Shedia

EN GR

24/04/2013

Ένας γάτος που τον έλεγαν Μποµπ, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Ένας κεραµιδόγατος µπήκε µε το έτσι θέλω στη ζωή ενός πωλητή τού λονδρέζικου περιοδικού δρόµου. Του άλλαξε τη µοίρα και έγινε µπεστ σέλερ!
της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
 
Η τυχαία συνάντηση ενός πωλητή του λονδρέζικου «The Big Issue» µε έναν κεραµιδόγατο έµελλε όχι µόνο να αλλάξει τη  ζωή του αλλά να γίνει και µπεστ σέλερ σε όλο τον πλανήτη! Η ιστορία του Τζέιµς Μπάουεν και του κεραµιδόγατου που ακούει στο όνοµα Μποµπ είναι εντυπωσιακή στα όρια του εξωπραγµατικού! Όµως, τα γεγονότα που περιγράφει ο Μπάουεν στο βιβλίο του «A street cat named Bob» είναι πέρα για πέρα πραγµατικά και το σηµαντικότερο όλων  είναι ότι στέλνουν ένα µήνυµα αισιοδοξίας προς όλες τις κατευθύνσεις.  
 
Ο Μπάουεν είναι ένας νέος άνθρωπος  που βρέθηκε για αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ζωής και βρήκε τη δύναµη να αλλάξει ρότα. Κατάφερε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, να επανασυνδεθεί µε την οικογένειά του και µε την ένταξή του στο δίκτυο πωλητών του βρετανικού περιοδικό δρόµου «The Big Issue» να αποκτήσει σιγά σιγά ένα εισόδηµα που του επέτρεπε να ζει αξιοπρεπώς. Και όλα αυτά για χάρη  ενός γάτου. Του Μποµπ! 
 
Ο Μποµπ που στην πορεία έγινε γνωστός ως  «The Big Issue cat» µπήκε στη ζωή του 34χρονου, που έβγαζε ένα πενιχρό εισόδηµα παίζοντας µουσική στο δρόµο, µε το έτσι θέλω! Ο Μπάουεν  που υπήρξε άστεγος για αρκετά µεγάλο διάστηµα βρήκε τον γάτο έξω από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί από την κοινωνική πρόνοια. Οι µέρες περνούσαν και κανείς δεν αναζητούσε τον γάτο που καθόταν επίµονα στο χαλάκι της πόρτας.  Μην µπορώντας να κάνει διαφορετικά, ανέλαβε ο ίδιος  την ευθύνη του κεραµιδόγατου, αναζήτησε ιατρική βοήθεια σε φιλοζωικές οργανώσεις και, κάπως έτσι, το ζευγάρι έδεσε. Σταδιακά, ο Μπάουεν  ξεκίνησε και πάλι να παίζει µουσική στο δρόµο, έχοντας κοντά του τον Μποµπ. Τα έσοδα, όµως, ήταν κάτι λιγότερο από πενιχρά και έτσι ο Μπάουεν  πήρε την απόφαση να ενταχθεί στο δίκτυο πωλητών του «The Big Issue». Η σχέση του έγινε βιβλίο όταν µια αµερικανίδα εκδότρια τους πλησίασε θέλοντας να µάθει την ιστορία αυτού του περίεργου ζευγαριού. Μέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα έκανε θεαµατικές πωλήσεις στη Μεγάλη  Βρετανία και η δηµοφιλία του Μπάουεν εκτινάχθηκε στα ύψη!
 
Στην Ελλάδα!
«Διαβάζοντας το πρωτότυπο κείµενο ένιωσα πως υπάρχει ελπίδα ακόµη και στο πιο βαθύ σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της µετάφρασης που διήρκεσε περίπου δύο µήνες έγινα ο τρίτος συνταξιδιώτης στο ταξίδι του ζευγαριού. Η ιστορία τους µε προβληµάτισε ιδιαίτερα και µε ανάγκασε να σκεφτώ  τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε έναν άστεγο. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε µια φράση, του Τζέιµς, που µε συντάραξε: "Όταν βρίσκεσαι άστεγος το πρώτο πράγµα που χάνεις είναι η ανθρώπινη ταυτότητά σου. Η µατιά του κόσµου δεν  σταµατά πάνω σου. Γίνεσαι αόρατος γιατί προξενείς ενόχληση, οίκτο, ενοχή. Στο τέλος αρχίζεις και εσύ να πιστεύεις πως είσαι αόρατος"». Τα λόγια ανήκουν στην Ιφιγένεια Αναστασίου.
 
Η κ. Αναστασίου είναι η µεταφράστρια της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Ένας γάτος που τον έλεγαν Μποµπ», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες µέρες από τις εκδόσεις «Anubis». Και όχι µόνον αυτό. Στην πραγµατικότητα, η κ. Αναστασίου είναι αυτή που επέβαλε την ελληνική έκδοση, αφού µε το που ολοκλήρωσε την ανάγνωση του βιβλίου άρχισε να αναζητεί από µόνη της εκδοτικό οίκο που θα την αναλάµβανε! 
 
 «Το διάβασα ως αναγνώστρια και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως αυτή η ιστορία πρέπει να ακουστεί στην Ελλάδα. Όχι µόνο για να γίνει γνωστή η ιστορία αυτών των δυο  αλλά και για να µαθευτεί  η προσφορά ενός περιοδικού δρόµου  σ’ έναν άνθρωπο  που βρέθηκε άστεγος και µπλεγµένος σε περίεργα µονοπάτια», σχολίασε στη «σχεδία» η Ιφιγένεια Αναστασίου για την ελληνική περιπέτεια της έκδοσης. 
 
Ο Μποµπ αυτή την περίοδο απολαµβάνει την αυξανόµενη  αναγνωρισιµότητά του καθώς ο φοβερός αυτός κεραµιδόγατος ήταν ήδη γνωστός στο διαδίκτυο την περίοδο που ο Μπάουεν έπαιζε µουσική στους δρόµους του Covent Garden. «Μια από τις πολλές φορές που µίλησα µε τον Τζέιµς µου είπε πως ποτέ δεν φαντάστηκε τι θα επακολουθούσε και πως δυσκολευόταν να διαχειριστεί την ξαφνική δηµοφιλία. Όταν µάλιστα τον ρώτησα για τα σχέδιά του µου είπε πολύ απλά πως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι  δεν χρειάζεται  πια να παίζει µουσική στο δρόµο για να εξασφαλίσει το φαγητό του», λέει η Ιφιγένεια.                    
 
 *Το βιβλίο του Τζέιµς Μπάουεν (James Bowen) «Ένας Γάτος που τον Έλεγαν Μποµπ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Anubis». Μετάφραση: Ιφιγένεια Αναστασίου.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ