Shedia

EN GR

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΕΓΩΝ 

Η Εθνική Ομάδα Αστέγων συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup). Πρόκειται για έναν κορυφαίο ποδοσφαιρικό, μα πρωτίστως κοινωνικό θεσμό, που καθιερώθηκε µε πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου Εφηµερίδων Δρόµου (International Network of Street Papers) και έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της UEFA και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). «Γκολ στη Φτώχεια» («Kick Out Poverty») είναι και το σύνθημα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αστέγων.

Η συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων κάθε χρόνο δεν είναι απλώς ένα ταξίδι για να «παίξουν δέκα άνθρωποι μπάλα». Η συμμετοχή σε αυτή τη σημαντική κοινωνική πρωτίστως διοργάνωση αποσκοπεί στο να προσθέσει ένα ακόμη στέρεο λιθαράκι στο δύσκολο δρόμο προς την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη. Είναι μια διαδικασία που κρατάει μήνες, ίσως και χρόνια, και η συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας και όχι αυτοσκοπός.

Στον ετήσιο διαγωνισμό της FIFA «The Power of Football», η Εθνική Αστέγων συμπεριλήφθηκε στα τρία κορυφαία κοινωνικά project του πλανήτη για το 2014, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Μπορεί η ελληνική ομάδα να μην καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στα Παγκόσμια Κύπελλα, είναι ωστόσο, η μόνη χώρα στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το βραβείο «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Άμστερνταμ 2015, Γλασκώβη 2016, Όσλο 2017, Μεξικό 2018). Όπως λέει η Ρέιτσελ Μέι, υπεύθυνη για τις Διεθνείς Συνεργασίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, «η ελληνική ομάδα ξεχειλίζει από θετική ενέργεια, που περνάει στις υπόλοιπες ομάδες, στο προσωπικό, στους θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάρει τόσες φορές το βραβείο Fair Play».

«Μέσα από την Εθνική Αστέγων έμαθα να συνεργάζομαι, να ακούω τη γνώμη του άλλου, να αποδέχομαι τα λάθη του άλλου. Είχα μάθει να τα κάνω όλα μόνη μου και η ομάδα με εξέλιξε ως άνθρωπο», είχε πει παλαιότερα η Έλενα, που έμαθε  για την Εθνική Αστέγων σε μια ενημέρωση στο υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνταν.  Η Έλενα σπουδάζει από το 2018 στο Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Εθνική Αστέγων δεν συμμετέχει, όμως, μονάχα στα Παγκόσμια Κύπελλα Αστέγων, συχνά πυκνά «παίρνει αγκαλιά» το κινητό της γήπεδο και επισκέπτεται από προσφυγικά καμπ μέχρι σωφρονιστικά καταστήματα, στήνοντας μικρές ποδοσφαιρικές γιορτές. «Οι μέρες επαναλαμβάνονται, ίδιες και απαράλλακτες, μέσα σε μια μελαγχολική ρουτίνα, όπου τίποτα δεν αλλάζει. Η σημερινή μέρα είναι καλύτερη από Χριστούγεννα», είχε πει ένας κρατούμενος στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Δομικού για τη μέρα που έγινε ο αγώνας με την Εθνική Αστέγων στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ελέω κορωνοϊού, Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων δεν έγινε τα δύο τελευταία καλοκαίρια (ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Τάμπερε της Φιλανδίας). Κατά πάσα πιθανότητα, το  επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα πραγματοποιηθεί κανονικά το καλοκαίρι του 2023.