Shedia

EN GR

01/09/2013 #7

Εκπαιδευτική σχεδία!

Και όμως, η γελοιογραφία είναι ένα είδος τέχνης που σε κάνει περισσότερο να σκέφτεσαι παρά να γελάς. Είναι, επίσης, και ένα καταπληκτικό εργαλείο μάθησης για τα παιδιά. Και η ομάδα της «Educartoon» κάνει το καταπληκτικό: Βάζει τη γελοιογραφία στην εκπαίδευση. Και επειδή μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει, «Η γελοιογραφία ως δάσκαλος» είναι ένα από τα κεντρικά ρεπορτάζ της «σχεδίας» του Σεπτεμβρίου που θα κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 28 Αυγούστου.
Αλλά, εκπαιδευτικό χαρακτήρα έχουν και οι περίπατοι που διοργανώνει η Ομάδα Άστυ στην καρδιά της πρωτεύουσας. Κάνουμε βόλτες και μαθαίνουμε την ιστορία της Αθήνας. Τι όμορφο! Να, πόσοι από μας, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι στη γωνία των οδών Αιόλου και Βύσσης, ιδρύθηκε το 1841 το Γλυκισματοποιείον του Σπυρίδωνος Παυλίδη, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Αθήνα τη σοκολάτα; «Περίπατοι στην Ιστορία» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ.
Εκπαιδευτικό –υπό μία έννοια- είναι και το ρεπορτάζ για «το ωραιότερο γκολ» που αναφέρεται στην ποδοσφαιρική περιπέτεια της ελληνικής ομάδας στο 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που έγινε στα μέσα του Αυγούστου στο Πόζναν της Πολωνίας. Η ελληνική ομάδα επέστρεψε φορτωμένη με πολλά γκολ, αναμνήσεις και δύναμη στις αποσκευές της. Δύναμη να το παλέψει για ένα ακόμα καλύτερο αύριο –ατομικά και συλλογικά. Το ρεπορτάζ είναι πλήρες και με… αποκλειστικές φωτογραφίες!
 
Όταν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται υπό ολοκληρωτική κατάρρευση (και ενώ η κρίση έχει σαφείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία όλο και περισσότερων συμπολιτών μας) τότε μόνο για «αθεράπευτα ανεπαρκείς» κυβερνώντες μπορούμε να μιλήσουμε. Αυτός είναι και ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της ψυχικής υγείας στην πατρίδα μας.  
Το ρεπορτάζ για τους «τουρίστες-κονκισταδόρες με την ψηφιακή κάμερα» μπορεί να εστιάζει στο Περού, αλλά αφορά κι εμάς, αφού οι «σύγχρονοι κονκισταδόρες» περνούν και από την Ελλάδα, πολιορκώντας τα ιστορικά μας μνημεία. Περνούν και από την Κούβα σίγουρα, αλλά ο συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα –στη συνέντευξη που μας παραχώρησε- πιο πολύ προβληματίζεται και οραματίζεται για μια Κούβα όπου οι άνθρωποι θα ζουν αξιοπρεπώς με τη δουλειά τους. 
Ακόμα σε αυτό το τεύχος φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ από το ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου, εκεί όπου για πρώτη φορά συμμετείχε και η «σχεδία», συλλέγοντας εμπειρίες και γνώσεις. Γνώσεις ακόμα και για προγράμματα υποστήριξης αστέγων-πωλητών που αφορούν μεταφυσικές αλήθειες και ανησυχίες τους! 
 
Την ίδια στιγμή, κλείνουμε ραντεβού με τη 4η Μπιενάλε της Αθήνας σε μια… δίεση, συνεχίζουμε τις φωτογραφικές βόλτες στην πόλη, βάζουμε ασκήσεις για δυνατούς λύτες καθώς ο Άγγελος Τσέκερης περιγράφει την ανατριχιαστικά δραματική πτώση του πιτόγυρου και του καλαμακιού στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Γιώργος Μπαζίνας προσπαθεί να ξυπνήσει από τον «εφιάλτη των διακοπών»,ο Βαγγέλης Χερουβείμ αρχίζει το… ξεκαλούπωμα και κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους την καθημερινή μας ζωή...
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ