Shedia

EN GR

26/02/2014

Φθηνός σκούφος του Νέστορα Πουλάκου

Σαν καλό σινεμά
 
Μια «Βόλτα» στα Πετράλωνα για εκρηκτικές γαστριμαργικές, και όχι μόνο, ερμηνείες.
 
Με μπόλικο θέατρο στο βιογραφικό του και συμμετοχές σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού σινεμά από τη δεκαετία του 1990, ο Κώστας Ξυκομηνός διακρίνεται από το 1997 και για την κουζίνα του! Οι πιο ακραιφνείς σινεφίλ θα τον θυμάστε ως παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών στο «No Budget Story» του Ρένου Χαραλαμπίδη, οι περισσότεροι, όμως, σίγουρα έχετε δει την οριακή, εκρηκτική ερμηνεία του στο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη – για πολλούς, η ταινία που «άλλαξε» τον ελληνικό κινηματογράφο.
 
Στην καρδιά των Κάτων Πετραλώνων, όμως, ο Κώστας δίνει κάθε βράδυ –σε όσα, τέλος πάντων, δεν πρωταγωνιστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο– μια διαφορετική «ερμηνεία»: αυτήν του καλού οικοδεσπότη στη «Βόλτα», ένα ζεστό μεζεδοπωλείο με τις σπιτικές γεύσεις της ίδιας της μητέρας του. «Όταν πρωτοξεκινούσα στο θέατρο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έψαχνα να βρω την αυτονομία μου ώστε να κάνω τα πράγματα που ήθελα μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις», μας εξομολογείται ο Κώστας καθώς δοκιμάζουμε τις υπερόχες πατατούλες με μυρωδικά.
 
«Τότε, λοιπόν, έπαιζα στο θέατρο Αλκμήνη, εδώ στα Κάτω Πετράλωνα. Έτσι, είδα αυτό το μαγαζί, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν το τελευταίο μονοπώλιο σπίρτων, και αποφάσισα να το πάρω και να το φτιάξω ώστε να γίνει ο χώρος που θα φιλοξενεί τις γεύσεις της μητέρας μου, η οποία ως τότε δούλευε εξαντλητικές ώρες σε διάφορα εστιατόρια», συμπληρώνει. Το μαγαζί άνοιξε το 1997 ως «Μονοπώλιο» και παρέμεινε με αυτό το όνομα μέχρι πρόπερσι. «Είχα μιζεριάσει με όλη αυτήν την κατάσταση», λέει ο Κώστας, «άκουγα και συνέχεια τη φράση “να σπάσουμε το μονοπώλιο” και μου τη βάρεσε». Και σημειώνει: «όταν έχεις σκάσει απ’ όλα αυτά, τι λες; Ας πάω μια βόλτα να ξεσκάσω».
 
Παρεμπιπτόντως, κι ενόσω μας έλεγε όλα τα παραπάνω, ο Κώστας με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, εμείς δοκιμάζαμε το λαχταριστό γεμιστό κοτόπουλο της μητέρας του: Παραγεμισμένο με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αμύγδαλα, καρύδια, λουσμένο με σος πορτοκάλι και σβησμένο με κρασί μοσχάτο Λήμνου, η συνοδεία ρυζιού με σταφίδες, σύκο, αχλάδι και τσάτνεϊ το «απογείωνε» εντελώς. Μαζί με το πιάτο αυτό, πήραμε τις πατατούλες που προαναφέραμε και μια πατζαροσαλάτα (με γιαούρτι, καρύδια και κάρδαμο), πληρώνοντας συνολικά 14,50 ευρώ.
 
Γκουρμέ γεύσεις που φέρνουν στην κουζίνα της μαμάς; Ο πάντα χαμογελαστός Κώστας να σε εξυπηρετήσει και να προτείνει το πιάτο που σου ταιριάζει; Ή οι ατελείωτες κουβέντες που κάνεις μαζί του για ό,τι παίζει στο ελληνικό σινεμά αυτή την περίοδο; Όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά συντελούν στην καλή διασκέδαση και το ποιοτικό φαγητό που προσφέρει η «Βόλτα», με έναν εντελώς κινηματογραφικό τρόπο και αέρα.
 
Μεζεδοπωλείο «Βόλτα», Ιπποθοντιδών 10 &Κειριαδών Κ. Πετράλωνα, 210 3459172, Τρίτη - Σάββατο από τις 8:00 μ.μ. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι από τη 1:30 μ.μ.
 
Μενού
 
Πράσινη [σγουρή σαλάτα, σπανάκι, ρόκα, αντίδια, λαδολέμονο]….5.5
 
Φάβα [με κρεμμύδι, κάπαρη, καβουρδισμένα αμύγδαλα]……………….4.5
 
Πατατούλες με μυρωδικά…………………………………………………………………….3
 
Χοιρινές μπουκίτσες[με θυμάρι, ρίγανη, κρασί, σάλτσα μουστάρδας]….6
 
Συκώτι μοσχαρίσιο ψητό 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ