Shedia

EN GR

01/11/2014

Street News

της Αναστασίας Σιµιτσιάδη
 
Ανακύκλωση στο Ουλάν Μπατόρ
 
Το σοβαρό πρόβληµα διαχείρισης απορριµµάτων  στις αστικές περιοχές της Μογγολίας, όπου το 90% των σκουπιδιών απλώς καταλήγει στους δρόµους, αποφάσισαν να «εκµεταλλευτούν» πολλοί ντόπιοι µε χαµηλό εισόδηµα. Μέσα από το πρόγραµµα «Μεταµορφώνοντας τα σκουπίδια σε χρυσό», οµάδες ανθρώπων συλλέγουν τενεκεδάκια από αναψυκτικά και τους δίνουν νέα ζωή, µεταµορφώνοντάς τα σε χρηστικά αντικείµενα, τα οποία και πωλούν.  Στο πρόγραµµα –που χρηµατοδοτείται από τον ΟΗΕ–  έχουν ενταχθεί µόνο στο Ουλάν Μπατόρ  20 οµάδες των 5-6 ατόµων. Υπολογίζεται πως στην πρωτεύουσα κάθε µέρα παράγονται 1.100 τόνοι σκουπιδιών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Το ποσοστό φτώχειας στη Μογγολία φτάνει το 27,4%. 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
 
Μια ανεξάρτητη φωνή λιγότερη
 
Σίγησε ύστερα από 13 χρόνια στον «αέρα» ο πρωτοποριακός και ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθµός  SW Radio Africa. Τον «πειρατικό» σταθµό, που εξέπεµψε για πρώτη φορά  από τη Ζιµπάµπουε, είχε δηµιουργήσει η δηµοσιογράφος Τζέρι Τζάκσον όταν απολύθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο επειδή ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση. Έξι µέρες µετά την έναρξη του προγράµµατός του, στρατιώτες κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του  και κατέσχεσαν τον εξοπλισµό, αναγκάζοντας την Τζάκσον και την οµάδα της να µεταναστεύσουν στο Λονδίνο, απ’ όπου ο σταθµός ξαναβγήκε στον αέρα. Μέχρι και την ηµέρα που έκλεισε, χρηµατοδοτούνταν κατά κύριο λόγο από δωρεές, οι οποίες άρχισαν µε τον καιρό να µειώνονται δραµατικά, ώσπου στο τέλος η ανεξάρτητη φωνή της χώρας δεν µπορούσε να συντηρηθεί. 
ΠΗΓΗ: Freelance
 
 
Η φτώχεια ως αδίκηµα
 
Ακόµη ένας νόµος που απαγορεύει την παραµονή αστέγων σε δηµόσιους χώρους ξεκίνησε να ισχύει πρόσφατα στις ΗΠΑ, και συγκεκριµένα στην πόλη Μπούριεν της Ουάσινγκτον. Η «αιτία» της απαγόρευσης; Η δυσοσµία του σώµατος, που «είναι προσβλητική για τους υπόλοιπους ανθρώπους»! Ο νόµος, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Αύγουστο, δίνει τη δυνατότητα στους αστυνοµικούς να συλλαµβάνουν και να κρατούν µέχρι και επτά ηµέρες άστεγους που µυρίζουν άσχηµα. Οι ποινές για αδικήµατα όπως η πώληση και  η χρήση ναρκωτικών, η ανάρµοστη συµπεριφορά, αλλά και η  δυσοσµία ξεκινά από τις επτά αυτές µέρες φυλάκισης και φτάνουν µέχρι τον ένα χρόνο κράτηση και πρόστιµο έως και 5.000 δολάρια. Οµάδες πολιτών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, λέγοντας πως δεν είναι αυτός ο τρόπος για να λύσει κανείς ένα τόσο σοβαρό πρόβληµα όπως είναι ο συνεχώς αυξανόµενος αριθµός των ανθρώπων που αναγκάζονται να µένουν στο δρόµο. 
ΠΗΓΗ: Real Change - USA
 
 
Μποστάνι της ειρήνης
 
Στο Σακραµέντο της Καλιφόρνιας, ο Ρον Ράδερφορντ αποφάσισε να βοηθήσει την κοινότητά του και τους συµπολίτες του µε χαµηλό εισόδηµα µέσω του… κήπου του, που τον έχει βαφτίσει «κήπο της ειρήνης». Ο ίδιος έχει ξεκινήσει να καλλιεργεί λαχανικά µε τη βοήθεια άλλων ανθρώπων της κοινότητας, τα οποία και διοχετεύονται στην τοπική αγορά. Ο Ράδερφορντ έφτιαξε το πρώτο κοινόχρηστο µποστάνι του το 2008 και, σιγά-σιγά, ξεκίνησε να επεκτείνεται, για να φτάσει σήµερα να παράγει λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
 ΠΗΓΗ: Homeward Street Journal - USA
 
 
Υπαίθρια τέχνη
 
Κάθε Κυριακή, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο πάρκο Πίτζεν (Pigeon) στο Βανκούβερ, µέλη της κοινότητας και καλλιτέχνες συγκεντρώνονται για να πουλήσουν και να αγοράσουν προϊόντα που προέρχονται από ανακύκλωση, έργα τέχνης, αλλά και παλιά αντικείµενα. Στην πρωτότυπη αυτή αγορά, πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και άνθρωποι µε καλλιτεχνικές ανησυχίες µπορούν να εργαστούν σε δηµόσια θέα, ενώ, όπως υπολογίζεται, η «άτυπη» οικονοµία της υπαίθριας αγοράς κυµαίνεται στα 30.000 δολάρια το χρόνο. 
ΠΗΓΗ: Megaphone - Canada
 
 
Για λίγες σταγόνες νερού
 
Ζουν περικυκλωµένοι από τον Ειρηνικό ωκεανό, όµως δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι κάτοικοι των νησιών όπως το Ουπόλου, που ανήκει στο Ανεξάρτητο Κράτος των Σαµόα, εξαρτώνται απόλυτα από το νερό της βροχής, καθώς δεν υπάρχουν χρήµατα ούτε για την εγκατάσταση υδρευτικού συστήµατος ούτε για να προµηθεύονται νερό από υδροφόρα πλοία. «Αντί να αποταµιεύουµε λεφτά για τα παιδιά µας, για την εκπαίδευσή τους, για φαγητό και ρούχα, ξοδεύουµε το µικρό µας εισόδηµα για να αγοράσουµε έστω µια µικρή ποσότητα νερού», λέει µια κάτοικος του χωριού  Λωτοφάγοι (Lotofaga) . 
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS
 
 
Εµπόριο παιδιών
 
Ένα σκάνδαλο εµπορίας παιδιών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Ινδία, όταν 580 ανήλικα παιδιά µεταφέρθηκαν παράνοµα σε µουσουλµανικά ορφανοτροφεία στην Κεράλα, προκάλεσε τη γενική κατακραυγή. Όµως, όπως φαίνεται, αυτό ήταν µόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, µόνο το 2012 καταγράφηκαν 3.554 εγκλήµατα σχετιζόµενα µε εµπορία ανθρώπων, ενώ το 2013 ο αριθµός έφτασε τα 3.517. Όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Καταχώρισης Εγκληµάτων (National Crimes Records Bureau, NCRB), µια αρχή όπου υπάρχουν επίσηµα στοιχεία σχετικά µε το έγκληµα, η εµπορία παιδιών «ανθεί» σε αποµακρυσµένα χωριά της χώρας, «όπου τα θύµατα απαγάγονται µέσα από τα σπίτια τους και εξαναγκάζονται στην πορνεία, ενώ πολλά απ’ αυτά είτε δολοφονούνται για εµπορία οργάνων είτε ακρωτηριάζονται και ωθούνται στην επαιτεία».   
ΠΗΓΗ: www.street-papers.org / IPS