Shedia

EN GR

15/08/2015

Out & About

ΒΙΒΛΙΟ

Η Μεγάλη Βδοµάδα του Πρεζάκη

Θ. Πέτρου – Δ. Βανέλλης | Κόµικ |
Εκδόσεις Τόπος | σελ. 64 | τιµή 10,89€

 

Το κόµικ των Δηµήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου βασίζεται στο οµότιτλο νεανικό διήγηµα του Μ. Καραγάτση. Και τα δύο τοποθετούνται χρονικά στη δεκαετία του ’30, στο λιµάνι του Πειραιά. Ο ήρωας του διηγήµατος, επειδή τον εγκαταλείπει η κοπέλα του, που λέγεται Μαγδαληνή, πέφτει στην πρέζα. Το όνοµα του ήρωα είναι Χρήστος Νεζερίτης, για να παραπέµπει στον Ναζωραίο. Εξαιτίας της χρήσης, περνάει την εβδοµάδα των παθών σαν να ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Έχουµε να κάνουµε µε το µοναδικό πάθος ενός αδύναµου, κακοµοίρη νεαρού που έχει παραισθήσεις και βλέπει οράµατα. Ο Χρήστος έχει φύγει απ’ το σπίτι του και τη φροντίδα της µητέρας του, έχει χάσει τη δουλειά του κι έχει γίνει ο περίγελος της γειτονιάς. Γι' αυτό, συχνάζει σε τεκέ και βγάζει λόγους µαστουρωµένος. Κάποιος τον καταδίδει στην αστυνοµία σαν κοµµουνιστή. Στη φυλακή, ένας συµπονετικός µπάτσος τού δίνει ηρωίνη. Αυτό είναι το τελευταίο επίγειο ταξίδι του. Στον ουρανό τον διώχνουν µε τις κλοτσιές από τον Παράδεισο, το Καθαρτήριο και την Κόλαση. Έτσι, παρωδούνται η Εκκλησία, η Αστυνοµία και η µεγαλοαστική τάξη, που έχει διασυνδέσεις ακόµα και µε τον Άγιο Πέτρο.

Ο Καραγάτσης δεν είναι ανατρεπτικός ή βλάσφηµος, αλλά δεικτικός και είρων. Εικονογραφεί τη µεγαλοβδοµάδα του ήρωα µε αδρά χρώµατα, χρησιµοποιώντας λαϊκή γλώσσα. Τον ίδιο δρόµο ακολουθούν και οι διασκευαστές. Ο σεναριογράφος Δηµήτρης Βανέλλης και ο εικονογράφος Θανάσης Πέτρου µένουν πιστοί στην ατµόσφαιρα, αλλά η ιστορία δεν «απογειώνεται», αντίθετα µε τον ήρωα. Ο εικονογράφος υπερτονίζει ειρωνικά και µε τρόπο χοντροκοµµένο την κάθοδο του ήρωα στον Άδη, χωρίς να γλιστράει στο γκροτέσκο. Το σχέδιό του είναι ρεαλιστικό. Τα χρώµατά του υπογραµµίζουν εµφατικά τις συναισθηµατικές διακυµάνσεις και τα στάδια της πτώσης του.

Ο ήρωας είναι παρίας, απόβλητος. Κανένας δεν τον θέλει, κανένας δεν τον χρειάζεται. Η πρέζα σκοτώνει. Δεν τον προδίδουν µόνο οι άλλοι, αλλά και το σώµα του. Επιστρέφοντας, λυτρώνεται απ’ το πάθος του. Happy end.

Κώστας Γιαννόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ SCHOOLWAVE 2015

Το Schoolwave συνεχίζεται για 11η χρονιά, παραµένοντας πιστό στη φιλοσοφία του να αντιµετωπίζει τα παιδιά ως καλλιτέχνες και όχι ως «πιτσιρίκια». Γι' αυτό και τους παρέχει µια µεγάλη σκηνή, έναν άψογο εξοπλισµό και ένα επιτελείο από άριστους επαγγελµατίες. Είναι ακριβώς αυτή η φιλοσοφία που το καθιέρωσε ως το σηµαντικότερο νεανικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, προσελκύοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους κάθε χρόνο.

Φέτος, θα ανέβουν στη σκηνή 25 µαθητικά και φοιτητικά συγκροτήµατα για να παίξουν από rock και metal µέχρι blues και... progressive ρεµπέτικο!

Μαζί τους οι Planet Of Zeus (10/7), οι Imam Baildi (11/7) και άλλοι καλεσµένοι που θα ανακοινωθούν σύντοµα.

Το Schoolwave 2015 πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, µε τη δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος και σε συνδιοργάνωση µε το Διαδηµοτικό Δίκτυο Πολιτισµού Βύρωνα και Δάφνης-Υµηττού.

Info: Θέατρο Βράχων, από την Πέµπτη 9 ώς το Σάββατο 11 Ιουλίου. Τιµή εισιτηρίου µίας ηµέρας 5€ και τριηµέρου 10€. Περισσότερες πληροφορίες: theschooligans.gr/schoolwave2015/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REFRAMING MEMORY

Το Athens Photo Festival, το σηµαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσµο αφιερωµένα στην τέχνη της φωτογραφίας, µεταφέρει από το 2015 τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς). Εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), του οποίου το νέο project θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2015.

Ο Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας αποτελεί τη σηµαντικότερη διεθνή συνεργατική πλατφόρµα φωτογραφικών φεστιβάλ, στην οποία συµµετέχουν ως ισότιµα µέλη τα φεστιβάλ των πόλεων της Αθήνας, του Βερολίνου, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Λιουµπλιάνας, του Λουξεµβούργου, της Μπρατισλάβας και του Παρισιού.

Η θεµατική της φετινής διοργάνωσης, µε τίτλο «Reframing Memory», πραγµατεύεται, κυρίως, το ευρύτερο ζήτηµα απεικόνισης της συλλογικής και ατοµικής µνήµης, διερευνώντας το ρόλο των εικόνων στην αναδόµηση του παρελθόντος, καθώς και το πώς καθορίζεται η σχέση µας µε το παρόν και το µέλλον, µέσα από τον τρόπο που προσεγγίζουµε και ερµηνεύουµε τη µνήµη του παρελθόντος. Η διοργάνωση περιλαµβάνει παράλληλες εκθέσεις, που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγµένους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς 138, Γκάζι. Έως 26 Ιουλίου. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

O Οργανισµός Πολιτισµού, Αθλητισµού και Νεολαίας του Δήµου Αθηναίων συνεχίζει να προσφέρει απολαυστικές µουσικές εµπειρίες στους κατοίκους της Αθήνας, οµορφαίνοντας την καθηµερινότητά τους.

Με ένα ευρύ φάσµα ρεπερτορίου, η Φιλαρµονική, η Χορωδία, η Big Band και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήµου Αθηναίων θα πληµµυρίσουν κάθε γωνιά της Αθήνας µε ρυθµούς και µελωδίες και θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες της να ανακαλύψουν µια διαφορετική διάστασή της.

Πλατείες, πεζόδροµοι, ανοιχτά θέατρα και πάρκα στις επτά δηµοτικές κοινότητες θα µεταµορφωθούν, από το Μάιο έως το Σεπτέµβριο του 2015, σε µουσικές σκηνές, προσκαλώντας τους κατοίκους, αλλά και τους περαστικούς σε αυθόρµητες µουσικές γιορτές.

Το πρόγραµµα για το µήνα Ιούλιο: Τετάρτη 1 Ιουλίου, 21.00: Συναυλία της Βig Band στο Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας. Δευτέρα 6 Ιουλίου, 20.30: Συναυλία της Big Band στον Λόφο του Στρέφη. Σάββατο 11 Ιουλίου, 21.00: Συναυλία της Φιλαρµονικής Ορχήστρας στην Πλατεία Δουργουτίου. Δευτέρα 13 Ιουλίου, 20.30: Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής στον Λόφο του Στρέφη. Οι µουσικές διαδροµές θα συνεχιστούν και το Σεπτέµβριο.

Info: www.opanda.gr/

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ

Με κεντρικό του σύνθηµα «Αλληλεγγύη στον “ξένο” δίπλα µας – Ελευθερία στον “ξένο” µέσα µας», το φετινό 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας στόχο έχει να γκρεµίσει τις διαχωριστικές γραµµές ανάµεσα στον «ξένο» διπλανό µας και τον «ξένο» εαυτό µας. Να αναδείξει τη χαρά της αλληλεγγύης προς τους µετανάστες και τις µετανάστριες που φτάνουν εδώ κυνηγηµένοι από τον πόλεµο και τη φτώχεια, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωµα κάθε ανθρώπου για µια καλύτερη ζωή. Να µας απελευθερώσει από το φόβο και την άγνοια και να µας συµφιλιώσει µε τη διαφορετικότητα, απαραίτητη συνθήκη για έναν κόσµο ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς αποκλεισµούς.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι µια τριήµερη γιορτή. Με χιλιάδες κόσµο, ντόπιους και µετανάστες, µε προβολές ντοκιµαντέρ και ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, πολυεθνικές κουζίνες και δρώµενα για τα παιδιά. Με πολύχρωµες µουσικές και συναυλίες για όλα τα γούστα, στην κεντρική και τη µεταναστευτική σκηνή, τραγουδάµε, χορεύουµε και απελευθερώνουµε τον «ξένο» µέσα µας!

Info: Πανεπιστηµιούπολη Ιλίσια, 3, 4, 5 Ιουλίου 2015, Είσοδος: 5€. Εισιτήριο τριηµέρου: 10€. Ελεύθερη είσοδος σε µετανάστες/τριες και ανέργους/ες. Περισσότερα: www.antiracistfestival.gr | fb: Πάµε στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

Η «New Star» και η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» µας προσκαλούν σε ένα αφιέρωµα Μνήµης και Τιµής για τα ολοκαυτώµατα που προκάλεσαν οι Ναζί και τις θυσίες του ελληνικού λαού στην κατοχή, έως 1 Ιουλίου 2015 στις 18.00, µε δωρεάν είσοδο στον κινηµατογράφο «Αλκυονίς, Νew Star Art Cinema».

Η «Μηχανή του Χρόνου», στη δεκαετή διαδροµή της, βρέθηκε σε πολλούς τόπους όπου έγιναν ολοκαυτώµατα και κατέγραψε τις µαρτυρίες όσων επέζησαν, ενώ έφερε στο φως στοιχεία για τους πραγµατικά ελάχιστους Έλληνες που φόρεσαν τη γερµανική στολή και συνεργάστηκαν µε τους κατακτητές.

Επιπλέον, παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που τεκµηριώνουν το αίτηµα για πολεµικές αποζηµιώσεις και την αποπληρωµή του κατοχικού δανείου που πήραν οι Γερµανοί από την Ελλάδα και δεν ξεχρέωσαν ποτέ, καθώς έχουν καταβάλει µόνο δύο δόσεις.

Θα προβληθούν: «Κατοχικό Δάνειο», «Ντοκουµέντα και µαρτυρίες», «Το χρονικό της Κατοχής»,» Η Μάχη της Κρήτης», «Σουµπερίτες», «Τα ελληνικά SS», «Σουµπερίτες και Πουλικοί αιµατοκύλισαν τη Μακεδονία», «Εντελβάις», «Η αιµατοβαµµένη µεραρχία των Γερµανών», «Κοντοµαρί Χανίων», «Η πρώτη σφαγή αµάχων στην Ευρώπη», «Η σφαγή στην Κάνδανο», «Η σφαγή στο Κοµµένο της Άρτας», «Το ολοκαύτωµα των Καλαβρύτων», «Το ολοκαύτωµα της Βιάννου», «Η σφαγή του Διστόµου», «Το δόγµα Τρούµαν στην Ελλάδα», «Το σχέδιο Μάρσαλ», «Το πρώτο σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα».

Info: Κινηµατογράφος «Αλκυονίς, Νew Star Art Cinema», Ιουλιανού 42-46, Αθήνα. Ώρα προβολών: 18.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: τηλ. 210 8228008.

Όσο Είµαστε Νέοι (While We're Young)

Δραµατική, Κωµωδία | Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουµπαχ | Διάρχεια 97’ | Από 25 Ιουνίου στους κινηµατογράφους

Η ιστορία ακολουθεί την Κορνέλια και τον Τζος, ένα παντρεµένο ζευγάρι χωρίς παιδιά, που αποφασίζουν να ανακτήσουν   τη νιότη τους κάνοντας παρέα µε το νεότερο και µοδάτο ζευγάρι των Ντάρµπι και Τζέιµ ...

Πρωταγωνιστούν: Ναόµι Γουότς, Μπεν Στίλερ, Μαρία Ντίτσια, Άνταµ Χόροβιτς, Μάθιου Μάχερ κ.ά.

 

Pan

Οικογενειακή, Περιπέτεια φαντασίας | Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ | Από 26 Ιουλίου στους κινηµατογράφους

Η γνωστή ιστορία του ορφανού αγοριού που βρίσκεται µακριά, στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί, ανάµεσα σε διασκεδαστικές αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις, τελικά ανακαλύπτει το πεπρωµένο του: να γίνει ο ήρωας που θα µείνει για πάντα γνωστός ως Peter Pan ...

Πρωταγωνιστούν: Λέβι Μίλερ, Γκάρετ Χέντλαντ, Χιου Τζάκµαν.

 

 

Το Τάβλι

Του Δηµήτρη Κεχαΐδη | Σκηνοθεσία: Δηµήτρης Λάλος

Καλοκαίρι. Απόγευµα. Ο Φώντας και ο Κόλλιας, φίλοι και κουνιάδοι, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν ακατάπαυστα. Ονειρεύονται να πιάσουν την καλή. Καθηλωµένοι πάνω σε µια ατέλειωτη παρτίδα, σκαρώνουν µε το µυαλό τους όνειρα και κοµπίνες, καταστρώνοντας το «µεγάλο κόλπο» που δεν θα έρθει ποτέ. Σε µια αέναη φυγή από την πραγµατικότητα, διεκδικούν µε αξιώσεις µια περίοπτη θέση στο βαθύ όνειρο του Νεοέλληνα να τη βγάλει καθαρή.

Ο Δηµήτρης Λάλος επαναπροσδιορίζεται µέσα από µια θεατρική πρόταση που υπενθυµίζει ότι το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του. Αυτή που δεν γνωρίζει τάξεις και χρώµα. Αυτή που ενσωµατώνει, αφοµοιώνει και εξισώνει τα πάντα. Αυτή που καλείται, τελικά, να οικειοποιηθεί όποιος επιθυµεί να επιβιώσει.

Info: Θέατρο «Ακαδηµία Πλάτωνος», Σπύρου Πάτση & Μαραθωνοµάχων 8, Βοτανικός (έναντι Λεωφόρου Αθηνών). Ηµέρες και ώρες παραστάσεων: Πέµπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 20.00. Τιµές εισιτηρίων: 12 κανονικό & 8 µειωµένο. Διάρκεια 75’. Τηλ.: 2104830330.