Shedia

EN GR

01/04/2015

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Χούλιγκαν αγάπη µου
 
Δραστικά µέτρα παίρνουν ΠΑΕ και πολιτεία για να ξαναβρεί 
το ελληνικό ποδόσφαιρο τη χαµένη του ανταγωνιστικότητα. 
 
Σκίτσα: Δηµήτρης Κορδαλής
 
Σοβαρή επιδείνωση του ποδοσφαιρικού κλίµατος παρουσιάστηκε τον τελευταίο µήνα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η επιδείνωση αυτή σχετίζεται µάλλον µε τις παρεµβάσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και µε την έντονη αβεβαιότητα που παρουσιάζεται στο ζήτηµα των διαπραγµατεύσεων µε τους δανειστές. 
 
Συγκεκριµένα, τα επεισόδια εντός γηπέδου έχουν σηµειώσει πτώση 20% σε σχέση µε το αντίστοιχο πρώτο τρίµηνο του 2014. Ιδιαίτερα φαίνεται να πλήττεται ο κλάδος των κροτίδων, το σπάσιµο καθισµάτων και τα καπνογόνα, ενώ εµφανή κάµψη σηµειώνουν οι επιθέσεις σε διαιτητές και σε παίκτες της φιλοξενούµενης οµάδας. Σε κάπως πιο σταθεροποιηµένη κατάσταση φαίνεται να είναι οι εκτοξεύσεις αντικειµένων από την κερκίδα, χωρίς, όµως, να φαίνεται εφικτός ο στόχος σε τραυµατισµένους επόπτες, που είχε τεθεί για το 2015. 
 
Παράλληλα, οι επιθέσεις ένοπλων µπράβων σε προέδρους και παράγοντες αντίπαλων οµάδων διατηρούνται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, τόσο εντός γηπέδου όσο και στις συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων, πτωτική τάση, όµως, καταγράφουν οι ύβρεις µεταξύ παραγόντων, ειδικά σε ό,τι αφορά τη µάνα τους (-4,5%), το σπίτι τους (-3%) και τον σεξουαλικό τους προσανατολισµό (-2,5%). 
 
Αντίστοιχη µείωση παρουσιάζουν οι ξυλοδαρµοί διαιτητών, καθώς και οι ανατινάξεις αυτοκινήτων, το κάψιµο µαγαζιών, αλλά και οι πυροβολισµοί, προειδοποιητικοί και µη, που σχετίζονται παραδοσιακά µε το άθληµα.
 
Τέλος, οι εξωγηπεδικές συµπλοκές µεταξύ φιλάθλων (δευτερογενής αγορά) σηµειώνουν σοβαρή κάµψη, ιδιαίτερα ως προς τους τραυµατισµούς µε ρόπαλο και τα µαχαιρώµατα. 
 
 
 
Η κατάσταση αυτή, που δείχνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χάνει πλέον την ανταγωνιστικότητά του, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άµεση παρέµβαση της πολιτείας, η οποία ζήτησε από τους εµπλεκόµενους τις προτάσεις τους. Ήδη, σε σύσκεψη παραγόντων, που έγινε στην κουζίνα ιταλικού εστιατορίου του Μπρόνξ, δίπλα από τον αποστακτήρα παράνοµου ουίσκι, εξετάστηκαν προτάσεις διεξόδου και εξυγίανσης του αθλήµατος. Οι πλέον σηµαντικές είναι οι εξής: 
 
Α) Να αποσυνδεθεί το πρωτάθληµα από τη βαθµολογία και να συµφωνηθεί πρόγραµµα γέφυρα µέχρι τον Ιούλιο, όπου κανείς δεν έχει ιδέα τι πρόκειται να γίνει. Η πρόταση αυτή, που βασίζεται στο σχέδιο Βαρουφάκη για τη διαπραγµάτευση µε τους εταίρους, προβλέπει επίσης τη µετονοµασία των διαιτητών σε «θεσµούς».   
 
Β) Να µεταφερθεί το πρωτάθληµα στο εξωτερικό και να διεξάγεται µέσω τραπεζικών υποκαταστηµάτων των νησιών Κέιµαν. Η εξαγωγή των παικτών να γίνει σε οµάδες των πέντε η έξι, προκειµένου να µην ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός µηχανισµός της τράπεζας της Ελλάδας. Η λίστα µε όσους βγάζουν παίκτες στο εξωτερικό θα παραδοθεί σε ηλεκτρονική και έντυπη µορφή στους αρµοδίους, ώστε να µην την ξαναδεί ποτέ κανένας.     
 
Γ) Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τις ΠΑΕ, πράγµα που µπορεί να µην έχει σχέση µε το θέµα, αλλά είναι πάντοτε καλοδεχούµενο. Οι ΠΑΕ, σε αντιστάθµισµα, να αναλάβουν τη µετάδοση αγαπησιάρικων µηνυµάτων κατά της βίας στα γήπεδα, τη διοργάνωση πανελλήνιου διαγωνισµού Έκθεσης µε θέµα «αγαπώ τον αντίπαλο χούλιγκαν», καθώς και τη διοχέτευση της ενεργητικότητας των φιλάθλων σε άλλους τοµείς δραστηριότητας, όπως αυτό που σηκώνονται µε τα χέρια ψηλά, οι βουβουζέλες και το πέταγµα χαρτιών υγείας (εφόσον δεν γίνουµε Βενεζουέλα και εκλείψουν). Στην έναρξη κάθε αγώνα να υπάρχει έπαρση σηµαίας και προσευχή.   
 
Δ) Να ενσωµατωθούν τα κάθε είδους ε-πεισόδια στο αγωνιστικό µέρος και να συνδιαµορφώνουν το τελικό αποτέλεσµα. Αν, για παράδειγµα, ο αγώνας λήγει ισόπαλος, να υπάρχει ηµίωρη εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο ή και ανταλλαγή χριστοπαναγιών στις εξέδρες των επισήµων, ώστε να κερδίζει ο καλύτερος.      
 
Ε) Να λιθοβολείται το πούλµαν της αντίπαλης οµάδας µετά τη λήξη του αγώνα, ώστε να έχουν εκτονωθεί κάπως τα πνεύµατα. 
 
ΣΤ) Στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. να γίνεται προληπτικός έλεγχος στην είσοδο και να απαγορεύονται το δίχρωµο παπούτσι, το ριγέ κουστούµι και η µεταφορά µεταλλικών αντικειµένων µέσα σε θήκες βιολιού. 
 
Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στον υφυπουργό Αθλητισµού, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Οι προοπτικές είναι πάντως αισιόδοξες, όπως φαίνεται και από τον υποδειγµατικό δηµόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει µέσω των κύριων άρθρων, ανάµεσα στις αθλητικές εφηµερίδες: «Φάτε τους τα άντερα!», «Λύσσα!» και «Σας πάµε #@*&ώντας».           

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ