Shedia

EN GR

24/04/2013

Η απώλεια της ψυχής, του Βασίλη Παπακριβόπουλου

Έξι ισραηλινοί πρώην διοικητές αποκαλύπτουν τις αγριότητες εις βάρος των Παλαιστινίων και προτάσσουν το διάλογο ως τη µόνη λύση.
του Βασίλη Παπακριβόπουλου
 
Mπροστά στον κινηµατογραφικό φακό του Ντρορ Μορέχ (Dror Moreh), στα γυρίσµατα του ντοκιµαντέρ «The Gatekeepers» (Οι φύλακες της Πύλης, σε ελεύθερη µετάφραση), έξι στελέχη των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ παραδέχονται ότι την περίοδο 1980-2011 διέταξαν δολοφονίες, σκληρά βασανιστήρια, κύµατα µαζικών κι αυθαίρετων συλλήψεων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων µε στόχο να διαλύσουν τη Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, τη Χαµάς ή την Τζιχάντ.
 
Η συνέχεια των εξοµολογήσεων των έξι πρώην διοικητών του Shin Bet, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού η οποία είναι επιφορτισµένη µε την αντιτροµοκρατική δράση στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζει ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτοί οι υψηλά ιστάµενοι πρώην στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι η δράση τους και κυρίως οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών των αντιπάλων, τις οποίες οι ίδιοι διέταξαν κι οργάνωσαν, εκτός από ανήθικη υπήρξε λανθασµένη και αναποτελεσµατική. 
 
Ένας από αυτούς φτάνει στο σηµείο να παροµοιάσει την δράση της υπηρεσίας του και του ισραηλινού στρατού µε τη συµπεριφορά των ναζιστικών στρατευµάτων σε κατεχόµενες χώρες όπως η Πολωνία ή το Βέλγιο: οι αγριότητες που διέπραξαν δεν µπόρεσαν να κάµψουν την αντίσταση του πληθυσµού. Για µια χώρα όπως το Ισραήλ πρόκειται για απίστευτα τολµηρή δήλωση.
 
Λάθος συνταγή
Ένας άλλος δηλώνει ότι, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύει η πλειονότητα των Ισραηλινών και η πολιτική ηγεσία της χώρας, «η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται µε στρατιωτικές µεθόδους. Στηρίζεται σε σχέσεις εµπιστοσύνης, και µε τους Παλαιστίνιους δεν είναι και τόσο δύσκολο να οικοδοµηθούν σχέσεις εµπιστοσύνης», συµπληρώνοντας ότι για την επίτευξη αυτού του σκοπού «πρέπει να συνδιαλέγεσαι µε όλον τον κόσµο». Ακόµα και µε την Χαµάς και µε την ισλαµική Τζιχάντ, και µάλιστα «ακόµα και µε τον Αχµαντινετζάντ», τον ιρανό πρόεδρο που φιλοδοξεί «να σβήσει το Ισραήλ από τον παγκόσµιο χάρτη».
 
Όλοι τους συµφωνούν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να επιλύσει το ζήτηµα της ασφάλειας της χώρας µε λανθασµένο τρόπο, καθώς προσφεύγει στην καταστολή και στη χρήση αστυνοµικών µέτρων για να αντιµετωπίσει ένα ουσιαστικά πολιτικό πρόβληµα, µετατρέποντας τις αντιτροµοκρατικές επιχειρήσεις σε αυτοσκοπό. 
 
Ένας πρώην διοικητής θεωρεί προφητικό τον ισραηλινό φιλόσοφο, Yeshayahou Leibowitz, ο οποίος θεωρούσε ότι το Ισραήλ µε την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τον εποικισµό θα «χάσει την ψυχή του» και θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Κι όταν ο κινηµατογραφιστής τού επισηµαίνει ότι αυτός ο αιρετικός φιλόσοφος θεωρείται αριστεριστής, απαντάει: «Όταν φεύγεις από το Shin Bet, γίνεσαι λιγάκι αριστεριστής…». 
 
Όλοι θεωρούν ότι στη χώρα υπάρχει ένα κενό πολιτικής σκέψης και ότι η πολιτική ηγεσία αποδεικνύεται δειλή κι ανεύθυνη καθώς αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της για να µην απογοητεύσει την εκλογική της πελατεία την οποία η ίδια είχε προηγουµένως φανατίσει, εξαπατώντας την µε υποσχέσεις για ασφάλεια και όχι για ειρήνη. Αναγνωρίζουν δε ότι και οι ίδιοι είχαν υποτιµήσει σηµαντικά αυτό το κλίµα φανατισµού που αναπτύχθηκε µέσα στην ισραηλινή κοινωνία και ότι αιφνιδιάστηκαν από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραµπίν το 1995. Μάλιστα, ένας από τους πρώην διοικητές πιθανολογεί ότι, εάν µια ηµέρα υπάρξει µια φωτισµένη ηγεσία η οποία θα τολµήσει να αποσυρθεί από τα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρόµοιες δολοφονίες πολιτικών από έξαλλους φανατικούς. Και καταλήγει: «Όλα αυτά µε αρρωσταίνουν. Το άµεσο µέλλον είναι σκοτεινό και το απώτερο µέλλον µαύρο».               
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ