Shedia

EN GR

24/04/2013

Είναι δουλειά! του Σέργιου Μήλη

Βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι µια πωλήτρια του λονδρέζικου περιοδικού δρόµου «The Big Issue» είναι στην πραγµατικότητα αυτοαπασχολούµενη.
του Σέργιου Μήλη
 
Στο προηγούµενο τεύχος της «σχεδίας» παρουσιάσαµε µια καµπάνια που τρέχει αυτό τον καιρό το αγγλικό περιοδικό δρόµου «The Big Issue» (είναι εβδοµαδιαίο, µε τιράζ που ξεπερνάει τις 100.000 αντίτυπα ανά έκδοση). Στόχος της καµπάνιας είναι να αναδείξει, µε έναν ξεχωριστό τρόπο, ότι η πώληση του περιοδικού δρόµου δεν είναι επαιτεία, ούτε καν µια πράξη φιλανθρωπίας. Είναι µια δουλειά και µάλιστα σκληρή και µε επιχειρηµατικό ρίσκο. 
 
Τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ µας ήταν «Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις!» (#2, σελ. 20-21), που είναι και το σύνθηµα της βρετανικής καµπάνιας, στο στήσιµο της οποίας συνέβαλαν ουσιαστικά πέντε πωλητές του «The Big Issue».
 
Με αφορµή αυτήν ακριβώς τη καµπάνια, ανασύραµε από το θάλαµο της µνήµης µια άλλη περίπτωση που καταδεικνύει κατά τρόπο ιδανικό το πώς αντιµετωπίζουν οι ίδιοι οι πωλητές τη δουλειά τους, αλλά και το πώς το υποδέχονται (και, εν τέλει, το αναγνωρίζουν) οι τοπικές δικαστικές αρχές. 
 
Αφορά την ιστορία µιας πωλήτριας του «The Big Issue» στο Μπρίστολ που πέτυχε µια πολύ σηµαντική δικαστική νίκη στην προσπάθειά της να πείσει τις τοπικές αρχές ότι η πώληση του περιοδικού είναι µια κανονική δουλειά. Η Ρουµάνα Φιρούτα Βασίλε, υπέβαλε πέρσι αίτηση για στεγαστικό επίδοµα και οι τοπικές αρχές την απέρριψαν µε την αιτιολογία ότι το να πουλάει το «The Big Issue» στους δρόµους δεν λογιζόταν ως κανονική εργασία. Η ίδια προσέφυγε σε επιτροπή διαιτησίας για θέµατα κοινωνικών παροχών, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγµή που αγοράζει το περιοδικό και, στη συνέχεια, το πουλάει έχοντας προσωπικό κέρδος ή ζηµιά, θα πρέπει να θεωρείται αυτοαπασχολούµενη εργαζόµενη.
 
Η Επιτροπή Διαιτησίας για θέµατα Κοινωνικών Παροχών τάχθηκε υπέρ της Βασίλε, αλλά το Δηµοτικό Συµβούλιο της πόλης άσκησε έφεση. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση, δικαιώνοντας εκ νέου τη Βασίλε και αναγνωρίζοντάς την ως αυτοαπασχολούµενη!
 
Μιλώντας µε τη βοήθεια µεταφραστή η Βασίλε, 27 χρονών, κατέθεσε ότι πήγε στη Μεγάλη Βρετανία το 2007 και η µοναδική δουλειά που µπόρεσε να βρει ήταν αυτή της πωλήτριας του «The Big Issue». Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Βασίλε έβγαζε περίπου 100 λίρες την εβδοµάδα πουλώντας το περιοδικό, χρήµατα που δεν της έφταναν για να καλύψει όλα της τα έξοδα, οπότε έκανε αίτηση στο δηµοτικό συµβούλιο του Μπρίστολ για να λάβει επίδοµα στέγασης.
 
«Η αίτησή µου είχε απορριφθεί, γιατί σύµφωνα µε το νόµο για να δικαιούµαι επιδόµατα ως Ρουµάνα έπρεπε να εργάζοµαι κάπου ή να είµαι αυτοαπασχολούµενη. Το συµβούλιο αποφάνθηκε ότι η πώληση του περιοδικού δεν ήταν τίποτα από τα δύο», θυµάται. 
 
 
Η Βασίλε που δεν εγκατέλειψε τη µάχη, προσέφυγε στα δικαστήρια µε το νοµικό σύµβουλό της να συγκεντρώνει πολλά στοιχεία για να αποδείξει ότι η πώληση του περιοδικού πρέπει να θεωρηθεί αυτοαπασχόληση. Και δικαιώθηκε. «Θα είµαι ικανοποιηµένη αν αυτή η απόφαση σηµάνει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη Μεγάλη Βρετανία για να εργαστούν σκληρά αντιµετωπίζονται δίκαια», δήλωσε ευτυχής η ίδια µετά την ανακοίνωση της απόφασης.
 
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, του ειδικού σύµβουλου σε θέµατα κοινωνικών παροχών Άντι Κινγκ, που εκπροσώπησε τη Βασίλε: «Πρόκειται για µια µεγάλη νίκη για τους ανθρώπους που παλεύουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, εργαζόµενοι σκληρά. Αν κάποιος είναι ικανός και διατεθειµένος να δουλέψει, πρέπει να τον ενθαρρύνουµε. Όποιος πιστεύει ότι το να πουλάς το περιοδικό δρόµου κατά τη διάρκεια του βρετανικού χειµώνα είναι κάτι απλό, δεν έχει παρά να δοκιµάσει ο ίδιος να το κάνει»!
 
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύµατος του «The Big Issue» Στίβεν Ρόµπερτσον, τόνισε ότι «οι πωλητές αγοράζουν µε δικά τους χρήµατα αντίτυπα του περιοδικού και στη συνέχεια τα πουλάνε, έχοντας κέρδος ή ζηµιά. Δεν είναι κατά κανένα τρόπο εύκολη υπόθεση. 
Είµαι ικανοποιηµένος γιατί αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τους ανθρώπους που αποτελούν κοµµάτι του µηχανισµού λειτουργίας του περιοδικού, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται».
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του δηµοτικού συµβουλίου του Μπρίστολ δήλωνε ότι το συµβούλιο δεν προχώρησε παραπέρα δικαστικά, µη θέλοντας να σπαταλήσει χρήµατα των φορολογούµενων σε µια αµφιλεγόµενη υπόθεση. Υποστήριξε δε ότι σε κάποια άλλη πόλη και σε παρόµοια περίπτωση το δικαστήριο πήρε µια εντελώς διαφορετική απόφαση. «Χρειαζόµαστε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση», κατέληξε…
 
Δεν είναι επαιτεία. Είναι δουλειά.  

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ