Shedia

EN GR

01/07/2014 #17

Μια σχεδία για το καλοκαίρι

"Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στην ομάδα των φίλων και συνεργατών μας(!), κόβουμε βόλτες στην πόλη με οδηγούς πωλητές της «σχεδίας», ψάχνουμε για κοινωνικές κατοικίες και βάζουμε «στοπ» στις εξώσεις, διασχίζουμε τα σύνορα Μεξικού-Ηνωμένων Πολιτειών, διεκδικούμε το δικαίωμα να απλώνουμε τη μπουγάδα, κάνουμε στάση στα δροσερά δασύλλια της οδού Πανεπιστημίου, ψωνίζουμε στους πάγκους της κάνναβης αποκλειστικά και μόνο για θεραπευτικούς λόγους, τρέχουμε τον αυθεντικό μαραθώνιο. Μιας και καλοκαίριασε, πάμε καβάλα στο δελφίνι στα ελληνικά πελάγη.  Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στην καλοκαιρινή «σχεδία» Ιουλίου-Αυγούστου 2014 (τεύχος #17)".
 
Οι πωλητές της «σχεδίας» ξεκινούν σύντομα μια νέα δράση. Γίνονται περιηγητές! Θα μας ξεναγούν στα στενά (και τις λεωφόρους) του κέντρου, όπως μονάχα αυτοί το έχουν ζήσει και το ξέρουν. «Φως στις σκιές της πόλης» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για τις «ξεναγήσεις των αστέγων» (homeless tours) που χρόνια τώρα πραγματοποιούνται σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και ξεκινούν, αυτό το καλοκαίρι και στην Ελλάδα. 
 
Το φαινόμενο των αστέγων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αγνοεί το θεσμό της κοινωνικής κατοικίας. «Ο ουραγός στη στέγη» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ.
Για «μεταναστευτικό τουρισμό» δεν είχαμε ακούσει ποτέ. Συμβαίνει στα σύνορα του Μεξικού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Νυχτερινή πορεία» ονομάζεται η διαδρομή που ακολουθούν οι τουρίστες. Είναι η διαδρομή που ακολουθούν όσοι επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα χωρίς άδεια, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. 
 
Στις πιάτσες της διακίνησης ναρκωτικών έχει εμφανιστεί ένα νέο είδος «πελάτη». Είναι εκείνοι που αναζητούν ανακούφιση από συμπτώματα σοβαρών ασθενειών. Ρεπορτάζ της «σχεδίας» από την περίφημη «Pusher Street», στην Κριστιάνια της Κοπεγχάγης.  
 
Ένας από τους πιο σημαντικούς αυστραλούς συγγραφείς, είναι και Έλληνας. Λίγο πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Χρήστος Τσιόλκας (Chris Tsiolkas), φωτογραφίζεται για τη «σχεδία», στην φημισμένη Lonsdale Street, την ελληνική γωνιά της Μελβούρνης. «Μερικές φορές ζηλεύω τους φίλους και την οικογένειά μου στην Ελλλάδα, διότι έχουν μια σαφή και ακλόνητη αίσθηση του εαυτού τους σε μια πατρίδα», δηλώνει.
 
Στις υπόλοιπες συνεντεύξεις της καλοκαιρινής «σχεδίας», η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση κ. Έφη Τσιότσιου, μοιράζεται το όραμα της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, ο ηθοποιός Ορφέας Αυγουστίδης, επιμένει στην αξιοπρέπεια ως τη βασική αρχή στο δρόμο προς την επιτυχία και η εκρηκτική τραγουδίστια Κόρτνεϊ Λαβ, μιλάει για όλα.
 
Το ταξίδι στον κόσμο, ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στο γαλλικό Μπιζέ. Εκεί, όπου ο νέος δήμαρχος του Εθνικού Μετώπου, αποφάσισε να δώσει αύξηση στον εαυτό του και να απαγορεύσει στους δημότες να… απλώνουν την μπουγάδα!
 
Επιστρέφοντας στη χώρα, ριχνόμαστε με τα μούτρα στις προπονήσεις, εν όψει των νέων μαραθώνιων διαστάσεων προκλήσεων της ελληνικής Extreme Team! 
Ο Γιώργος Μπαζίνας κάνει ασκήσεις θερινής φαντασίας, ο Βαγγέλης Χερουβείμ κάνει εισαγωγή στην Ιστορία του ψέματος, ο φακός της Νένας Καζαντζίδου καταγράφει τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα απόγευμα καθημερινής και του Κωστή Μπακόπουλου τη ζωή στην Αθήνα, στις 12:00 ακριβώς.  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, απολαμβάνουμε αλγερινές γεύσεις, και κλείνουμε τραπέζι στη Νέα Μηχανιώνα και στη Νέα Σμύρνη.
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #17 της «σχεδίας» (Ιούλιος-Αύγουστος 2014), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014. Σημειώνεται ότι το τεύχος είναι «διπλό». Δεν θα κυκλοφορήσει νέο τεύχος για τον Αύγουστο. Το επόμενο τεύχος της «σχεδίας» θα κυκλοφορήσει κανονικά την Τετάρτη 27 Αυγούστου (Σεπτέμβριος 2014).

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ