Shedia

EN GR

02/05/2015

Out & About της Κορίνας Πριμηκυρίου

ΒΙΒΛΙΟ
 
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΒΟΛΦ
Συγγραφέας: Γκαζντάνοφ Γκαϊτό | Μετάφραση: Μπακοπούλου Ελένη | Σελ. 192 | Εκδόσεις «Αντίποδας» | Τιµή 13,30 €
 
Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εµφυλίου, ένας νεαρός στρατιώτης των Λευκών σκοτώνει στην ουκρανική στέπα έναν καβαλάρη. Χρόνια αργότερα, εξόριστος στο Παρίσι, όπου εργάζεται ως δηµοσιογράφος, θα διαβάσει τυχαία ένα διήγηµα, γραµµένο από κάποιον Αλεξάντρ Βολφ, όπου περιγράφεται το περιστατικό που τον σηµάδεψε από τη σκοπιά του θύµατος. Η αναζήτηση του φασµατικού Βολφ οδηγεί σε ένα µεταφυσικό νουάρ, µε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το είδος: νυχτερινές διαδροµές, υπόκοσµος, αγώνες µποξ, µοιραίες γυναίκες. Ο Γκαζντάνοφ, που το περίτεχνο ύφος του συγκρίνεται µε εκείνο του Ναµπόκοφ αλλά και του Προυστ, προσδίδει σε αυτή την περιπετειώδη πλοκή υπαρξιακό βάθος, διερευνώντας τα προβλήµατα της ταυτότητας, της µνήµης και της ιστορίας. Για το «Φάντασµα του Αλεξάντρ Βολφ» ο Νίκολας Λέζαρντ έγραψε στον «Guardian»: «[...] πρόκειται για ένα έργο µεγάλης εµβέλειας, παρά τη σχετικά µικρή του έκταση [...]. Αλλά ο αντίκτυπός του είναι πολύ ισχυρότερος από τον όγκο του, και έχω την αίσθηση ότι θα σας συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή σας. Έζησα µε αυτό το βιβλίο περίπου για µία εβδοµάδα –πολύς χρόνος για ένα σύντοµο έργο–, αλλά θέλησα συνειδητά να το διαβάσω αργά, να το απορροφήσω προσεκτικά.»
 
 
ΓΙΟΡΤΗ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
 
 
Ποιος είναι ο Πειραιάς του σήµερα και πόσο καλά τον ξέρουµε; Ο Δήµος Πειραιά διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά τη µεγάλη γιορτή «Ηµέρες Θάλασσας». 
Με αφορµή την European Maritime Day που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που για το 2015 έχει σαν τιµώµενη πόλη τον Πειραιά, ο δήµος ανοίγει την πόλη µε µια σειρά από εκδηλώσεις, που ξεκινούν  από την Πέµπτη 28 και κορυφώνονται το διήµερο 30 & 31 Μαΐου. Στόχος αυτής της µεγάλης γιορτής είναι να ξεδιπλωθεί ο σύγχρονος πολιτιστικός και πολιτισµικός χάρτης της πόλης όχι µόνο στους επισκέπτες ή τουρίστες αλλά και στους ίδιους τους Πειραιώτες. Για πρώτη φορά ανοίγουν συντονισµένα στο κοινό εµβληµατικά κτίρια, όπως η Σχολή Ναυτικών Δοκίµων, κέντρα οικονοµικής δραστηριότητας, όπως η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, πραγµατοποιούνται ξεναγήσεις και επανασυστήνονται γειτονιές.
 
Μπορεί να έσβησαν τα «κόκκινα φανάρια», αλλά η ζωή στην οδό Φίλωνος δεν σταµάτησε ποτέ. Το απόγευµα του Σαββάτου 30 Μαΐου θα πραγµατοποιηθεί ξενάγηση στην Τρούµπα. Tο ίδιο βράδυ, η γειτονιά αναβιώνει µε ΤΡΟΥΜΠΑ Cinema που θα καταλήξει σε ΤΡΟΥΜΠΑ Party, µε τη συµµετοχή όλων των bars της περιοχής. Στο Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά θα διεξαχθούν ποικίλες δράσεις, όπως µουσικές παραστάσεις, θεατρικά παιχνίδια και συναυλίες.  Για όσους αγαπούν το ποδήλατο, το πρωί της Κυριακής 31 Μαΐου θα ξεκινήσει ποδηλατοβόλτα από το ΣΕΦ έως το κεντρικό λιµάνι του Πειραιά. 
 
Info: Αναλυτικά το πρόγραµµα στο www.emdpiraeus.gr.
 
 
ΜΟΥΣΙΚΗ THE LIMINANAS 
 
 
Οι Liminanas, η µπάντα από το Perpignan της Γαλλίας που συνδυάζει µε µοναδικό τρόπο το psychedelic / garage rock µε τη vintage pop, έρχεται στην Αθήνα για µία συναυλία, την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club.
 
«Η ιδιοφυΐα του Lionel Liminana δεν περιορίζεται στην απορρόφηση cool επιρροών. Αυτό που πραγµατικά κάνει τους Liminanas να ξεχωρίζουν είναι ο επιτήδειος τρόπος µε τον οποίο παίρνουν το καλύτερο από τα πιο απλά πράγµατα: µπασογραµµές των New Order, ριπές κιθαριστικού distortion, µελωδικές γραµµές παιγµένες από φτηνά ηλεκτρικά όργανα µέχρι µπουζούκι και µπάντζο». 
 
Info: Fuzz Club Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείµ 1, Παρασκευή 8 Μαΐου.Τιµή εισιτηρίων: Η προπώληση ξεκινάει στα 13€ και για περιορισµένο αριθµό  εισιτηρίων. Μετά θα συνεχιστεί στα 16€. Το βράδυ της συναυλίας, η  τιµή θα είναι 19 ευρώ.
 
 
ΕΚΘΕΣΗ PREADEXHIBITION
 
 
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, σε συνεργασία µε τους φιλότεχνους ιδιοκτήτες του τυπογραφείου «Φωτόλιο & Τύπικον ΑΕ», µας προσκαλούν στην έκθεση «Preadexhibition», µία εικαστική συνοµιλία 39 καλλιτεχνών που θα γίνει στις καινούριες εγκαταστάσεις του τυπογραφείου.
 
Ο τίτλος της έκθεσης, εµπνευσµένος από τις λέξεις PRINT και READ, µας αποκαλύπτει την κεντρική ιδέα της, πώς δηλαδή η τυπογραφία, η γραφή και η ανάγνωση λειτουργούν σε συνάρτηση µε την τέχνη, πώς χρησιµοποιούνται από τους καλλιτέχνες και εντάσσονται µέσα στο εκάστοτε έργο τέχνης. Στην έκθεση συµµετέχουν 39 εικαστικοί καλλιτέχνες µε 50 συνολικά έργα, µεταξύ των οποίων ζωγραφικά, χαρακτικά, art-books, γλυπτά αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, συµµετέχουν καθηγητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών και εικαστικοί καλλιτέχνες, ξένοι και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (κυρίως Ευρώπη).
 
Info: «Φωτόλιο & Τύπικον ΑΕ», Λεωφ. Κηφισού 157-159, Άγιος Ιωάννης Ρέντη. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Μαΐου 2015. Ηµέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-15:00. Τα Σάββατα του Μαΐου θα γίνονται ξεναγήσεις και οµιλίες. Tηλ.: 2111823818
 
 
ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 
Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανοµείς του περιοδικού δρόµου «σχεδία» πήραν στα χέρια τους από µια φωτογραφική µηχανή. Οι δέκα αυτοί άνθρωποι ανήκουν στην ειδική εκείνη οµάδα συµπολιτών µας που βιώνει την κοινωνική και οικονοµική κρίση στην πιο ακραία της µορφή: Είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι, έχουν βιώσει οι ίδιοι τη ζωή στο δρόµο, έχουν ζήσει ή εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
 
Αποστολή τους ήταν να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους µοναδική οπτική. Να καταγράψουν, χωρίς περιορισµούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαµογελούν, να θυµώνουν. Να αποτυπώσουν, εντέλει, αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, να µας δείξουν την πόλη µέσα από τα δικά τους µάτια. Παράλληλα, ο γνωστός έλληνας φωτογράφος Νίκος Πηλός ανέλαβε να τους κάνει µαθήµατα. Ο επαγγελµατίας δίδασκε τεχνικές, ανέλυε τα απλά µυστικά της τέχνης της φωτογραφίας, συµβούλευε, ενθάρρυνε. Η διεισδυτική µατιά, η επιθυµία η εικόνα να εκφράσει µε όσο το δυνατόν µεγαλύτερη σαφήνεια αυτά που ο καλλιτέχνης ήθελε να ειπωθούν, η χαρά της συµµετοχής σε ένα project συλλογικό είχαν ως αποτέλεσµα να παραχθεί ένα πραγµατικά εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσµα. 
 
Με τίτλο «Μια στέγη για τη σχεδία», η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται από τις 27 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, µε έργα της ιδιαίτερης αυτής παρέας νεοσύλλεκτων φωτογράφων, που, όµως, αν κρίνουµε από το αποτέλεσµα, φαίνεται πως ήταν έτοιµοι από καιρό για τις φωτογραφικές προκλήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν. Ίσως, επειδή, µέσα από αυτές τις αφηγήσεις, καρέ καρέ ξετυλίγεται ένα κοµµάτι της δικής τους ιστορίας. 
 
Ιnfo: Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών Λεωφ. Συγγρού 107-109, Φουαγιέ. Διάρκεια έκθεσης 27 Απριλίου-10 Μαΐου. Είσοδος ελεύθερη.
 
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ELΑΙΩNAS 2015
 
 
Μία δηµιουργική οµάδα καλλιτεχνών, παραγωγών και φίλων οργανώνει φέτος από τις 24 Απριλίου – 17 Μαΐου το ELAIώNAS FESTIVAL 2015. Αφορµή για τη δηµιουργία του αποτέλεσε η έκδοση της θεατρικής νουβέλας  «Πωλούνται δάκρυα ελιάς», της Φένιας Παπαδόδηµα,  (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»), εµπνευσµένης από το έργο του Δηµήτριου Καµπούρογλου «Ο Αναδροµάρης της Αττικής». 
 
Δράσεις, οµιλίες, αναλόγια και προβολές ταινιών που έχουν σαν στόχο την προώθηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής και πνευµατικής παράδοσης και ιστορίας, αποτελούν έµπνευση και πρωτοβουλία της δηµιουργικής οµάδας, η οποία αναλαµβάνει και την οργάνωση και προώθηση του φεστιβάλ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει µόνιµη έκθεση φωτογραφίας, έκθεση βιβλίου και ζωγραφικής. 
 
Το ELAIώNAS FESTIVAL 2015 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο αφύπνισης, προσκαλώντας καλλιτέχνες θεατρικούς, µουσικούς, εικαστικούς, πανεπιστηµιακούς, ερευνητές και δηµοσιογράφους  σ’ έναν µαραθώνιο εκδηλώσεων, παραστάσεων, συναυλιών, οµιλιών και συνευρέσεων πάνω σε οποιαδήποτε θεµατική άπτεται του Ελαιώνα, ακόµη και µέσα από µία απρόσµενη, αφαιρετική, ποιητική µατιά.  
 
Ενδεικτικά αναφέρουµε ένα µικρό κοµµάτι από το πρόγραµµα:
Κυριακή 10 Μαΐου.18:00: Δρώµενο. «Νους ακίνητος», της Φ. Παπαδόδηµα. 18:45: Οµιλία. Έλλη Τζαβέλα: «To δάσος µε τις ελιές: Διασχίζοντας τον Ελαιώνα τα βυζαντινά χρόνια». 19:30: Μουσική. Μaria-Christina & the 7 pedals feat. Aγγελική Τουµπανάκη (guest Η. Δουµάνης). 20:30: Θέατρο. «Αχ», Bijoux De Kant. 22:30: Μουσική. MC Yinka & the Fuzics .
 
Πέµπτη 14 Μαΐου. 19.30: Προβολή. «Αγέλαστος Πέτρα», του Φίλλιπου Κουτσαύτη. Διαρκ. 84’. Συζήτηση µε τον σκηνοθέτη 21:30: Οµιλία. Δ. Κούνδουρος:«Tο σώµα του Ελαιώνα σαν σώµα». 22:00: Μουσική. Αντώνης Απέργης.
 
Info: Θέατρο Ακαδηµία Πλάτωνος, Μαραθωνοµάχων 8, Ακαδηµία Πλάτωνος. Από 24 Απριλίου έως τις 17 Μαϊου. Περισσότερες πληροφορίες: www.elaionasfestival.com
 
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
«ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ» (QUI VIVE) 
Kοινωνική, της Μαριάν Ταρντιέ | Πρωταγωνιστούν Αντέλ Εξαρχόπουλος και Ταχάρ Ραχίµ | Στους κινηµατογράφους.
 
 
Ο Σερίφ είναι γύρω στα τριάντα και έχει επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του. Προσπαθεί να περάσει τις εξετάσεις για να ξεκινήσει τις σπουδές του στη νοσηλευτική. Παράλληλα, για να βγάλει τα προς το ζην, εργάζεται ως φύλακας σε εταιρεία σεκιούριτι. Όταν θα περάσει επιτυχώς το γραπτό µέρος των εξετάσεων και θα γνωρίσει την Τζένη, µια γυναίκα που του αρέσει, φαίνεται πως η ζωή αρχίζει να του χαµογελά ξανά. Ωστόσο, µια συµµορία παιδιών που συχνάζουν στο εµπορικό κέντρο όπου εργάζεται τον ενοχλούν συστηµατικά. Για να τα ξεφορτωθεί, συµφωνεί µε έναν γνωστό του να τον βοηθήσει, και σαν αντάλλαγµα ο Σερίφ θα πρέπει να τον ενηµερώσει εµπιστευτικά για µια προσεχή αποστολή φορτίου. Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο…
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
«ΜΥΣΤΙΚΑ»
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου | Κείµενα: Μιχάλης Γελασάκης |Σύνθεση-Ενορχηστρώσεις: Χρίστος Θεοδώρου | Ερµηνεία: Βικτωρία Ταγκούλη
 
Στην παράσταση «Μυστικά», η ερµηνεύτρια µας ξεναγεί στους συναισθηµατικούς κήπους µιας ντίβας που περνάει από διάφορες ψυχολογικές διασταυρώσεις µε σκοπό να φτάσει στην προσωπική λύτρωση, µέσα από την αισθηµατική της απελευθέρωση σε τόπο και χρόνο που ο άυλος κόσµος είναι σε πλήρη διάσταση µε τον υλικό. Ο σκηνοθέτης βάζει σε µια νέα τροχιά την ερµηνεύτρια, εκµεταλλευόµενος τις φωνητικές της δυνατότητες. Τη µεταµορφώνει σε µία ντίβα που αφηγείται την έντονη συναισθηµατική της κατάσταση µέσα από το πρίσµα µίας µουσικής εξοµολόγησης των πιο έντονων συναισθηµάτων της. Έρωτας, απόρριψη, θυµός, νοσταλγία και αισιοδοξία για το µέλλον βρίσκονται επί σκηνής σε µία γεωµετρική διάσταση και συµβολικές σκηνικές απεικονίσεις. Πρόκειται για µία µουσική εξοµολόγηση µε θεατρικούς όρους που περιέχει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία και ξένα κοµµάτια διασκευασµένα και ενορχηστρωµένα µε µοναδικό τρόπο από τον ίδιο. Τα ποιητικά κείµενα ενώνουν τα τραγούδια στις τρεις αφηγηµατικές περιόδους της ηρωίδας (Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον) και θα ακούγονται από την ίδια, ενδιάµεσα στα κοµµάτια.
 
Info: Θέατρο 104: Ευµολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (µετρό Κεραµεικός). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 Είσοδος: 10€. Τηλ. κρατήσεων 210 3455020.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ