Shedia

EN GR

26/02/2014

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Στη Ψαρρού τα Ελγίνεια
 
Μετά την καταλυτική παρέμβαση του Τζωρτζ Κλούνεϊ, τα μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέφουν στον τόπο που κάνουν μπάνιο ντόπιοι και διεθνείς VIPs. 
 
Αλλάζει ριζικά το κλίμα μετά την ανοιχτή τοποθέτηση του Τζωρτζ Κλούνεϊ υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων στην Ελλάδα, κατά την παρουσίαση της νέας ταινίας του «Μνημείων  Άνδρες».  Η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η τετράκις προγιαγιά του διάσημου ηθοποιού υπήρξε ετεροθαλής αδελφή της Νάνσυ Χάνκς, μητέρας του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Παρόν την ώρα της δήλωσης ήταν και το τελευταίο μοντέλο της υπερεξελιγμένης καφετιέρας νεσπρέσο, ειδικό για βεράντα ουρανοξύστη, το οποίο απέφυγε, όμως, να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα. Είναι η δεύτερη, μέσα σε λίγο διάστημα, ευρείας κλίμακας διεθνής προβολή της χώρας μας, μετά τη διαφήμιση που έκανε στα ελληνικά ο Ξαβιέ Μπαρδέμ με τις παστίλιες για τον πόνο του άλλου.  
 
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Τζωρτζ Κλούνεϊ και τον κάλεσε να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, τις ενοποιημένες εφορίες Ζ’ και ΣΤ΄ Αθηνών στου Ψυρρή, και τον Ανισόπεδο Κόμβο Φαλήρου, όπου και θα του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί των Τζιτζιφιών. Ολοκληρωμένο σετ από Μαντινάδες του ετοιμάζει ο Σύλλογος Βρακοφόρων, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών,  το Τένις Κλαμπ της Εκάλης και ο Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού.  
 
Πανηγύρια παντού
 
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Σίμου Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  είπε ότι η δήλωση Κλούνεϊ επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι προϊόν δύσκολων αποφάσεων και θυσιών των Ελλήνων, και αποτελεί μια ακόμα αδιάψευστη απόδειξη ότι η Ελλάδα βελτιώνει τις επιδόσεις της και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση. «Το ζητούμενο τώρα είναι η ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε από τον Τσίπρα να δηλώσει ξεκάθαρα αν είναι άθεος. 
 
Θετικά αντέδρασαν και οι αγορές, καθώς λίγες ώρες μετά τη συγκεκριμένη δήλωση, το Δημόσιο άντλησε ποσό 1,3 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, περνώντας το ψυχολογικό όριο των θαλασσοδανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και εκτοξεύοντας το Δημόσιο Χρέος στο 177% του ΑΕΠ. «Αυτά είναι καλά νέα», σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μετά από μόλις τέσσερα χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει καταφέρει να αυξήσει το χρέος της κατά 50% και να το καταστήσει απολύτως μη βιώσιμο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να επισημάνει με νόημα ότι η κρίση βρίσκεται στο τέλος της, και το μόνο που απομένει για να εκταμιευτεί η δόση του περασμένου Ιουλίου είναι η παράταση του Μνημονίου για τα επόμενα 50 χρόνια. Αμέσως μετά, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, τριανταπέντε μπλόκα αγροτών συγκροτήθηκαν αυθορμήτως κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στα διόδια Ωρωπού διοργανώθηκε ολονυκτία με βεγγαλικά και φωτιές, η οποία συνέπεσε και με την πανηγυρική αύξηση του τέλους διέλευσης. 
 
 
25 ευρώ το εισιτήριο
 
Γεγονός είναι ότι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του συμπαθούς χολιγουντιανού ηθοποιού φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα τοποθετηθούν με εποχιακές συμβάσεις, αφού προηγουμένως οι Ατενίστας τους φορέσουν κασκόλ και σκουφάκια. Κατά μία άλλη εκδοχή, θα εγκατασταθούν στη μεθοριακή Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στη Βάση Διαστημικού Τουρισμού που ήδη κατασκευάζεται εκεί, επίσης με εντολή Σαμαρά, και με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ. Ωστόσο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτισιώτης έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε ως τόπο εγκατάστασης την Παραλιακή, έτσι ώστε να συνομιλούν με το άλλο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, τον Παντελή Παντελίδη.  Η  Όλγα Κεφαλογιάννη, από την πλευρά της, προτιμά την Ψαρρού στη Μύκονο, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει άποψη για το που θα τοποθετηθούν, αρκεί να τους βάλουν εισιτήριο 25 ευρώ. 
 
Τη δήλωση του Τζωρτζ ΚλούνεΪ χαιρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μειοψηφία, όμως, να κρατάει αποστάσεις και να ζητάει ταυτόχρονη αποδέσμευση της χώρας από το ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων του τελευταίου συνεδρίου. Το θέμα θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία έχουν κατατεθεί τρία μειοψηφικά κείμενα, οκτώ κείμενα συμβολής και εκατόν πενήντα τέσσερις τροπολογίες.  
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ