Shedia

EN GR

26/06/2013

Aστικοί µύθοι, του Άγγελου Τσέκερη

Ανάσα για τα ελληνικά νοικοκυριά
 
Η κατάργηση του άδικου χαρατσιού της ΕΡΤ των τεσσάρων ευρώ ανακούφισε τα λαϊκά στρώματα και άλλαξε το κλίμα για τη χώρα μας διεθνώς. Επιστρέφουν οι Ρώσοι της Γκασπρόμ.
 
του Άγγελου Τσέκερη
 
Στη «σχεδία» αυτού του μήνα δοκιμάζονται επιχειρήματα υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, προκειμένου, αμέσως μετά, να  κυκλοφορήσουν και επισήμως στην αγορά. Τα τεστ γίνονται σε συνθήκες εργαστηρίου, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και για την διεξαγωγή τους έχουν χρησιμοποιηθεί ανθρώπινα ομοιώματα (crash test dummies). 
 
Το επιχείρημα της χιονοστιβάδας
 
Αν δεν κλείσει η ΕΡΤ, θα εξακολουθήσουμε να διορίζουμε τους κολλητούς μας. Θα πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης και θα δυσαρεστηθεί η τρόικα. Τότε θα αδυνατίσει η διεθνής θέση της χώρας, οπότε η Τουρκία που έχει εσωτερικά προβλήματα, θα μας φάει τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου και τις ΑΟΖ. Έτσι θα αρχίσει η ραγδαία επέκταση του Ισλάμ προς την Ευρώπη και σε λίγα χρόνια θα φοράμε όλοι μπούρκες. 
 
Το «εκσυγχρονιστικό » επιχείρημα 
 
Η δημόσια τηλεόραση είναι αναχρονισμός. Δημόσια τηλεόραση έχει η Βόρεια Κορέα και οι παρουσιαστές πρέπει να κλαίνε όταν αναφέρονται στον Κιμ Ιλ Σούνγκ. Η ιδιωτική τηλεόραση μπορεί να καλύψει μια χαρά το κενό, παίζοντας τις «7 θανάσιμες πεθερές» και το «ευτυχισμένοι μαζί» επανάληψη όλο το καλοκαίρι.  Η λειτουργία της Κυριακής θα μεταδίδεται από ιδιωτικό σταθμό, παράλληλα με τη Φόρμουλα1. ΟΙ ομογενείς στην Αυστραλία μπορούν να βολευτούν με τοπικούς σταθμούς που πουλάνε χαλιά. Σε περίπτωση εκλογών, στα κόμματα θα παραχωρηθεί τηλεοπτικός χρόνος στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στη ζώνη 2 με 5 τη νύχτα, όπου οι τηλεθεατές θα μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της αρεσκείας τους τηλεφωνώντας στην αντίστοιχη ροζ τηλεφωνική γραμμή (1.97 ευρώ το λεπτό + ΦΠΑ).
 
Το «δίλημμα»
 
Στην περίπτωση που δεν κλείσει η ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τριπλασιάσει τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, να οκταπλασιάσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, να αφαιρέσει τα τζάμια από όλα τα σχολεία και τα νοσοκομεία, και να ξηλώσει την άσφαλτο από τους δρόμους. Υπάρχει υπεύθυνος πολίτης που θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη; Και μάλιστα τώρα που περάσαμε τα δύσκολα και η χώρα μπαίνει σιγά σιγά σε φάση ανάκαμψης; 
 
 
Το επιχείρημα «πακέτο»
 
Η κυβέρνηση θα προωθήσει την διάλυση της ΕΡΤ με νόμο ενός και μοναδικού άρθρου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται επίσης και η προστασία για τα αδέσποτα σκυλάκια. Όποιος διαφωνεί με τον νόμο, να ξέρει ότι δεν αγαπάει τα αδέσποτα σκυλάκια και θέλει το κακό τους. 
Το επιχείρημα «λίστα Λαγκάρντ»
 
Η ΕΡΤ κλείνει επειδή ο Κεδίκογλου νόμιζε ότι την κρατάει ανοιχτή ο Σαμαράς, ο οποίος είπε στον Στουρνάρα ότι  νόμιζε ότι την κρατάει ανοιχτή ο Διώτης, ο οποίος περίμενε εντολή από τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν άνοιξε το USB, αλλά είπε στον Καπελέρη ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν του ζητήθηκε καμία ενημέρωση και δεν θυμάται που έβαλε το σχετικό CD.  
 
Το επιχείρημα του «αποπροσανατολισμού»
 
Κυκλοφόρησε ήδη εφαρμογή για να ταΐζεις τον σκύλο σου μέσω κινητού τηλεφώνου. Στην Καραϊβική βιντεοσκοπήθηκε ρέγγα μήκους 17 μέτρων.  Μωρό ελαφάκι σφήνωσε το κεφάλι του σε μια σακούλα πατατάκια και χρειάστηκε επέμβαση. Σε έξαρση στην Βρετανία οι απαγωγές από εξωγήινους. ¨Ένα γάτος θέλει να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Πόλη του Μεξικού. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, και εμείς εδώ, παραμένουμε εσωστρεφείς,  και ομφαλοσκοπούμε για επουσιώδη θέματα όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, γι αυτό δεν πάει μπροστά αυτός ο τόπος.
 
Το επιχείρημα της «κολακείας»
 
«Ο ¨Έλληνας είναι ζωντανός, δημιουργικός, γεμάτος ιδέες. Με τεράστιες δυνατότητες. Μπορεί να κάνει θαύματα. Ο Έλληνας δεν είναι φτιαγμένος για βαρετές εκπομπές κουλτούρας, ούτε για οδοιπορικά στα χωριά. Ούτε για ποιοτικές ταινίες που σε αποκοιμίζουν. Ούτε για ντοκιμαντέρ με σαύρες. Ούτε για κλασικές μουσικές και αηδίες. Ούτε για ιστορικές αναδρομές να βλέπει τον Πλαστήρα σε φιλμ αρχείου ασπρόμαυρο, ή για ειδήσεις σούπα, βουτηγμένες στον καθωσπρεπισμό.. Ο Έλληνας θέλει ανταγωνιστικότητα, ρίσκο και ένταση στην τηλεόρασή του. Θέλει ευκαιρίες, σύγκρουση με το κατεστημένο και όραμα επιτυχίας για να μεγαλουργήσει ξανά. 
 
Το επιχείρημα της «ανακούφισης»
 
Με το κλείσιμο της ΕΡΤ καταργείται το χαράτσι των 4,24 ευρώ που πλήρωναν κάθε μήνα οι πολίτες με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ήταν ένας άδικος φόρος καθώς επιβάλλεται το ίδιο σε φτωχούς και πλούσιους, και είχε οδηγήσει ευρύτατα κοινωνικά στρώματα σε απόγνωση. Η κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους των 4,24 ευρώ, θα φέρει ανακούφιση στα ελληνικά νοικοκυριά, θα βελτιώσει αισθητά την οικονομική τους θέση και θα τους επιτρέψει να καλύψουν πιο άμεσα τις ανάγκες τους, σε εποχές δύσκολες όπως οι σημερινές. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ