Shedia

EN GR

28/05/2014

«Το µεγάλο ταξίδι προς τη γυναικεία χειραφέτηση». Συνέντευξη της Emilia Clark στον Steven MacKenzie

Η πρωταγωνίστρια του «Game of Thrones» πέρασε από την αφάνεια στην επιπέδου υστερίας δημοφιλία με τον πλέον… βαρετό τρόπο.
 
Πριν από τρία χρόνια, η βρετανίδα ηθοποιός μετά βίας κατάφερνε να βγάζει τα προς το ζην, παίρνοντας κάποιους ρόλους σε βρετανικές σαπουνόπερες. Σήμερα, η Εμίλια Κλαρκ (Emilia Clarke) είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του Χόλιγουντ. Ο ρόλος της ως Daenerys Targaryen στην άκρως επιτυχημένη σειρά φαντασίας «Game of Thrones» εκτόξευσε τη φήμη της σε όλο τον κόσμο. 
 
Το «Game of Thrones» έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο «παράγεται και καταναλώνεται» η τηλεόραση. Με το λανσάρισμά του το 2011, η HBO ξόδεψε την.... περιουσία των Lannister (η πιο πλούσια οικογένεια της σειράς. Τα μυθικά πλούτη της έχουν οδηγήσει και σε γνωμικά όπως «πλούσιος σαν Λάνιστερ», που χρησιμοποιούνται ακόμα και στο σενάριο της σειράς) , ώστε να διασκευάσει τα βιβλία του George RR Martin «A Song of Ice and Fire» στη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή παγκοσμίως. Αυτό το τεράστιο άλμα στον κόσμο της φαντασίας ήταν ένα ρίσκο για το ίδιο το αμερικανικό δίκτυο που είναι υπεύθυνο για το «The Wire» και το «The Sopranos», αλλά άξιζε τον κόπο. Με την τέταρτη σεζόν της σειράς να προβάλλεται αυτή την περίοδο, το κάθε επεισόδιο κοστίζει όσο μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, ενώ η μνημειώδης επιτυχία του έχει εμπνεύσει, μεταξύ άλλων, και το εξίσου δημοφιλές «True Detective».
 
Η σειρά θεωρείται το πιο «κλεμμένο» τηλεοπτικό πρόγραμμα όλων των εποχών, με τα παράνομα downloads να ξεπερνούν τον αριθμό των τηλεθεατών τα δύο τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Μόνο το φινάλε της 3ης σεζόν, «Mhysa», είχε έξι εκατομμύρια κατεβάσματα. Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Πετράρκα (David Petrarca) πρόσφατα είπε ότι η σειρά έχει μεγάλη πέραση στην «πειρατική κουλτούρα»!
 
Πριν από λίγες εβδομάδες, το «Game of Thrones» επέστρεψε, πιο επιθετικά ακόμα και από τους πανίσχυρους White Walkers. Η  «Khaleesi» της Clarke (όπως είναι το προσωνύμιο του χαρακτήρα που υποδύεται) συνεχίζει την ηγεμονική πορεία της προς την κατάκτηση του «Iron Throne» και, όπως η χρυσομαλλούσα «Μητέρα των Δράκων», το άστρο της θα λάμψει ακόμα περισσότερο. 
 
Τελικά, οι ξανθές είναι πιο απολαυστικές;
 
Από την πλευρά της Daenerys δεν θα το έλεγα, αλλά σίγουρα σκέφτομαι τώρα να γίνω ξανθιά, γιατί πραγματικά μου αρέσει. Η ομορφιά της πρωταγωνίστριας είναι η πορεία της. Ουσιαστικά, πορεύεται μόνη της, παίρνει τις δικές της αποφάσεις και χτίζει έναν σκληρό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να το περιγράψεις. Έτσι, κάνει το μεγάλο ταξίδι προς τη γυναικεία χειραφέτηση.
 
Στην αρχή του βιβλίου η Daenerys είναι μόλις 13, αλλά για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς την έκαναν λίγο μεγαλύτερη.
 
Στα βιβλία είναι 13 χρόνων, αλλά την κάναμε περίπου στα 16. Τα βιβλία επιστρέφουν στα χρόνια του Μεσαίωνα, όπου τα παιδιά δεν ήταν τα παιδιά που ξέρουμε σήμερα. Έπρεπε πολύ γρήγορα να λειτουργούν σαν ενήλικες. Και ενώ αυτό δεν ξενίζει στο βιβλίο, πιστεύω πως θα ήταν υπερβολικά σοκαριστικό για μια τηλεοπτική σειρά.
 
 
Η Εμίλια Κλαρκ παρακολουθεί το πάνελ του ΗΒΟ για την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones» (φωτογραφία: REUTERS/Mario Anzuoni)
 
Τίποτα δεν είναι υπερβολικά σοκαριστικό για το «Game of Thrones». Αν και η Daenerys  είναι η «Μητέρα των Δράκων», υπάρχουν σημεία που ταυτίζεσαι μαζί της;
 
Ταυτίζομαι απόλυτα μαζί της και σε πολλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την υποκριτική, για μένα όσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση και όσο περισσότερο μπαίνω στο πετσί του ρόλου, τόσο περισσότερο το απολαμβάνω. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα το να μπορώ να την υποδυθώ.
 
Πώς πήρες το ρόλο;
 
Πολύ βαρετά: Απλά, πήγα στην οντισιόν και τον πήρα. Πήγα στο Λος Άντζελες για ένα δοκιμαστικό, που ήταν τρομακτική εμπειρία, αλλά, για κάποιον περίεργο λόγο σκέφτηκαν, ας δώσουμε σ' αυτό το παντελώς άγνωστο κορίτσι μια ευκαιρία.
 
Τώρα, είσαι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
 
Ξεκίνησα την καριέρα μου με ένα μικρό ρόλο στη σειρά «Doctors» (διάσημη δραματική σειρά αυτοτελών επεισοδίων που προβάλλεται στη Βρετανία από το 2000 και συνεχίζεται έως σήμερα)
 
Έπαιξες το ρόλο ενός κοριτσιού που είχε μία παράξενη σχέση με τον πατέρα του, σωστά;
 
Ναι, ο «μπαμπάς» μου με παρενοχλούσε. Αυτό μου έδωσε κάποια εμπειρία από κάμερα, που δίνει σημαντική ώθηση στην αυτοπεποίθηση, κάτι που δεν αποκτάς πάντα στη δραματική σχολή. Μετά, είχα έναν, επίσης, μικρό ρόλο σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι. Και πάλι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Να μαθαίνεις απλώς μέσα από τη δουλειά είναι ο καλύτερος τρόπος. Στη συνέχεια, έκανα ένα διαφημιστικό για τη Samaritans (βρετανικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και, κυρίως, σε κακοποιημένες γυναίκες) και μετά ήρθε το «Game of Thrones». Ήταν πραγματικά ένα τεράστιο άλμα.
 
Δίνεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που λέει ο κόσμος για τη σειρά και το ρόλο σου;
 
Όχι, και είναι επιλογή μου να μην το κάνω. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός οπαδών και, όταν ξεκίνησα, το μόνο που ήθελα ήταν να τους κάνω περήφανους και χαρούμενους.  Προσπάθησα να το πετύχω και πιστεύω ότι διαβάζοντας τα σχόλια  –καλά ή κακά–  προφανώς δεν θα με ωφελούσε σε κάτι. Γι' αυτό, και αποφάσισα να αποφεύγω να τα κοιτάζω. Ευτυχώς, είναι ευχαριστημένοι. Αυτό μόνο μπορώ να πω.
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ