Shedia

EN GR

26/02/2014

Πατριδογευσία του Γιάννη Μαύρου

Βολοβάν από το Στρασβούργο
 
Η Βαλερί άφησε πίσω της τη Γαλλία για να γίνει δασκάλα γιόγκας στη χώρα μας.
 
 «Ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τυχαία, το 1997,  κι από  τότε έχω ριζώσει για τα καλά σε αυτόν τον τόπο», μας αφηγείται η οικοδέσποινά μας, η Βαλερί,  από το Στρασβούργο της Γαλλίας.
 
«Ήμουν τότε 32 ετών κι εργαζόμουν σε  μια οργάνωση που παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε οροθετικούς. Είχα αλλάξει πολλά επαγγέλματα. Είχα εργαστεί ως λογίστρια, δασκάλα, ακόμα και χορεύτρια. Ήθελα, όμως, να φύγω, πια, από τη Γαλλία. Όταν διάβασα σε μια αγγελία ότι ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο ζητούσε υπάλληλο,  το είδα ως ευκαιρία», επισημαίνει η Βαλερί.
 
«Στο Στρασβούργο, που είναι μια πόλη διαποτισμένη τόσο από τον γαλλικό όσο και από τον γερμανικό πολιτισμό, είμαστε μαθημένοι να ανοιγόμαστε σε νέες άγνωστες κουλτούρες. Η αίσθηση της ελευθερίας που βίωσα στην Ελλάδα, η απλότητα των ανθρώπων, καθώς και το πόσο ανοιχτοί ήταν έρχονταν σε αντιδιαστολή με το γερμανικό πνεύμα της πειθαρχίας και της αυστηρότητας που είχα συνηθίσει», συνεχίζει η Βαλερί.
 
Εκεί θα εργαστεί για τέσσερα χρόνια. Έχοντας μάθει καλά τη γλώσσα, κι έχοντας γυρίσει την ελληνική επαρχία, από τα Μετέωρα και το Πήλιο μέχρι τα Ιωάννινα, θα πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας.
 
«Το 2001, θα πιάσω δουλειά σε τουριστικό γραφείο στην Αθήνα, το οποίο και θα εγκαταλείψω, για να εργαστώ ως δασκάλα γιόγκας  και υπεύθυνη σεμιναρίων νευρογλωσσικού προγραμματισμού. Ολοένα και περισσότερα  άτομα καταφεύγουν σε αυτές τις πρακτικές. Τους βοηθούν να φεύγουν από τον φαύλο κύκλο του άγχους και της εσωστρέφειας», σημειώνει η Βαλερί.
 
Το 2006, θα γνωριστεί με τον Έλληνα σύζυγό της, τον Ντίνο, ενώ επισημαίνει πως ο 6χρονος γιος τους, ο Ιάσονας, «κουβαλάει μέσα του και τους δύο πολιτισμούς».
 
Όσο για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την  κρίση; «Έχουμε κλείσει την καρδιά μας. Πρέπει να ξανατοποθετήσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς  πάνω από τον υπερκαταναλωτισμό. Να τείνουμε χείρα βοηθείας σε όσους έχουν ανάγκη και όχι να φοβόμαστε να τους πλησιάσουμε μήπως και η φτώχεια τους  πλήξει κι εμάς».
 
 Αν και  θεωρεί την Ελλάδα   και δική της χώρα,  αναπολεί και την πόλη της. « Μου λείπουν τα ξύλινα σπίτια της  παλιάς μεσαιωνικής πόλης του Στρασβούργου, οι γιορτές κρασιού που γίνονται κάθε εβδομάδα  και σε διαφορετικό σημείο, αλλά και οι συγκεντρώσεις της οικογένειας κάθε Κυριακή, εν είδει ιεροτελεστίας,  για να γευτούμε παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, όπως  το βολοβάν».
 
«Το να καλώ φίλους στο σπίτι κάθε Κυριακή, μαγειρεύοντάς τους γαλλική κουζίνα, είναι κάτι που φέρνει πιο κοντά την πατρίδα μου. Εξάλλου, η αγάπη για το καλό φαγητό είναι ένα στοιχείο που ενώνει τις δύο χώρες», καταλήγει η Βαλερί.
 
Vol aux Vents (Βολοβάν).
Υλικά (για 4 άτομα)                 Χρόνος μαγειρέματος : 30 λεπτά
2 σνίτσελ κοτόπουλου
100 γραμμάρια μανιτάρια
4 βάσεις από σφολιάτα για γέμισμα
50 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
2 κρόκοι αυγών
½ λίτρο νερό
2 κύβοι ζωμός κότας
10 ml φρέσκια κρέμα
Χυμός ½ λεμονιού
Αλατοπίπερο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Κόβουμε τα σνίτσελ κοτόπουλου σε μικρούς κύβους. Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τηγανίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε  λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε αλάτι. Ύστερα σε μια κατσαρόλα με ½ λίτρο νερό, ετοιμάζουμε το ζωμό κότας. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει, και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε, σε μικρές ποσότητες, το ζωμό κότας. Ύστερα προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, την κρέμα και το χυμό του λεμονιού. Τελειώνοντας, βάζουμε αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις βάσεις από σφολιάτα και τις βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη.
 
Σερβίρουμε το υπόλοιπο με ζυμαράκια, ρύζι ή πουρέ.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ