Shedia

EN GR

15/08/2015

Φθηνός Σκούφος

Διαδροµές γεύσης µε µοτοσακό
 
Μια καλή κουζίνα χαρίζει γεύσεις και δίνει λύσεις ζωής σε ανθρώπους που έζησαν το αδιέξοδο.
Κείμενο: Κορίνα Πριµηκυρίου
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγµα από µια απογευµατινή βόλτα µε το ποδήλατο, ειδικά όταν ποδηλατούµε σχετικά αµέριµνοι στους ελάχιστους ποδηλατόδροµους της πόλης, όπως αυτός που ξεκινάει από τα Πετράλωνα και καταλήγει στο Μοσχάτο. Εµείς δεν τον τραβήξαµε όλο, σταµατήσαµε στην Καλλιθέα, στο «Μοτοσακό», αυτή την οδηγία είχαµε από το φίλο µας τον Γιάννη που µας το σύστησε.
Ένα γωνιακό µαγαζί µε τζαµαρία, ο πεζόδροµος µπροστά του και τραπεζάκια έξω, όπως ορίζει η εποχή, και όλα στρωµένα και έτοιµα να υποδεχθούν ανθρώπους µε όρεξη όπως εµείς. Οι άνθρωποι στα γύρω τραπέζια ούτε που ακούγονται, τα µοναδικά ντεσιµπέλ έρχονται από παιδιά που παίζουν στα γηπεδάκια που υπάρχουν απέναντι. Μας άρεσε αυτή η φασαρία, ο ευεργετικός ήχος των φωνών χαρούµενων παιδιών. Αργότερα, µάθαµε ότι µε τη δύση του ηλίου κλείνουν τα γηπεδάκια και σ’ αυτή τη φάση επέρχεται πραγµατική ησυχία. 
 
Το µενού κλασικό, αλλά ποικίλο. Επιλέξαµε ελληνική σαλάτα µε ξινοµυζήθρα 4 ευρώ, γουρουνάκι στη λαδόκολλα µε λεπτοκοµµένες τηγανητές χειροποίητες πατάτες 7,5 ευρώ και κολοκυθάκια τηγανητά 3 ευρώ. Όλα νοστιµότατα και ο λογαριασµός εντός των ορίων. Δεκατέσσερα ευρώ και πενήντα λεπτά για ένα πλούσιο γεύµα. 
Σε λίγο ήρθε η ώρα να γνωριστούµε µε τον Γιώργο. Γέννηµα θρέµµα Καλλιθεάτης. 
Ο Γιώργος έχει µια συνηθισµένη ιστορία, που µέσα απ’ αυτή τη στήλη ακούµε συχνά από ανθρώπους που βρίσκονται εκεί κοντά στη µέση ηλικία. Δουλεύει από µικρός, προέρχεται από το χώρο της εστίασης, όπως και ο συνέταιρός του – Γιώργος και εκείνος–, που δεν του άρεσε το διάβασµα. Κάπως έτσι, µετά το γυµνάσιο, αποφάσισε να µάθει µία τέχνη, και αυτή ήταν η µαγειρική. Γνωρίστηκαν ενώ δούλευαν µαζί στο ξενοδοχείο «King George», µέχρι που κάποια στιγµή έµειναν άνεργοι. Έτσι, µετά από ένα χρόνο ανεργίας και µέσα στην κρίση, το 2012, αποφάσισαν να παρκάρουν το «Μοτοσακό» τους πάνω στην Παναγή Τσαλδάρη, στην Καλλιθέα. Ο Γιώργος ήξερε τη δουλειά, ήξερε την περιοχή, ήξερε και το φίλο του και η αλήθεια είναι ότι δεν άργησε να βρει εκείνο που άρεσε και στους δύο. Μόνοι τους µε µια λαντζέρισσα αρχικά, οι Γιώργηδες ρίχτηκαν µε τα µούτρα στη δουλειά. Οι ίδιοι οµολογούν ότι ο κόπος, οι ώρες εργασίας, η απουσία από την οικογένεια και οι ευθύνες δεν συγκρίνονται µε τις σαφώς πιο περιορισµένες ευθύνες που µπορεί να έχει ένας άνθρωπος που εργάζεται ως υπάλληλος. Όπως δεν συγκρίνεται και η χαρά της δικής σου δηµιουργίας που πάει καλά, όσο κόπο και να έχει. 
 
Ο Γιώργος βλέπει το παιδί του µόνο τις Δευτέρες, που το µαγαζί είναι κλειστό. Τώρα που το βλέπει σιγά σιγά να µεγαλώνει, έχει ανοίξει ο καιρός και σταµάτησε και το σχολείο, σκέφτεται να το παίρνει µαζί του στο µαγαζί, για να µοιράζονται περισσότερες ώρες παρέα, να αποµακρυνθεί λίγο από την ασφάλεια του οικογενειακού µικρόκοσµου και να γνωρίσει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Αλλά και για να µάθει τι εστί δουλειά, από τώρα, εκεί γύρω στα οκτώ του χρόνια. 
Έχοντας δουλέψει ως υπάλληλος σε πολλά µικρά και µεγάλα µαγαζιά, κοντά και µακριά από την Αθήνα, αντιπαθούσε τη ρουτίνα, ήθελε ανά τακτά χρονικά διαστήµατα να αλλάζει, να προχωράει, να µαθαίνει νέα πράγµατα. Είναι της άποψης ότι όταν µένεις καιρό στην ίδια δουλειά µπαίνεις σε µια διαδικασία ιδρυµατοποίησης, που δεν είναι δύσκολο, κάποιες φορές, να «σε πάρει από κάτω»...
Η κουβέντα τελείωσε και ήρθε η ώρα να καβαλήσουµε το ποδήλατο για να πάρουµε το δρόµο του γυρισµού. Επιστρέφοντας στη βοή της πόλης, σκεφτόµουν τις αµέτρητες παρέες ανθρώπων που έκαναν την ανάγκη ένα νέο επάγγελµα. Και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα αποτελέσµατα είναι θετικά. Είναι επειδή οι άνθρωποι στα νέα άλµατα που κάνουν τα κάνουν µελετηµένα και µε ενέργεια ξεχωριστή. Γι’ αυτό πάνε καλά. Αυτό µάλλον συµβαίνει και µε τους δύο Γιώργηδες.                                  
 *«Μοτοσακό», Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα. Ανοιχτά καθηµερινά: 13.00-00.00 εκτός Δευτέρας. Τηλ. 210 9588390.
 
Λίγο από το μενού
Φάβα 2,50 €
Πλιγούρι µε χταπόδι 3,50 €
Φακές σαλάτα 3.50 €
Χοχλιοί 4,00 €
Μπακαλιάρος Σκορδαλιά 6,00 €
Ψαρονέφρι µε σάλτσα φέτας 8,00 €