Shedia

EN GR

02/04/2015

Out & About της Κορίνας Πριμηκυρίου

ΒΙΒΛΙΟ
 
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
Μaggie Stiefvater | Εκδόσεις Πατάκη, εφηβική λογοτεχνία | Σελ. 504 | 
Τιµή: 14,84€, e-book: 8.99€
 
Πρώτη ηµέρα του Νοέµβρη σήµερα, άρα κάποιος θα πεθάνει. Ακόµη και κάτω από έναν τόσο λαµπερό ήλιο, η παγερή φθινοπωρινή θάλασσα έχει χρώµατα νυχτερινά: βαθύ µπλε, µαύρο, καφετί. Οι αµέτρητες οπλές των αλόγων φτερνοκοπούν την άµµο, σκαρώνοντας σχέδια που αλλάζουν διαρκώς. Οι αναβάτες καβάλα στ’ άλογά τους τρέχουν στην παραλία, σ’ ένα µονοπάτι που αχνοφαίνεται ανάµεσα στα µαύρα νερά και στους απόκρηµνους βράχους από κιµωλία. Τελείως ακίνδυνος δεν είναι ποτέ αυτός ο τόπος, αλλά και ποτέ τόσο επικίνδυνος όσο σήµερα, ηµέρα των αγώνων. Κάποιοι παίρνουν µέρος στους αγώνες για να νικήσουν, κάποιοι άλλοι για να επιβιώσουν. Τις πρώτες µέρες κάθε Νοέµβρη γίνονται οι Αγώνες του Σκορπιού. Κάθε ιππέας πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει το άλογο της θάλασσας που ιππεύει, ώστε να φτάσει στο τέρµα. Ορισµένοι επιβιώνουν. Κάποιοι πεθαίνουν στην ακτή.
Ο δεκαεννιάχρονος Σον Κέντρικ έχει νικήσει αρκετές φορές σ’ αυτούς τους αγώνες. Είναι ένα παλικάρι που δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια. Και τους φόβους του, αν τύχει να φοβάται κάτι, ξέρει να τους κρατάει µέσα του επτασφράγιστο µυστικό. Η Πακ Κόννολλυ είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είχε σκεφτεί να συµµετάσχει στους Αγώνες του Σκορπιού, µέχρι που το ’φερε η τύχη ν’ αναγκαστεί να το κάνει. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πάρει µέρος, κι ας µην είναι καθόλου προετοιµασµένη για ό,τι επακολουθήσει. Όπως και στην τριλογία της «Ρίγος- Άπνοια-Παντοτινά», η συγγραφέας οδηγεί την ιστορία της µέχρι τα άκρα, µέχρι το σηµείο όπου και η αγάπη και η ζωή έρχονται αντιµέτωπα µε δυσθεώρητα εµπόδια. Θα επιβιώσουν µόνο εκείνοι που το λέει η καρδιά τους.
 
 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ARTEFACTS ENSEMBLE 
 
Στο πλαίσιο του προγράµµατος «PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders», το οποίο στηρίζεται από το «Culture Program» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία µε την Μ.Κ.Ο. «Αµάκα», το ARTéfacts ensemble ηχογράφησε το φθινόπωρο του 2014 έξι καινούρια έργα, γραµµένα για το σύνολο και για το συγκεκριµένο πρόγραµµα, που έχει σαν στόχο τη δηµιουργία καλλιτεχνικών γεφυρών ανάµεσα στα σωφρονιστικά ιδρύµατα και την κοινωνία διά µέσου της Τέχνης. 
 
Όλα τα έργα προέκυψαν από ηχογραφήσεις των κρατουµένων στις γυναικείες φυλακές της Θήβας και είναι εµπνευσµένα από έννοιες που σχετίζονται µε τη ζωή µέσα στις φυλακές, όπως ο εγκλεισµός, η ρουτίνα, ο πανοπτισµός... ή από τις ιστορίες που αφηγήθηκαν οι κρατούµενες στις ηχογραφήσεις τους.
Η πρώτη παρουσίαση των νέων αυτών έργων πραγµατοποιήθηκε το Σεπτέµβρη του 2014 µέσα στο κτίριο των γυναικείων φυλακών της Θήβας και µια δεύτερη παρουσίαση ήταν προγραµµατισµένη για το Μάρτιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης του προγράµµατος «PΑROL!». 
 
Ιnfo: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα. Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 20:30. Τιµή: 10€ και 7€ µειωµένο (φοιτητές, άνεργοι).
 
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑ
 
 
Ο πολυχώρος «Λύχνος τέχνης και πολιτισµού» στο Γκάζι διοργανώνει για πρώτη φορά φεστιβάλ θεάτρου µε θέµα την κωµωδία. Σε µία εποχή που το θεατρόφιλο κοινό έχει ανάγκη το γέλιο ως µέσο ψυχαγωγίας περισσότερο από ποτέ, το θέατρο «Λύχνος» έρχεται µε το 1st Athens Comedy Festival 2015 µε σκοπό τη δηµιουργία αυτού ως θεσµό.
 
Στόχος του φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους, προσφέροντάς τους αντίστοιχο δηµιουργικό χώρο. Καθώς ο θεσµός είναι θεµατικός, βασικός γνώµονας της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της κωµωδίας, µε σκοπό πάντα τη στήριξη του είδους, µέσα από νέες συνεργασίες που αποσκοπεί να συνάψει ο χώρος για την επερχόµενη θεατρική περίοδο.
 
Info: Θέατρο «Λύχνος τέχνης και πολιτισµού», Χαλκιδικής 83 και Ιερά Οδός 59, Γκάζι. Από τις 17 ώς τις 19 Απριλίου. Τηλέφωνο: 211-0121686.
 
 
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ THE TWISTED ODYSSEY
 
 
H Blender Gallery παρουσιάζει την ατοµική έκθεση «The Twisted Odyssey» µε τα νέα έργα του Κωνσταντίνου Πάτσιου.
 
Στη σειρά µε τίτλο «The Twisted Odyssey», το οµηρικό έπος αποτελεί την αφετηρία για τη δηµιουργία 24 έργων, ισάριθµα µε τις ραψωδίες, που ξεφεύγουν από τα συµβατικά όρια και επανανοηµατοδοτούν τις οδυσσειακές καταστάσεις.
 
Ο καλλιτέχνης «διαβάζει» αναχρονιστικά την «Οδύσσεια» και την εντάσσει σε ένα ζωγραφικό πλαίσιο που δεν υπάρχουν προφανείς οµοιότητες. Αντιθέτως, καλείται ο θεατής, σύµφωνα µε την προσωπική του «έξη», να αναγνωρίσει, να αποκρυπτογραφήσει και τελικά να συσχετίσει τους συµβολισµούς τόσο µε το πρωτότυπο όσο και –σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας– µε το δικό του ταξίδι. Η δουλειά του περιέχει αναφορές από τα σύνθετα «Ready mades» του Marchel Duchamp µέχρι τα κολάζ του Franz West. «Δεν έχει σηµασία πως µοιάζει η τέχνη, αλλά ποια είναι η χρησιµότητά της», είχε αναφέρει κάποτε ο West, κι αυτή είναι η προσδοκία του καλλιτέχνη: Να αφεθεί ελεύθερος ο θεατής και να δει µέσα από την τέχνη τον εαυτό του.
 
Η έκθεση µετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο, στη γκαλερί Underdog, από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου 2015, υπό την επιµέλεια της Μικαέλας Βεργώτη.
 
Info: The Blender Gallery, Ζησιµοπούλου 4, Γλυφάδα. Διάρκεια έκθεσης: Από 27 Μαρτίου έως 7 Μαΐου 2015. Πληροφορίες: www.theblendergallery.com.
 
 
ΣΧΕΔΙΑ ΖΩΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
 
Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανοµείς του περιοδικού δρόµου «σχεδία» πήραν στα χέρια τους από µια φωτογραφική µηχανή. Οι δέκα αυτοί άνθρωποι ανήκουν στην ειδική εκείνη οµάδα συµπολιτών µας που βιώνει την κοινωνική και οικονοµική κρίση στην πιο ακραία της µορφή: Είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι, έχουν βιώσει οι ίδιοι τη ζωή στο δρόµο, έχουν ζήσει ή εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
 
Αποστολή τους ήταν να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους µοναδική οπτική. Να καταγράψουν, χωρίς περιορισµούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαµογελούν, να θυµώνουν. Να αποτυπώσουν, εντέλει, αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, να µας δείξουν την πόλη µέσα από τα δικά τους µάτια. Παράλληλα, ο γνωστός έλληνας φωτογράφος Νίκος Πηλός ανέλαβε να τους κάνει µαθήµατα. Ο επαγγελµατίας δίδασκε τεχνικές, ανέλυε τα απλά µυστικά της τέχνης της φωτογραφίας, συµβούλευε, ενθάρρυνε. Η διεισδυτική µατιά, η επιθυµία η εικόνα να εκφράσει µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη σαφήνεια αυτά που ο καλλιτέχνης ήθελε να ειπωθούν, η χαρά της συµµετοχής σε ένα project συλλογικό είχαν ως αποτέλεσµα να παραχθεί ένα πραγµατικά εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσµα. 
 
«Ζωές στο δρόµο» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί το διάστηµα 27 Απριλίου έως 10 Μαΐου στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, µε έργα της ιδιαίτερης αυτής παρέας νεοσύλλεκτων φωτογράφων, που, όµως, αν κρίνουµε από το αποτέλεσµα, φαίνεται πως ήταν έτοιµοι από καιρό για τις φωτογραφικές προκλήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Ίσως, επειδή, µέσα από αυτές τις αφηγήσεις, καρέ-καρέ ξετυλίγεται ένα κοµµάτι της δικής τους ιστορίας. 
 
Ιnfo: Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών Λεωφ. Συγγρού 107-109, Φουαγιέ. Διάρκεια έκθεσης 27 Απριλίου-10 Μαΐου. Είσοδος ελεύθερη.
 
 
ΠΑΙΔΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ 
 
 
H δηµοφιλής έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στον «Ελληνικό Κόσµο». 
 
Ο «Ελληνικός Κόσµος» συνεργάζεται για τρίτη φορά µε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, µε την έκθεση «Eξαφάνιση των ειδών. Έρχεται το τέλος του κόσµου;». Η έκθεση διερευνά τι σηµαίνει η εξαφάνιση των ειδών για την εξέλιξη της ζωής και παροτρύνει τον επισκέπτη να σκεφτεί για την προέλευση και το µέλλον της ζωής στη Γη. 
 
Μέσα από πρόσφατες επιστηµονικές ανακαλύψεις, αληθινά εκθέµατα, βίντεο και διαδραστικά παιχνίδια, η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, για να ανακαλύψουν είδη που εξαφανίστηκαν, αλλά και είδη που δεν θα κατάφερναν να επιβιώσουν αν άλλα δεν είχαν εξαφανιστεί. 
 
Κατά την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά περίπου 60 εκθέµατα και θα ανακαλύψουν από τα πουλιά Ντόντο και τους δεινόσαυρους έως παράξενα έντοµα και υπερµεγέθη πτηνά. Παράλληλα, θα έρθουν σε επαφή µε είδη που επέζησαν από προηγούµενες µαζικές εξαφανίσεις, καθώς και µορφές ζωής που επανεµφανίστηκαν. Η έκθεση εξετάζει, επίσης, είδη που εξαφανίστηκαν πρόσφατα, ενώ τίθεται το ζήτηµα της επιβίωσης ειδών που θεωρούνται σήµερα υπό εξαφάνιση, όπως η τίγρη και ο ουρακοτάγκος. Μπορούµε να τα σώσουµε ή βρισκόµαστε ένα βήµα πριν από την επόµενη µαζική εξαφάνιση ειδών;
 
Ιnfo: Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, Ταύρος.
Δευτ.-Πέµ.: 09:00-13:30. Παρ.: 09:00-20:00. Σάβ.: 11:00-16:00. Κυρ.: 10:00-18:00.
Eισιτήρια: 7€ ενήλικες, 4€ παιδιά (οικογενειακό 4 ατόµων 20€).
 
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
CHAPPIE 
Επιστηµονική φαντασία | Σκηνοθεσία: Νιλ Μπλόµκοµπ
| Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκµαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ντεβ Πάτελ | Από 26 Μαρτίου στους κινηµατογράφους.
 
Ο Νιλ Μπλόµκαµπ, σκηνοθέτης γνωστών ταινιών επιστηµονικής φαντασίας, όπως το «District 9» και «Elysium», επιστρέφει στο αγαπηµένο του είδος, µε την καινούρια του δηµιουργία, το «Chappie».
 
Μια αστυνοµική οµάδα καταστολής που αποτελείται από ροµπότ σπέρνει τον τρόµο από οπουδήποτε περάσει. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να της αντιταχθούν, κλέβοντάς της ένα ροµπότ, τον Τσάπι. Τον επαναπρογραµµατίζουν, και έτσι γίνεται το πρώτο ροµπότ που µπορεί να σκεφτεί και να έχει αισθήµατα. Όταν οι δυνάµεις καταστολής βλέπουν ότι ο Τσάπι είναι ένας αληθινός κίνδυνος για τη διατήρηση της τάξης, θα προσπαθήσουν µε κάθε τρόπο να τον εξολοθρεύσουν. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, σε µια ειδική βραδιά για φαν του είδους. Ο Χιου Τζάκµαν πιστεύει ότι η ταινία, παρά τις διαφορές της, έχει την ίδια ατµόσφαιρα µε το «District 9»: Μια ταινία επιστηµονικής φαντασίας µε απίστευτη δράση και πολλά στοιχεία ρεαλισµού, χιούµορ και συγκίνησης.  
 
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
του Δηµήτρη Δηµητριάδη | µε τη Χρύσα Καψούλη | Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 
 
Αν η Βίβλος είναι το Ευαγγέλιο του Θεού, Ο «Ευαγγελισµός της Κασσάνδρας» θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα µικρό θεατρικό Ευαγγέλιο του ανθρώπου. Ένα «αντί-Ευαγγέλιο» του έρωτα, όπου το π. Χ(ριστού) αντικαθίσταται από το π. Έ(ρωτος) και το µ. Χ(ριστόν) από το µ. Έ(ρωτα). «Έτσι ακριβώς κινείται τώρα πια ο κόσµος». Η Κασσάνδρα του Δηµήτρη Δηµητριάδη είναι ένα πρόσωπο που δεν ευαγγελίζεται καταστροφές. Αντιθέτως. Ευαγγελίζεται την επικράτηση του έρωτα και την επερχόµενη αυτοκρατορία του πόθου. «...Η Κασσάνδρα διακηρύσσει την ολική επικράτηση της προσφοράς και της αποδοχής του πόθου στη ζωή του κάθε ανθρώπου...» δηλώνει ο Δηµητριάδης, παρέχοντάς µας εξ αρχής το κλειδί του έργου.
 
Ο «Ευαγγελισµός της Κασσάνδρας» ερµηνεύεται από την ηθοποιό και σκηνοθέτη Χρύσα Καψούλη, που φανερώνει την αγιότητα του σώµατος σε µια «επί σκηνής» παραληρηµατική γέννηση ενός άλλου κόσµου µέσω του γλωσσικού σύµπαντος του Δηµητριάδη.
 
Ιnfo: Κ.Ε.Τ.: Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη. Τηλ.: 213 0040496.
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.
Γεν. είσοδος: 10 €.  Φοιτητικό: 8 €. Κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ: 5€.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ