Shedia

EN GR

28/05/2014

Πατριδογευσία του Χρήστου Κωστή

Μαγειρεύεται, δεν προφέρεται
 
Η Μόνικα άφησε την ψυχρή Πολωνία για τη «ζεστασιά και τον ανοιχτό χαρακτήρα των Ελλήνων».
 
«Ήρθα στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια ως τουρίστρια, θέλοντας να περιηγηθώ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της, θα μαγευτώ από  τη χώρα και θα αποφασίσω να εγκατασταθώ μόνιμα σε αυτήν», μας αφηγείται η εικοσιεξάχρονη Μόνικα από τη Βαρσοβία της Πολωνίας. 
 
«Έμενα μαζί με τους γονείς μου. Ο πατέρας μου εργαζόταν ως τεχνικός λεωφορείων και η μητέρα μου ως νοσοκόμα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου ως βοηθός λογιστή, έπιασα δουλειά ως εμπορικός αντιπρόσωπος των εταιρειών L’Oréal και Garnier. Κέρδιζα πάρα πολλά χρήματα, 2.000-2.500 ζλότι το μήνα (480 με 600 ευρώ). Η καθημερινότητά μου περιστρεφόταν γύρω από την αναζήτηση του πλούτου. Όμως, αυτή η ζωή δεν με κάλυπτε, ενώ ήθελα να ανοίξω και τα φτερά μου, να  ξεφύγω από το αυστηρό καθολικό περιβάλλον της οικογένειάς μου. Έτσι, πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω για ένα διάστημα την Πολωνία», επισημαίνει.
 
Το Φεβρουάριο του 2010, θα ακολουθήσει σε ένα ταξίδι τους στην Ελλάδα μια παρέα φίλων της ελληνικής καταγωγής, απογόνων πολιτικών προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά τον εμφύλιο πόλεμο.  «Ακόμα και σήμερα υπάρχει μια σημαντική ελληνική κοινότητα στη χώρα», μας πληροφορεί.
 
«Επί εννιά μήνες, θα περιπλανηθώ με τον φωτογραφικό μου φακό σε όλα τα αρχαιολογικά σημεία της Ελλάδας, από την Κνωσό και την Ολυμπία μέχρι τα Μετέωρα και τους Δελφούς. Η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με τη ζεστασιά και τον ανοιχτό χαρακτήρα των ανθρώπων, που ερχόταν σε αντίθεση με τη βορειοευρωπαϊκή ψυχρότητα και πειθαρχία των Πολωνών, με έπεισαν ότι αυτός είναι ο κατάλληλος  τόπος για να ζήσω», συνεχίζει.
 
Έχοντας μάθει καλά την ελληνική γλώσσα, θα έρθει να μείνει στην Αθήνα, μαζί με τον έλληνα σύντροφό της.
 
«Θα αλλάξω διάφορα επαγγέλματα, από υπάλληλος σε φούρνο έως σερβιτόρα και πωλήτρια ρούχων. Πολλοί ήταν εκείνοι που μου έκλειναν την πόρτα όταν άκουγαν την ξενική μου προφορά. Έχω βιώσει αρκετά έντονα τον ρατσισμό», σχεδόν διαμαρτύρεται. 
 
Πιστεύοντας στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα εργαστεί εθελοντικά ως υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Ζωής, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη σε οροθετικούς, ενώ θα διδάξει δωρεάν και σύγχρονο χορό σε άτομα με αναπηρία. «Βοηθώντας συνανθρώπους μου που το είχαν ανάγκη, αισθανόμουν, επιτέλους, χρήσιμη», θα μας πει.
 
Και για την ίδια, ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Ο χωρισμός με το σύντροφό της θα την οδηγήσει για ένα διάστημα σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και σε μια άστατη ζωή.  Σήμερα, φιλοξενείται από μια φίλη της στο Παλαιό Φάληρο κι έχει πιάσει δουλειά σε ένα καφέ. Δεν παύει, όμως, να ονειρεύεται και να κάνει σχέδια για το μέλλον: «Θέλω να γίνω μια καλή καλλιτεχνική φωτογράφος δρόμου και, αργότερα, γιατί όχι και αρχαιολόγος», μας εκμυστηρεύεται. Ήδη, προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και τις κατατακτήριες εξετάσεις στο ΤΕΙ Φωτογραφίας της Αθήνας.
 
 Αν και έχει στεριώσει, πια, στην Ελλάδα, αναπολεί την Πολωνία: «Μου λείπει η παλιά μεσαιωνική πόλη της Βαρσοβίας, τα μουσικά κονσέρτα Σοπέν και Μπαχ στο Παλάτι Πολιτισμού της πόλης, η λίμνη στο Βιλάνοφ με τους μαυρόκυκνους, οι εκδρομές  με ποδήλατο στο πάρκο Κομπανόφσκι και την πόλη Σεβόρε. Αλλά, πάνω απ’ όλα, οι συγκεντρώσεις όλης της οικογένειας κάθε Κυριακή για να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα, όπως το κοτλετσχαμπόβυ», καταλήγει.
 
Κοτλετσχαμπόβυ (kotlet schabowy) για 3 άτομα
ΥΛΙΚΑ
3 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
2 αυγά
½ πακέτο φρυγανιά τριμμένη
10 μικρές πατάτες
Ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Άνηθος
1 ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλατοπίπερο
Συνοδευτική σαλάτα
1 μαρούλι
2 αγγούρια μικρά
1 γιαούρτι
Αλάτι
Ξίδι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τις μπριζόλες με ένα γουδί για να ανοίξουν.  Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ψιλοκομμένα κομματάκια σκόρδου και τις βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Εντωμεταξύ, χτυπάμε τα δύο αυγά σε ένα πιάτο και τα ανακατεύουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο. Σε ένα άλλο πιάτο τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο, τις βουτάμε στο πιάτο με τα αυγά και  σε αυτό με τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε για 20 λεπτά. Ταυτόχρονα, βράζουμε τις πατάτες, ενώ σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε στις πατάτες, μαζί με ψιλοκομμένο άνηθο.
 
Συνοδευτική σαλάτα
Βάζουμε σε ένα μπολ το κομμένο μαρούλι και τα  αγγούρια. Προσθέτουμε αλάτι  και ξίδι και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Ύστερα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε όλο μαζί.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ