Shedia

EN GR

02/05/2015

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Ζάπινγκ στα αστέρια 
 
 
Αν και θεωρείται πλήρες, το Μαξίµου δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να εντάξει στο πρόγραµµα της νέας ΕΡΤ την αριστουργηµατική σειρά «Χαβάη 5-0». 
 
Σκίτσα: Δηµήτρης Κορδαλής
 
 
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης συγκεντρώνει αυτή την περίοδο η επανεκκίνηση της δηµόσιας τηλεόρασης µετά απο πολύµηνο διάστηµα παύσης. Ως γνωστόν, η ΕΡΤ είχε κλείσει από την προηγούµενη κυβέρνηση µε τη µέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», που χρησιµοποιείται ευρύτατα ως εργαλείο για την αναδιάρθρωση των δηµοσίων υπηρεσιών, µε στόχο την παραγωγικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους. 
 
Τα βασικά επιχειρήµατα της τότε κυβέρνησης ήταν: Πρώτον, ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε ως άντρο παρατυπιών και παρανοµιών, τις οποίες οι πολιτικοί της προϊστάµενοι γνώριζαν πολύ καλά, γιατί αφορούσαν κολλητούς τους, αλλά δεν πρόφταιναν να ελέγξουν, διότι είχαν να βάλουν σε τάξη τη χώρα. Δεύτερον,  ότι έτσι που την είχανε κάνει δεν την έβλεπε πλέον κανένας. Τρίτον, ότι ο ελληνικός λαός γλίτωνε επιτέλους από το δυσβάστακτο χαράτσι των 4 ευρώ ανά τριµηνία, το οποίο βούλιαζε την χώρα στην ύφεση, εξωθούσε χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια και είχε οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ως ενδιάµεσος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ, η οποία έφτασε στο αποκορύφωµα της δηµοσιογραφικής της αξιοπιστίας  µε την ιστορική εκείνη προεκλογική συνέντευξη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, κατά την οποία δύο κορυφαίοι πολιτικοί συντάκτες του σταθµού τον στρίµωξαν ανελέητα.  
 
Η κυβέρνηση έχει δεσµευτεί ότι η νέα ΕΡΤ θα συγκροτηθεί από µηδενική βάση. Γι’αυτό, έχουν παραγγελθεί ήδη µία ασπρόµαυρη καρτέλα που δείχνει έναν µεγάλο κύκλο µε ακατανόητες λωρίδες και νούµερα, ένας τσοπανάκος ήµουνα, ένας εθνικός ύµνος και ένα πλάνο σηµαίας που κυµατίζει, ώστε να είναι έγκαιρα έτοιµη η βασική υποδοµή. 
 
Παράλληλα, προχωρούν και οι ενέργειες για τη διαµόρφωση του προγράµµατος, καθώς αρµόδιοι εντεταλµένοι βρίσκονται σε διαπραγµατεύσεις µε το «Πέϊτον Πλέις», την «Μπονάντσα», το «Ταξίδι στ’ Αστέρια», το «Λούσι Σόου» και τη «Μάχη», προκειµένου να συµµετάσχουν στο εγχείρηµα. Ειδική πρωτοβουλία θα ληφθεί και προς την κατεύθυνση των «Ντιούξ» και της «Χαβάης 5-0», ενώ έχουν συµφωνήσει ήδη οι «Άγγελοι του Τσάρλι». 
 
 
Επτάωρη τηλεοπτική πανδαισία
 
 
Το Σάββατο το βράδυ θα παίζεται στάνταρ ελληνική κωµωδία, ενώ τις ώρες prime time θα προβάλλονται επεισόδια από τις παλιές σειρές «Γειτονιά», «Λούνα Παρκ» και «Μεθοριακός Σταθµός». Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του MEΓΚΑ, που θεωρεί ότι θα χάσει µεγάλο µέρος από την τηλεθέαση που έχουν οι επαναλήψεις του «Ρετιρέ» και του «Κωνσταντίνου και Ελένης». 
 
Η δηµόσια τηλεόραση θα ανοίγει καθηµερινά στις 5 το απόγευµα και θα κλείνει στις 12 το βράδυ, ώρα από την οποία και µετά θα παίζει χιόνια. Θα υπάρχουν δύο κανάλια, και για να γυρίσεις από το ένα στο άλλο θα πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ και να πατήσεις τα ανάλογα κουµπάκια πάνω στη συσκευή. Στη συχνότητα της δηµόσιας τηλεόρασης, οι τηλεοπτικές συσκευές θα κάνουν 5 λεπτά να ξεκινήσουν από την ώρα που θα τις ανάψεις και, όταν θα γίνονται µαύρες µε µια οριζόντια φωτεινή γραµµή στη µέση, θα επανέρχονται µε σφαλιάρα στα πλάγια. Θα µπορούν να παίζουν το πάνω µέρος της εικόνας στο κάτω µέρος της οθόνης και ανάποδα ή να ρολάρουν την εικόνα από πάνω προς τα κάτω όποτε το αποφασίσουν, και πάντοτε όταν πρόκειται να χτυπηθεί πέναλτι.  
 
Ισχυρές, πάντως, είναι και οι απόψεις που θέλουν να ξανανοίξει η ΕΡΤ όπως ακριβώς ήταν τη στιγµή που έκλεισε. Υπενθυµίζεται ότι τη στιγµή που έκλεισε, το Διοικητικό Συµβούλιο συνεδρίαζε για το πώς θα καταµενηθεί 1,5 εκατοµµύριο ευρώ σε τρεις παραγωγές µηδενικής τηλεθέασης, πώς θα διαµορφωθεί η πρωϊνή ζώνη ώστε να χωρέσουν όλοι οι κολλητοί των υπουργών, τι θα γίνει µε τη Γιουροβίζιον και ποιες γωνίες του κεφαλιού του κ. Σαµαρά δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να φαίνονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων. 
 
Η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει στο άνοι-γµα της ΕΡΤ, καθώς θεωρεί ότι η ύπαρξη και λειτουργία δηµόσιας τηλεόρασης θα αποτελέσει βαρύ πλήγµα στην πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την αντικειµενικότητα των ΜΜΕ. Η άποψη αυτή συνδέεται µε την ευρύτατη πεποίθηση ότι η ύπαρξη δηµόσιας τηλεόρασης είναι δείγµα οπισθοδρόµησης για τη χώρα, καθώς δηµόσιες τηλεοράσεις έχουν µόνο η Βόρεια Κορέα και κάτι δικτατορίες της Αφρικής µε χοντρούς δικτάτορες που φοράνε παρδαλά έθνικ ρούχα µε αθλητικό παπούτσι.      
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ