Shedia

EN GR

01/03/2014 #13

Με σχεδία στο φεγγάρι

«Θεωρώ ότι είναι μια εποχή και μια περίοδος να τα ξαναπιάσεις όλα από την αρχή. Τις σκέψεις σου, τις ιδέες σου,  το σώμα σου, το πώς ζεις, πώς συμπεριφέρεσαι, πού ζεις, τι διάλεξες, τα πάντα», λέει, μεταξύ πολλών άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, λίγο πριν ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο το «Δεκαήμερο του Βοκάκιου» -«μια ιστορία για την αυγή του δυτικού ανθρώπου».
 
Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Ψαρράς μιλάει στη «σχεδία» για τις θεωρίες συνωμοσίας που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα –ειδικά αυτές τις εποχές της βαθιάς κρίσης. Αφού όλοι ξέρουμε ότι «οι κακοί άλλοι μας φταίνε». Και βέβαια, όλα γίνονται βάσει σχεδίου… 
 
Στις διπλανές σελίδες, Ο γνωστός για τα τολμηρά χόμπι του βρετανός επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον, μας μιλάει για τον Νέλσον Μαντέλα, το όνειρό του να χτίσει ξενοδοχείο στο φεγγάρι (το εννοεί!), αλλά και την πίστη του ότι η ευτυχία στον άνθρωπο βρίσκεται στην κοινωνική προσφορά. 
 
Μπαίνουμε στο γήπεδο και συμμετέχουμε σε ένα «οικογενειακό δίτερμα» της εθνικής μας ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων, για να ξαναθυμηθούμε ότι το ποδόσφαιρο, στην πραγματικότητα, είναι ένα όμορφο παιχνίδι και μια κοινωνική διαδικασία μαζί. Για όλους. Αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών. Μια δράση που ενώνει και απεγκλωβίζει τις ανθρώπινες ψυχές. Αρκεί η κόκκινη κάρτα να μένει στο τσεπάκι!
 
Ταξιδεύουμε ως την Ιαπωνία, για να βρούμε αστέγους και ψαράδες να έχουν αναλάβει πόστα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, αφού το ειδικευμένο προσωπικό αρνείται να υποστεί τις (θανατηφόρες) συνέπειες. Και ντύνουμε στα κόκκινα της «σχεδίας» πέντε καταξιωμένους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιβεβαιώνοντας ότι Τέχνη και ακτιβισμός άνετα συνυπάρχουν. 
Και μιας και είναι μήνας της εθνικής μας παλιγγενεσίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας αντίστασης από την Ικαριά.
 
Ακούμε με ευλάβεια τον κορυφαίο κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά και τον επί 35 χρόνια συνεργάτη του, τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, καθώς μας αφηγούνται απίθανες ιστορίες με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τον Λούις Άρμστρονγκ, τον Μπένι Γκούντμαν και τον Ενβέρ Χότζα. Ο Άγγελος Τσέκερης, στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ, αποκαλύπτει πώς, τελικά, μετά την παρέμβαση του Τζορτζ Κλούνεϊ, τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ψαρρού της Μυκόνου. Ο Γιώργος Μπαζίνας απομαγνητοφωνεί της «εξομολογήσεις ενός γελοίου». Ο Βαγγέλης Χερουβείμ περιγράφει το πλήθος «απορηματοφόρων» που συναντά στο διάβα του, εν όψει των δημοτικών εκλογών, ενώ ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην πόλη, στις 12:00 ακριβώς.  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, μαγειρεύουμε βολοβάν και κλείνουμε τραπέζι στην «Βόλτα» και στο «Μακεδονικό» για ψητή μελιτζάνα, αλλά και κοτόπουλο γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, καρύδια. Και άλλα καλά!
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #13 της «σχεδίας» (Μάρτιος 2014) που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ