Shedia

EN GR

25/06/2014

Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Τεχνολογία κατά της φτώχειας
 
«Μπορεί η τεχνολογία να µειώσει τη φτώχεια;» Με αυτό το ερώτηµα κατά νου, η βρετανική και η αµερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν πρόσφατα δυο προγράµµατα που στοχεύουν ακριβώς σ’ αυτό. Πρόκειται για το «Global Development Lab» στις ΗΠΑ και για το «Newton Fund» στη Μ. Βρετανία. Οι επιστήµονες από δεκάδες τοµείς που θα εργαστούν υπό τη σκέπη των δυο προγραµµάτων θα προσπαθήσουν µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να αναπτύξουν λύσεις που θα βάλουν τέλος σε προβλήµατα όπως η πρόσβαση σε νερό, υπηρεσίες υγείας, τροφή, ενέργεια και εκπαίδευση. Οι πιο επιφυλακτικοί σχολιάζουν πως πρώτα θα πρέπει να δούµε κάποιο αποτέλεσµα, καθώς παρόµοιες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς. 
 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / The Conversation
 
Αµαζόνιος: «Σκοτώνουν» τη γη
 
 
Τη γη τους από τις πολυεθνικές προσπαθούν να σώσουν οι ιθαγενείς του Αµαζονίου στη Βραζιλία, µε τη ζυγαριά, όµως, να γέρνει υπέρ των εταιρειών. Χιλιάδες αυτόχθονες εκδιώκονται από τη γη τους, προκειµένου οι εταιρείες να εκµεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους, αφήνοντας πίσω τους ένα κατεστραµµένο τοπίο. Κατά κύριο λόγο, η γη, που υφαρπάζεται από εταιρείες παρασκευής αναψυκτικών, χρησιµοποιείται στη συνέχεια για καλλιέργειες ζαχαρότευτλων. Σύµφωνα µε έρευνα της οργάνωσης Oxfam, το 2012 καταγράφηκαν 1.067 διενέξεις που σχετίζονταν µε τα δικαιώµατα χρήσης γης, όταν το 2008 ήταν 751. Παράλληλα, καταγράφηκαν 36 θάνατοι και 77 απόπειρες δολοφονίας ιθαγενών. 
 
ΠΗΓΗ: Hecho en Buenos Aires - Argentina
 
Ξυπόλυτος νόµος
 
 
Όντας ακόµη φοιτητής, ο Τζέραλντ Αµπίλα δηµιούργησε µια σελίδα στο Facebook µέσω της οποίας έδινε δωρεάν νοµικές συµβουλές. Μέσα σε δυο χρόνια, η σελίδα του απέκτησε 16.000 «φίλους» και ο δικηγόρος από την Ουγκάντα αποφάσισε να δηµιουργήσει τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό «Barefoot Law» («Ξυπόλυτος Νόµος»), ο οποίος παρέχει δωρεάν συµβουλές ώστε οι συµπατριώτες του να γνωρίσουν τα δικαιώµατά τους. Ο οργανισµός του 31χρονου δικηγόρου, που λειτουργεί χάρη σε πέντε εθελοντές, λαµβάνει περίπου 50 ερωτήµατα κάθε µέρα µέσω Skype, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τηλεφωνηµάτων, αλλά και SMS. 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
 
Αφοσιωµένη στο «The Big Issue»!
 
 
Η Σάρον Πέιν είναι 47 ετών και το µεγαλύτερο µέρος της ζωής της το πέρασε προσπαθώντας να επιβιώσει στους δρόµους του Λονδίνου. Σήµερα, η Σάρον είναι µέλος του δικτύου πωλητών του βρετανικού περιοδικού δρόµου «The Big Issue». Η ίδια ξυπνά κάθε µέρα στις 4:30 το πρωί για να φτάσει στο πόστο της µέχρι τις 6. Αν και κάθε µέρα περνούν από µπροστά της τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι, υπάρχουν φορές που µπορεί να πουλήσει µόνο πέντε τεύχη. Ωστόσο, η ίδια συνεχίζει κάθε µέρα το πρόγραµµά της και χαµογελά µε τα µάτια στους περαστικούς. Στα δυο χρόνια που εργάζεται ως πωλήτρια, έχει απουσιάσει µόνο τρεις φορές από το πόστο της. «Η ζωή µου είναι χαρούµενη και γεµάτη. Νιώθω ότι προσφέρω µια διαφορά στις ζωές των γύρω µου, ακόµη κι αν είναι µόνο να τους κάνω να γελάσουν µε αυτά που θα τους πω την ώρα που πηγαίνουν σε κάποια βαρετή δουλειά. Οι άνθρωποι θέλω να µε βοηθούν όχι γιατί µε λυπούνται, αλλά επειδή βλέπουν πόσο σκληρά εργάζοµαι και πόσο αφοσιωµένη είµαι». 
 
ΠΗΓΗ: Freelance
 
Το θησαυροφυλάκιο της Disney
 
 
Μέσα σε ένα ταπεινό κτίριο στο Λος Άντζελες, που µοιάζει µε αποθήκη, φυλάσσεται ένας ανεκτίµητος θησαυρός. Είναι τα χάρτινα διαµάντια, τα  περίπου 65 εκατοµµύρια σκίτσα της Walt Disney, µερικά από τα οποία κοντεύουν να κλείσουν τα 100 χρόνια. «Δεν πρόκειται για µουσείο αλλά για το “µυστικό όπλο” της Walt Disney. Αποτελούν τη βάση για το µέλλον, για να περάσει η γνώση στις επόµενες γενιές σχεδιαστών και αποτελούν έµπνευση για τους νέους δηµιουργούς», εξηγεί ο Φοξ Κάρνεϊ, ο επικεφαλής του «θησαυροφυλακίου». Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας, η οµάδα που εργάζεται εκεί έχει ψηφιοποιήσει 865.000 σκίτσα, κάτι που σηµαίνει πως της µένουν ακόµη περίπου 64 εκατοµµύρια. Τα πρωτότυπα φυλάσσονται σε ειδικές θυρίδες στους 15ο C και 50% υγρασία. 
 
ΠΗΓΗ: The Big Issue UK
 
Το ξεκλείδωµα της πόρτας
 
 
Ο βετεράνος του αµερικανικού στρατού Βέρναρντ Σελ βρέθηκε άστεγος από τη µια µέρα στην άλλη, όταν η επιτυχηµένη του πορεία ως µουσικός παραγωγός διακόπηκε απότοµα το 2006, καθώς η εταιρεία όπου εργαζόταν έκλεισε. Έτσι, ο Βέρναρντ προστέθηκε στους 6.600 αστέγους της Ατλάντας. Αν και βρήκε καταφύγιο στον οργανισµό Safe House Outreach, ο οποίος παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας και µαθήµατα ανάπτυξης δεξιοτήτων, ο Βέρναρντ, όπως είναι φυσικό, νιώθει ακόµη άστεγος. «Δεν είναι το σπίτι µου. Θα σταµατήσω να νιώθω έτσι όταν θα ξεκλειδώσω την πόρτα του δικού µου σπιτιού», λέει ο Βέρναρντ που σήµερα βοηθά εθελοντικά σχεδόν σε όλους τους τοµείς του οργανισµού. Το µότο του; «Θα σε βοηθήσω για να βοηθήσεις τον εαυτό σου».  
 
ΠΗΓΗ: Strassenkreuzer - Germany
 
Η έκφραση στην Τέχνη
 
 
Μια εταιρεία παραγωγής µουσικής χιπ χοπ µε έδρα το Βανκούβερ του Καναδά δίνει βήµα στους νέους να εκφράσουν το θυµό τους, να «επιτεθούν» στην αδικία χρησιµοποιώντας τις λέξεις και όχι τα όπλα. Η Urban Ink, όπως ονοµάζεται η εταιρεία, διοργανώνει κάθε εβδοµάδα σεµινάρια για νέους, βοηθώντας τους να βρουν τη «φωνή» τους µέσα από τη µουσική και το θέατρο. Τελευταία δηµιουργία είναι ένα θεατρικό που βασίζεται σε αληθινό γεγονός. Στο θάνατο ενός 18χρονου Ονδουριανού που πυροβολήθηκε από αστυνοµικούς. Το περιστατικό είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη την πόλη. «Είχα εξοργιστεί. Τέτοια περιστατικά µε θύµατα νέους που δεν είναι λευκοί συµβαίνουν συνέχεια. Μέσω των σεµιναρίων προσπαθώ να δώσω µια απάντηση για το τι συνέβη. Ούτε όλοι οι αστυνοµικοί είναι ρατσιστές ούτε όλοι οι νέοι πάνε γυρεύοντας για να τους πυροβολήσουν», εξηγεί ο Οµάρι Νιούτον.   
 
ΠΗΓΗ: Megaphone - Canada
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ