 7890
 
Χοιρινό κατσαρόλας με μπίρα 7,60 €
Στραπατσάδα με απάκι 4,80 €
Μπιφτέκια με ψητές ντομάτες και γιαουρτόσκορδο 7,40 €
Μελιτζάνα ψητή με φέτα και σκόρδο 4,60 €
Ντολμαδάκια γιαλατζί 4,90 €
Γίγαντες φούρνου 4,90 €
Φέτα 2,70 €
Μαστέλο 5,30 €
Μανιτάρια 4,80 €

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ