April 24, 2013

ΦΘΗΝΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ, του Γιώργου Αράπογλου

Αν δεν φας ζυγούρι…
 
Έχει και το Καματερό τον δικό του «Ψηλορείτη», όπου μαζί με την κρητική λεβαντιά ο επισκέπτης θα απολαύσει και πολύ εκλεκτούς μεζέδες!
 
του Γιώργου Αράπογλου
 
 
Τους γονείς μας πρέπει να τους ακούμε. Ειδικά όταν εμπιστεύεσαι το γούστο τους, έχεις έναν λόγο παραπάνω. Ο ενθουσιασμός τους για το καλό φαγητό, το ωραίο περιβάλλον και τις καλές τιμές ήταν ένα πρώτο κίνητρο να επισκεφθώ το ταβερνάκι που εδώ και λίγο καιρό έχουν κάνει στέκι τους. Από τη στιγμή όμως που βρέθηκα στο κατώφλι του «Ψηλορείτη» έγινε και δικό μου. Το όνομα της ταβέρνας τα δηλώνει όλα. Η Κρήτη ξεχειλίζει, άρα το λιγότερο που θα συναντήσεις εκεί είναι καλό φαγητό και ωραίοι άνθρωποι. 
 
Με το «καλησπέρα» θα σε υποδεχθεί ο Ηλίας, χαμογελαστός, ταχύτατος και εξυπηρετικός. Αυθεντικός Σφακιανός, ντόμπρος και φιλόξενος, με έξυπνο χιούμορ και έντονο αυτοσαρκασμό θα σε κερδίσει με την πρώτη κουβέντα. 
 
Η οικογενειακή ταβέρνα υπάρχει από το 1988 και, παρόλο που ο ίδιος ήταν μικρός τότε, εν πολλοίς η ιδέα της δημιουργίας της του ανήκει. «Ο πατέρας μου ήταν χαρούμενος άνθρωπος, της παρέας. Γύριζε από τη δουλειά και το βραδάκι πάντα θα έβγαινε να πιει ένα κρασί ή μια ρακή με καλούς φίλους και να περάσουν καλά. Τότε ο χώρος, που βρίσκεται σήμερα η ταβέρνα, ήταν γιαπί. Του έριξα κι εγώ σαν παιδάκι την ιδέα, αντί να πηγαίνουν με τους φίλους του έξω, γιατί να μην φτιάξουν τον χώρο και να μαζεύονται να διασκεδάζουν ρεφενέ; Έτσι ξεκίνησε, με λίγα τραπέζια στην αρχή, άλλος έφερνε την ψησταριά, άλλος το κρασί και η παρέα όσο πήγαινε και μεγάλωνε». 
 
Ο «Ψηλορείτης» εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από μια ταβέρνα της γειτονιάς, αφού πολλοί έρχονται από διάφορες περιοχές να δοκιμάσουν το φαγητό του. Πολιτική του μαγαζιού: Λίγοι εκλεκτοί κρητικοί μεζέδες και σχάρα. Χαμηλά ντεσιμπέλ στη μουσική, όχι μόνο παραδοσιακά κρητικά, αλλά και καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. 
 
Ο Ηλίας, ο ένας από τα πέντε αδέρφια της οικογένειας Μανταδάκη ανέλαβε τη διαχείρισή της μετά τη συνταξιοδότηση των γονιών. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αρνείται τον τίτλο του αφεντικού. «Δεν τα πάω καλά με αυτά. Εμένα μου αρέσει να περιποιούμαι τους ανθρώπους, να λέμε μια κουβέντα, να κάνουμε και κανένα καλαμπούρι. Δεν είμαι εγώ για αφεντικό, αυτά είναι για άλλους».
 
Και πώς να μην είναι έτσι. Όση ώρα μας μιλάει το μάτι του σαρώνει το χώρο. Όποια παρέα έρχεται, τρέχει να την υποδεχθεί με μια θερμή χειραψία. Θυμάται πάντα το όνομά σου, το τραπέζι σου και τι παρήγγειλες την προηγούμενη φορά που ήρθες. Οι μυρωδιές από την κουζίνα μεθυστικές, ενώ η ταχύτητα της εξυπηρέτησης είναι εξαιρετική.
 
Οι μερίδες του πλούσιες και χορταστικές, ένας μόνο δεν τα βγάζει πέρα! Το ψωμί ψημένο στη σχάρα με λάδι και ρίγανη αρκεί για να σου δώσει μια πρώτη εικόνα του τι θα ακολουθήσει. 
 
Παραγγείλαμε παραδοσιακή γραβιέρα Κρήτης, τόσο φρέσκια και γευστική που «μύριζε» χωριό, χόρτα και μια μερίδα με δυο πλούσια, καλοψημένα και ζουμερά χοιρινά σουβλάκια, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και πίτες.
 
Ήπιαμε και μισό κιλό κόκκινο κρητικό κρασί. Μας κέρασε και σπιτικά κρητικά καλτσούνια. Σύνολο 14 ευρώ.
 
Μας άρεσε και ξαναπήγαμε. Αυτή τη φορά δοκιμάσαμε το παραδοσιακό κρητικό γαμοπίλαφο, και ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει τη γεύση του. Όσο για τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, οι παλιοί θαμώνες είναι κατηγορηματικοί. «Αν δεν φας ζυγούρι στον «Ψηλορείτη», είναι σαν να μην το’ χεις δοκιμάσει ποτέ».
 
Το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι αν το επισκεφθείτε, ίσως μας βρείτε ακόμα εκεί! 
 
ΤΑΒΕΡΝΑ «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ – Τα Πέντε Αδέρφια»
Φαναριωτών 61, Καματερό
Τηλ. 210 2314308 (διανομή και στο σπίτι 20:00-24:00)
 
Ενδεικτικός Τιμοκατάλογος
 
Βραστό 3 ευρώ
Κρητικό Πιλάφι 4 ευρώ
Φέτα ψητή – κρητική γραβιέρα 3,5 ευρώ
Χοιρινό – κοτόπουλο – λουκάνικο 5-7 ευρώ
Κρασί ½ λ. 2,5 ευρώ
 

Issue Articles