Shedia

EN GR

28/05/2014

Ο καναπές πάει πλατεία, του Γιώργου Αράπογλου

Μια απλή πρωτοβουλία στα Πατήσια αποκαθιστά την αίσθηση της γειτονιάς, ενισχύοντας δεσμούς και ομορφαίνοντας τη ζωή στην πόλη. 
 
Ένας καναπές, ένα χαλί,  ένα φωτιστικό και μια παρέα μουσικών είναι αρκετά για να μετατρέψουν μια εγκαταλελειμμένη πλατεία σε έναν ζωντανό πολυκύτταρο οργανισμό που μεταφέρει το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την περιοχή μας πιο όμορφη.
 
Το σαλόνι μας έχει μεταφερθεί στην πλατεία, όλη η γειτονιά έχει μαζευτεί και απολαμβάνει την μουσική, διασκεδάζει και χορεύει, ενώ, σταδιακά, συμμετέχει και ως…συνδιοργανώτρια του ιδιαίτερου αυτού πάρτι που φέρει την ονομασία «Πατήσια, σαν στο σπίτι σου» και μεταφέρεται εδώ και λίγους μήνες από τη μία γειτονιά των Πατησίων στην άλλη.
 
Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο Βασίλης, αρχιτέκτονας και μουσικός, γέννημα – θρέμμα της περιοχής. «Έχω μεγαλώσει σε αυτές τις περιοχές και, όπως είναι λογικό, τις πονώ και θέλω την αναβάθμισή τους. Ως αρχιτέκτονας, βλέπω την κάθε γειτονιά με διαφορετικά ‘μάτια’. Κάνω συχνά βόλτες στα Πατήσια και με στενοχωρεί που άλλοτε πολύ καλές κατοικίες, κατασκευές και πλατείες να έχουν εγκαταλειφθεί. Μπορείς να παρατηρήσεις αυτήν την φθορά, η οποία ξεκινά από την Λιοσίων ως την Άνω Κυψέλη, σαν μια τεράστια «έκρηξη» που το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμα σε όλα τα στρώματα, ωστόσο, έχει κάνει αρκετά σημαντική ζημιά», λέει στη «σχεδία».
 
Θλίψη και αδιαφορία
 
Αυτό ήταν το ερέθισμα που έφερε την ανάγκη να κάνει κάτι για τις γειτονιές που μεγάλωσε. Για την εικόνα εγκατάλειψης των περιοχών και των κτιρίων δίνει τη δική του εξήγηση: «Μπορώ να καταλάβω ότι η φθορά έχει δημιουργηθεί από την κακή αντίληψη των ανθρώπων σε σχέση με τους χώρους τους. Από τη μία πάκτωση πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές, όπου κάποιοι προκειμένου να αποκομίσουν μεγάλο οικονομικό όφελος στοιβάζουν δεκάδες φτωχούς μετανάστες σε μικρές κατασκευές, φέρνει φυσιολογικά φθορές και κάνει κακό τόσο στο κτίριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Από την άλλη, η θλίψη που βιώνει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια κάνει τους πολίτες να αδιαφορούν. Αυτό είναι ως ένα βαθμό λογικό και έχει εξήγηση, καθώς είτε δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για την βελτίωση των χώρων είτε είναι θέμα διάθεσης γιατί θεωρούν ότι έχει πιο σοβαρά ζητήματα να λύσουν. Για μένα, ωστόσο, είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα. Κάθε κατασκευή έχει ένα φυσικό όριο αντοχής της φθοράς το οποίο, αν ξεπεραστεί, η ζημιά θα είναι τέτοια που δεν θα μπορείς να τη διορθώσεις», αναφέρει ο Βασίλης. 
 
 
Τι έπρεπε να γίνει, λοιπόν; Μα, φυσικά, να ενεργοποιηθεί η γειτονιά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η ιδέα ήταν απλή. Να χρησιμοποιήσουν την μουσική ως «γέφυρα» και, με αυτό το ερέθισμα, να δραστηριοποιήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την περιοχή τους. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων, υπήρξε ανταπόκριση, ο καθένας πρόσθεσε τη δική του «πινελιά» κι έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στήθηκε το πρώτο υπαίθριο πάρτι της πρωτοβουλίας «Πατήσια σαν στο σπίτι σου». 
 
«Θελήσαμε, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως ερέθισμα να ενώσουμε τον κόσμο της κάθε γειτονιάς στις πλατείες, αφού κάνουμε πρώτα έναν μικρό εξωραϊσμό και να τους πείσουμε να κατέβουν, να γνωριστούν και, σταδιακά, να φύγει η καχυποψία και η φοβία για τον άγνωστο γείτονα από όπου κι αν προέρχεται. Και αυτό, να βρούμε έναν τρόπο να ορίσουμε μία ημέρα και η γιορτή να μετακινείται σε διάφορες πλατείες», λέει ο Βασίλης. Για το πρώτο event ήταν σκληρή. «Καταμέτρησα όλες τις πλατείες της περιοχής των Πατησίων με τα πόδια ή το ποδήλατο και είναι περίπου 140. Πολλές, μάλιστα, δεν τις έχει καταγράψει ούτε ο ίδιος ο Δήμος. Πριν από κάθε event μαζευόμαστε, εξωραϊζουμε το χώρο, μαζεύουμε σκουπίδια, βάφουμε τα παγκάκια, πήραμε και μια άδεια διαρκείας από τον Δήμο για τη διοργάνωση, ενώ, σταδιακά, ενεργοποιήθηκαν και υπάλληλοι του 5ου διαμερίσματος και μας δίνουν πιεστικά μηχανήματα για να καθαρίζουμε. Κατά την προετοιμασία του χώρου αρχίζουν σταδιακά να ενεργοποιούνται τα «κύτταρα» της γειτονιάς. Φαίνεται πως κάποιος ενδιαφέρεται. Πολλές φορές κατεβαίνουν, ρωτούν τι κάνουμε, πως μπορούν να βοηθήσουν, κάνουν και αστεία του στιλ «έχουμε πάρτι», γίνονται μέρος αυτής της προσπάθειας. 
 
Σκηνικό γιορτής
 
Στην αρχή, κάποιοι δυσκολεύτηκαν να δεχθούν την αγνότητα των προθέσεών μας, αλλά μόλις είδαν τι ακριβώς κάνουμε μας εμπιστεύτηκαν και το στηρίζουν.  Δημιουργώντας ένα σπιτικό περιβάλλον που γίνεται μια γιορτή θα το δεις με αγάπη. Δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή και αυτό ενισχύει την ουσία του εγχειρήματος. Κι έτσι, το υπερασπίζεσαι με πάθος, είναι το καταφύγιό σου», λέει ο Βασίλης περιγράφοντας την προσπάθεια.
 
Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό: δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει μια γιορτή σε ένα φιλικό σπίτι και μαζεύοντας φίλους να παίξουν μουσική για να χορέψουμε και να διασκεδάσουν όλοι. «Δεν θέλουμε να έχει υπερυψωμένη σκηνή, για να μην υπάρχει αυτή η απόσταση μεταξύ μουσικών και κοινού και να είμαστε όλοι μία μεγάλη παρέα. Για ντεκόρ επιλέξαμε έναν καναπέ, φωτιστικά εσωτερικού χώρου, ένα χαλί, όπου συνήθως κάθονται παιδιά, ό,τι περίπου υπάρχει μέσα σε ένα τυπικό σαλόνι. Ο ήχος, όμως, είναι πολύ επαγγελματικός. Αυτό που, ουσιαστικά, γίνεται, είναι να μεταφέρουμε μια επαγγελματική παραγωγή που θα παρουσιαζόταν σε μια μουσική σκηνή στο σαλόνι του σπιτιού μας. Σταδιακά, αυτό επεκτάθηκε και, πλέον, στα events κάνουμε και άλλα δρώμενα, καθώς συμμετέχουν κουκλοπαίκτες, καλλιτέχνες γκράφιτι, συγγραφείς, γίνεται θεατρικό παιχνίδι κ.λπ». 
 
Το εγχείρημα ευτύχησε να έχει την ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη στιγμή. «Το πρώτο event έγινε στην πλατεία Κυπριάδη, η οποία τότε ήταν εντελώς παρατημένη. Μας εμπιστεύθηκε ο Γιώργος Δημητριάδης με το συγκρότημά του, που συμμετείχαν στη γιορτή μας. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος, άλλοι έφερναν φαγητά, άλλοι ποτά, κερνούσαν ο ένας τον άλλο και έγινε ένα μεγάλο πάρτι όπου όλοι συμμετείχαν, χόρευαν και μετά, όλο αυτό, έγινε “αλυσίδα” και στόμα με στόμα έγινε γνωστό σε όλους», θυμάται ο Βασίλης και ξεκαθαρίζει πως πρόθεση της ομάδας του «Πατήσια, σαν στο σπίτι σου» δεν είναι απλώς να κοινοποιεί τις εκδηλώσεις, αλλά να το κάνει με τρόπο που σέβεται το χώρο. 
 
Ήδη η ομάδα του «Πατήσια, σαν στο σπίτι σου» προετοιμάζεται για το επόμενο event, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στην πλατεία Ψύρα, που βρίσκεται στο τέρμα Πατησίων, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. 
 
Εν κινήσει
 
Δεν σταματούν, όμως, εκεί.  Ήδη, έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για τον τριήμερο 19-21 Ιουνίου, όταν και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής έχουν προγραμματιστεί τρεις εκδηλώσεις σε πλατείες τωνπεριοχών  Άνω Πατησίων, της πλατείας Αμερικής και των Κάτω Πατησίων. Το μεγαλύτερο εγχείρημα που ετοιμάζουν, ωστόσο, είναι ένα…κινητό event, το οποίο έχει στόχο να μεταφέρει την ιδέα τους και σε άλλες περιοχές της πόλης.
 
«Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα τρίκυκλο, πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε ένα ηχοσύστημα από ηχεία διαφόρων ειδών που έχουν μπει σε χαρτόκουτα. Αυτά θα τα συνδέσουμε με έναν ειδικό ενισχυτή με μπαταρία που φορτίζεται με την ηλιακή ενέργεια και ένα mp3 player. Επιλέξαμε το τρίκυκλο αφενός για το εφέ, αλλά και για να έχει σταθερότητα και ασφάλεια ο οδηγός του. Στόχος είναι να ξεκινά από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, όπου θα εναλλάσσονται οι οδηγοί και θα είναι ένα πολύχρωμο μουσικό κινούμενο δρώμενο, το οποίο θα περνά το μήνυμα ότι μπορεί ο καθένας να μεταφέρει μια γιορτή από το σαλόνι του στην πλατεία της περιοχής του και, όλοι μαζί, συντονισμένα, να κάνουμε τη γειτονιά μας καλύτερη». 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ