Shedia

EN GR

15/08/2015

Street News - της Αναστασίας Σιμιτσιάδη

Η Μανωλάδα στο Μεξικό
 
Στα φραουλοχώραφα στο βορειοδυτικό Μεξικό, οι εργάτες µαζεύουν καθηµερινά φράουλες και διάφορα είδη µούρων που προωθούνται στη συνέχεια στην αµερικανική αγορά, µε ωροµίσθιο που δεν ξεπερνά το ένα δολάριο. Μετά το τέλος της δουλειάς τους, αποσύρονται σε παραπήγµατα όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Αν και η αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων είναι µεγάλη, καµία εταιρεία δεν έχει αυξήσει αναλόγως τα µεροκάµατα των εργατών. Από το Μάρτιο, οι εργάτες-σύγχρονοι σκλάβοι έχουν ξεκινήσει διαµαρτυρίες, µπλοκάροντας δρόµους, συµµετέχοντας σε πορείες και πιέζοντας τις εταιρείες που εκµεταλλεύονται τα χωράφια να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. «Αν αρρωστήσεις ή τραυµατιστείς την ώρα που δουλεύεις, δεν σου πληρώνουν το µεροκάµατο. Πρέπει να παραµείνεις σιωπηλός και να συνεχίζεις να δουλεύεις µέσα στα αίµατα», περιγράφει ο 38χρονος Περφέκτο, ο οποίος τρέφεται καθηµερινά µε ξαναζεσταµένα φασόλια και αλατισµένες τορτίγιες. 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / Reuters
 
Συλλέκτες άχρηστων αντικειµένων
 
 
Περίπου το 5% του πληθυσµού στον Καναδά υποφέρει από αποθησαυρισµό, µια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που «µεταφράζεται» στη συνεχή συσσώρευση αντικειµένων, κατά κύριο λόγο άχρηστων. Το ποσοστό µπορεί να µη µοιάζει µεγάλο, είναι, όµως, µόλις 2% µικρότερο από το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Σύµφωνα µε τον δρ. Έρικ Οξ, επιστηµονικό υπεύθυνο στο ΗΕΑΤ (ένα εξειδικευµένο κέντρο στο Βανκούβερ που παρακολουθεί και µελετά τη συγκεκριµένη διαταραχή), οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αποθησαυρισµό δεν αντιλαµβάνονται πως η συµπεριφορά τους είναι προβληµατική. Η µόνη θεραπεία για τη συγκεκριµένη ασθένεια, που «χτυπά» τόσο τα ανώτερα όσο και τα κατώτερα οικονοµικά στρώµατα, δεν είναι φαρµακευτική. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται στήριξη και  βοήθεια τόσο από τους ειδικούς όσο και από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. 
ΠΗΓΗ:  Megaphone - Canada
 
«Παρλεβού», ο µαστροπός
 
 
Ο «Παρλεβού», όπως είναι το ψευδώνυµο του ανθρώπου που µίλησε στο αµερικανικό περιοδικό δρόµου «Street Sense», έµεινε άστεγος το 2010 και αποφάσισε να «κάνει δουλειές» µε τις άστεγες γυναίκες που έψαχναν έναν τρόπο να κερδίσουν λίγα χρήµατα και να επιβιώσουν. «Το µόνο που έχουν είναι το κορµί τους», λέει κάπως κυνικά ο ίδιος, που για τρία χρόνια ήταν µαστροπός πολλών άστεγων γυναικών. Η ιστορία του «Παρλεβού» δεν είναι η µοναδική περίπτωση, καθώς, σύµφωνα µε έρευνα της οργάνωσης «FAIR», το συντριπτικό ποσοστό των άστεγων, τουλάχιστον στη περιοχή του Σικάγο, έχει κάνει σεξ µε αντάλλαγµα είτε χρήµατα, είτε φαγητό, είτε καταφύγιο.  
ΠΗΓΗ: Street Sense - USA
 
Το µποξ που σώζει παιδιά
 
 
Στο Σικάγο, το «Crushers Club», ένας σύλλογος µποξ που λειτουργεί ως µη κερδοσκοπικός οργανισµός, έβαλε στόχο να αποµακρύνει τους νέους ανθρώπους από τις συµµορίες της πόλης και τα κατάφερε. Στο σύλλογο, προπονούνται παιδιά ηλικίας 6-17 ετών και, όπως επισηµαίνει η ιδρύτριά του Σάλι Χειζελγκρόουβ, το 90% των παιδιών βελτίωσε τις επιδόσεις του στο σχολείο, ενώ το 100% των µικρών µποξέρ νιώθει καλύτερα µε τον εαυτό του, έχει, δηλαδή, κερδίσει την αυτοπεποίθησή του. Το σπουδαιότερο, όµως, επίτευγµα, όπως λέει η ίδια, ήταν όταν –µετά από καιρό– κατάφερε να πείσει ένα από τα παιδιά να πετάξει το όπλο του και να ασχοληθεί µε αυτό που ήθελε πραγµατικά, τη µουσική. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, η Σάλι έφτιαξε ένα µικρό στούντιο µέσα στο «Crushers Club». 
ΠΗΓΗ: StreetWise - USA
 
Ρινόκεροι στο Τέξας
 
 
Σε µια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν από τους λαθροκυνηγούς, οι λευκοί ρινόκεροι της Νότιας Αφρικής, µια αµερικανική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής, η EWA, πρότεινε το εξής: Να µεταφερθούν σε ράντσα στο Τέξας, όπου οι κλιµατικές συνθήκες µοιάζουν µε αυτές της Νότιας Αφρικής, περίπου 1.000 ρινόκεροι, στην πλειοψηφία τους µωρά που έχασαν τις µητέρες τους από λαθροθήρες. Υπολογίζεται πως κάθε 11 ώρες ένας ρινόκερος θανατώνεται, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 φύλακες σε αφρικανικές προστατευόµενες περιοχές. Ο τζίρος από το παράνοµο εµπόριο των κεράτων των ζώων ξεπερνάει τα 17 δισεκατοµµυρία ευρώ ετησίως.
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
 
Ο σοµαλός κτηνίατρος που έγινε πωλητής περιοδικών δρόµου
 
 
Όσο ζούσε στη Σοµαλία, ο 60χρονος Αλί Νουρ Μοχάµεντ εργαζόταν ως κτηνίατρος, διευθύνοντας παράλληλα µια ελβετική µη κυβερνητική οργάνωση. Έχασε το δεξί του πόδι κατά τη διάρκεια µιας επίθεσης µε εκρηκτικά της τροµοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαµπάµπ. Εκείνη τη µέρα, προσποιήθηκε τον νεκρό για να γλιτώσει. Μετανάστευσε στην Ελβετία το 2012 µαζί µε την οικογένειά του, και σήµερα ο ίδιος και η γυναίκα του βγάζουν τα προς το ζην ως πωλητές του περιοδικού δρόµου «Surprise» στη Βασιλεία. Είναι το ίδιο περιοδικό µε το οποίο η «σχεδία» έχει ξεκινήσει συνεργασία για την ανάδειξη των κοινωνικών περιηγήσεων στις πόλεις του πλανήτη. «Πουλώ το περιοδικό κάθε Παρασκευή και Σάββατο και έχω αποκτήσει συγκεκριµένους πελάτες. Από εµένα αγοράζουν το περιοδικό και πολλοί φίλοι των φίλων µου. Σκοπός µου είναι να διευρύνω τη βάση των πελατών µου. Είµαι πολύ χαρούµενος που όλα µας τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και προσπαθώ να µη σκέφτοµαι το παρελθόν, αλλά το µέλλον. Όνειρό µου είναι να βρούµε ένα µεγαλύτερο σπίτι για να µπορούµε να ζούµε µαζί µε τα πέντε µας παιδιά πιο άνετα», λέει ο Μοχάµεντ, που µαζί µε τη σύζυγό του παρακολουθούν µαθήµατα γερµανικών, καθώς, όπως λένε και οι ίδιοι, το µέλλον τους βρίσκεται στην Ελβετία. 
ΠΗΓΗ: Surprise - Switzerland
 
Εφαρµογή στο κινητό ενάντια στο αλκοόλ
 
 
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, µια εφαρµογή για τα λεγόµενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα µπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους από το αλκοόλ. Ο δηµιουργός της εφαρµογής, που ονοµάζεται «Sober Grid», είναι ο 33χρονος Μπο Μαν, η εταιρεία του οποίου εδρεύει στη Βοστώνη. Όπως λέει ο ίδιος, η εφαρµογή, που λειτουργεί ως µέσο κοινωνικής δικτύωσης µεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε φάση απεξάρτησης, δρα µόνο βοηθητικά. Για παράδειγµα, ο χρήστης της εφαρµογής µπορεί να πατήσει ένα κουµπί µε το οποίο µπορεί να δηλώσει πως νιώθει την ανάγκη να καταναλώσει αλκοόλ. Δίπλα του θα «συντρέξουν» κι άλλοι χρήστες της εφαρµογής για να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την επιθυµία του να ξανακυλήσει στο αλκοόλ. 
ΠΗΓΗ: Spare Change News - USA