Shedia

EN GR

26/02/2014

«Θέλω να φτιάξω ξενοδοχείο στο φεγγάρι». Συνέντευξη του Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Amy MacKinnon

Ο εκκεντρικός επιχειρηµατίας ονειρεύεται να κατακτήσει το διάστηµα και επιµένει ότι αληθινή ευτυχία είναι η οικογένεια και η κοινωνική προσφορά.
 
O Ρίτσαρντ Μπράνσον (Sir Richard Branson) είναι ένα από τα πιο σηµαντικά ονόµατα του επιχειρηµατικού κόσµου. Ξεκινώντας από τα δεκαέξι του χρόνια, όταν δηµιούργησε ένα µαθητικό πε-ριοδικό, την κατάκτηση της µουσικής βιοµηχανίας και µέχρι το πρόσφατο εγχείρηµά του να κάνει το γύρο του κόσµου µε ένα αερόστατο, ο βρετανός επιχειρηµατίας είναι, πλέον, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσµο για τα τολµηρά και ασυνήθιστα εγχειρήµατά του. Ο Μπράνσον µίλησε στην πρώην αρχισυντάκτρια του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόµου (INSP) Amy MacKinnon για τα σχέδιά του να ταξιδέψει στο διάστηµα τον επόµενο χρόνο και τον πιο µακροπρόθεσµο στόχο του να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Virgin στο… φεγγάρι. 
 
Σε ηλικία 16 µόλις χρόνων ιδρύσατε την εταιρεία Virgin. Αλήθεια, πώς νιώθει ένας δεκαεξάχρονος όταν ιδρύει µια εταιρεία;
 
Ήταν συγκλονιστικό. Ουσιαστικά, στα 16 µου απλά ξεκίνησα ένα µαθητικό περιοδικό, έχοντας ως µοναδικό κίνητρο να δώσουµε φωνή στους νέους ανθρώπους. Ιδρύσαµε την εταιρεία Virgin περίπου ένα χρόνο αργότερα, έχοντας κάνει τη διαπίστωση ότι η µουσική βιοµηχανία χρειαζόταν ένα «ταρακούνηµα».
 
Αυτό, ακριβώς, θελήσαµε να κάνουµε. Προσπαθήσαµε να αλλάξουµε τα πράγµατα προς το καλύτερο και να κάνουµε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Ήταν µια σκέψη που µας ενθουσίασε και παραµένει ένα από τα βασικά µας κίνητρα τα τελευταία 43 χρόνια!
 
Τι είναι αυτό που σας παρακινεί; Από πού αντλείτε όλη αυτήν την ενέργεια;
 
Τα κίνητρα µπορούν να προέλθουν από πολλούς τοµείς. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής µου, ο περισσότερος χρόνος και η ενέργειά µου είναι επικεντρωµένα στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωσή µας «Virgin Unite», η οποία έχει βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν, επίσης, πολλά άλλα πράγµατα που σχεδιάζουµε. Μπορώ να σας πω ότι η ιδέα του να ταξιδέψω στο διάστηµα µε τη Virgin Galactic σίγουρα είναι για µένα ένα µεγάλο κίνητρο για να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι µου.
 
 
Τα πέντε βήµατα
 
Πώς πηγαίνει το σχέδιο Virgin Galactic; Θα ταξιδέψετε στο διάστηµα σύντοµα;
 
Έχει γίνει φανταστική δουλειά µέχρι σήµερα, καθώς υπήρξαµε πολύ καινοτόµοι σε αυτόν τον τοµέα. Έχουµε φτιάξει µια απίστευτη οµάδα τα τελευταία χρόνια και µπορούµε να πούµε ότι είµαστε σε πολύ καλό δρόµο. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα είµαστε σε θέση να πραγµατοποιούµε ταξίδια στο διάστηµα σε περίπου ένα χρόνο από τώρα και, µόλις επιτευχθεί αυτό, θα µπορούµε να θέσουµε τον επόµενο στόχο µας. Θα ήθελα πάρα πολύ, όσο ακόµα ζω, να δω ένα ξενοδοχείο της Virgin στο φεγγάρι. Υπάρχουν τόσα πολλά που µπορούµε να πετύχουµε τώρα που έχουν µπει οι βάσεις.
 
Σε µια σχετικά πρόσφατη δηµοσίευση στο blog σας µε τίτλο «Five steps to happiness» («Πέντε βήµατα για την ευτυχία») απαριθµείτε τα πέντε βήµατα του φίλου σας Ρέι Τσέιµπερς (Ray Chambers). Ποια µπορείτε να πείτε ότι είναι τα δικά σας πέντε βήµατα για την ευτυχία και γιατί;
 
Να κάνεις µια δουλειά που αγαπάς, να περνάς χρόνο µε την οικογένεια και τους φίλους σου και να προσφέρεις στον κόσµο. Αν καταφέρεις αυτά τα τρία, θα είσαι κάτι περισσότερο από ευτυχισµένος.
 
Μαζί µε τον Πίτερ Γκάµπριελ ιδρύσατε την οργάνωση «The Elders». Από πού προήλθε αυτή η ιδέα;
 
Και οι δυο µας πιστεύαµε πώς υπήρχε χώρος και τρόπος να ενωθούν ορισµένες ανεξάρτητες σηµαντικές προσωπικότητες, καθολικώς αποδεκτές και να δηµιουργήσουν µία οµάδα που θα ασχοληθεί µε µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας: την παύση των εχθροπραξιών. 
Είχαµε τη µεγάλη τύχη να συνεργατούµε µε τον Νέλσον Μαντέλα και την υπέροχη γυναίκα του, τη Γκράσα Μασέλ, καθώς και µε τον αρχιεπίσκοπο Ντέσµοντ Τούτου, ώστε να τελειοποιήσουµε αυτήν την ιδέα και να επιλέξουµε την αρχική οµάδα των «πρεσβύτερων». 
 
Κάπως έτσι, δηµιουργήθηκε µια φανταστική συµµαχία µε στόχο τη διαχείριση πολύπλοκων και δύσκολων ζητηµάτων, ιδιαιτέρως δε, εκείνων που δεν είναι τόσο δηµοφιλή.
 
 
Τι ελπίζετε ότι θα επιτύχει αυτή η κίνηση;
 
Ελπίζω και πιστεύω ότι η δουλειά των «Elders» θα υπάρχει για εκατοντάδες χρόνια ακόµα. Με τα θεµέλια που έχει θέσει ο Νέλσον Μαντέλα, τη φανταστική δουλειά του Ντέσµοντ Τούτου, καθώς και µε την εκπληκτική ηγεσία του Κόφι Ανάν, η πρωτοβουλία αυτή θα γίνεται όλο και πιο δυνατή.
 
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα ζητήµατα που χρειάζονται άµεσα επίλυση στις µέρες µας;
 
Ένα από τα βασικά θέµατα µε τα οποία εγώ έχω ασχοληθεί πολύ είναι η συζήτηση για µια διεθνή, ολοκληρωµένη προσέγγιση στο ζήτηµα των ναρκωτικών. 
 
Ο πόλεµος κατά των ναρκωτικών έχει αποδειχτεί απολύτως καταστροφικός, και όσο πιο γρήγορα µπει ένα τέλος τόσο το καλύτερο. Αν ένα µέλος της οικογένειάς µου ήταν εθισµένο στα ναρκωτικά, θα ήθελα να αντιµετωπιστεί µε ιατρική βοήθεια και θεραπεία και όχι να καταλήξει σε κάποια φυλακή.
 
 
Περί γενναιότητας
 
Τον Ιούνιο του 2011 βοηθήσατε την έκδοση του περιοδικού «Big Issue - South Africa». Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το µοντέλο των περιοδικών δρόµου και πώς πιστεύετε ότι µπορεί να κάνει τη διαφορά;
 
Τα projects των περιοδικών δρόµου έχουν αποδειχτεί πολύ πετυχηµένα. Έχοντας προσωπική εµπειρία από την εποχή που εξέδιδα το σχολικό περιοδικό, τρέφω ιδιαίτερη εκτίµηση και πίστη για το συγκεκριµένο εκδοτικό κίνηµα. Το γεγονός ότι έχει βοηθήσει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι φανταστικό. Αυτή τη στιγµή, περιοδικά δρόµου σε 40 χώρες όλου του κόσµου παρέχουν δυνατότητες και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού.
 
Οι πωλητές των περιοδικών δρόµου είναι στην ουσία µικροεπιχειρηµατίες, και αυτό συνοψίζεται τέλεια στο µότο του περιοδικού «Big Issue UK»: «A hand up not a handout» («Είναι δουλειά, δεν είναι ζητιανιά», σε ελεύθερη απόδοση). Προπληρώνουν τα τεύχη µε το αρχικό τους µικροκεφάλαιο και µετά είναι στο χέρι τους να τα πουλήσουν ώστε να βγάλουν κέρδος. Τι συµβουλή θα δίνατε στους ανθρώπους που σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δικιά τους επιχείρηση;
 
Να προσπαθήσουν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Κάντε έρευνα αγοράς στον τοµέα που θέλετε να µπείτε και σιγουρευτείτε ότι εισάγετε κάτι καινοτόµο, που δεν προσφέρεται από τον ανταγωνισµό. Πρέπει να δώσετε ένα λόγο στους ανθρώπους, ώστε να προτιµήσουν το δικό σας προϊόν ή υπηρεσία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί κλάδοι δραστηριοτήτων που έχουν χώρο για νέες ιδέες και έχουν µεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Αν καταφέρετε να τους εντοπίσετε, τότε έχετε µια χρυσή ευκαιρία να αλλάξετε τη ροή των πραγµάτων.
 
Ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου «Screw Business as Usual» φαίνεται ότι γίνεται ένα από τα µότο σας. Τι ακριβώς εννοείτε µε αυτό;
 
Πολλές επιχειρήσεις φοβούνται να πάρουν ρίσκα αυτές τις µέρες, προτιµούν να κινούνται σε ασφαλή πλαίσια. Παρόλο που όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται λογιστές, δεν µου αρέσει η ανάµειξή τους στο ξεκίνηµα µιας επιχειρηµατικής ιδέας. Πρέπει να είσαι γενναίος µε τις ιδέες σου και να πιστεύεις ότι µπορούν να κάνουν την διαφορά. Με κοινή λογική και τολµηρό ένστικτο, µπορείς να φτάσεις µακριά. 
 
 
Έχετε πετύχει πάρα πολλά σηµαντικά πράγµατα, από απίθανα παγκόσµια ρεκόρ µέχρι τις προσπάθειες για την εξερεύνηση του διαστήµατος, ενώ υπάρχουν 84 επιχειρήσεις που καταγράφονται στην επίσηµη ιστοσελίδα ως µέρος του κύκλου εργασιών της Virgin Group. Ποιο είναι το επόµενο «σύνορο» για εσάς προσωπικά, καθώς και για την επιχείρησή σας;
 
Έχουµε κάποια, πραγµατικά, σηµαντικά σχέδια έτοιµα για διεκπεραίωση. Το σχέδιο της Virgin Galactic είναι να δηµιουργήσουµε µια καινοτόµο και επιτυχηµένη επιχείρηση, η οποία θα εγκαινιάσει µια νέα βιοµηχανία που θα καθορίσει τον 21ο αιώνα µε τον ίδιο τρόπο που οι εµπορικές αερογραµµές καθόρισαν τον προηγούµενο. Η εγκατάσταση των δορυφόρων στο διάστηµα µπορεί να µας δώσει τη δυνατότητα να κάνουµε πάρα πολλά, από τη µείωση της υπεριώδους ακτινοβολίας στη γη µέχρι την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Στα χρόνια που θα έρθουν, τι γνώµη θέλετε να έχει ο κόσµος για εσάς και για τα επιτεύγµατά σας;
 
Περισσότερο από το να ασχολείται µε τα δικά µου επιτεύγµατα, θα ήθελα ο κόσµος να θυµάται όλα όσα οι εργαζόµενοι της Virgin έχουν καταφέρει, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. 
Έχουµε καταφέρει να φέρουµε την ανατροπή σε τόσους διαφορετικούς τοµείς και θα συνεχίσουµε να προσπαθούµε να κάνουµε θετικές ανατροπές. Προσπαθούµε να έχουµε έναν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και µαζί να περνάµε καλά σε αυτή την προσπάθεια.                             
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ