Shedia

EN GR

28/08/2013

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Στο κόκκινο οι δείκτες πιτόγυρου και κοντοσουβλιού 
 
Η μείωση του ΦΠΑ δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πτώση των τιμών των παραδοσιακών μεζέδων στις διεθνείς χρηματαγορές. Ανησυχίες και για το τζατζίκι.
 
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε εθνικό δίκτυο  με φόντο τη σημαία της ΕΕ, την ελληνική σημαία, τη φωτογραφία του πατέρα Παΐσιου και την εικόνα του Άξιον Εστί που υποτίθεται ότι είχε χαρίσει στον Αντετοκούμπο, αλλά του την ξαναπήρε μόλις έφυγαν οι κάμερες. Στη δήλωση του, ο πρωθυπουργός παρέθεσε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα οικονομικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν φιλότιμο του Έλληνα και το στοίχημα που θα κερδίσουμε ως προς την ανηφόρα που θα ανέβουμε στην Ελλάδα του αύριο σε ετήσια βάση. 
Εκατομμύρια Έλληνες είχαν καθηλωθεί στους δέκτες της Δημόσιας Τηλεόρασης για να παρακολουθήσουν το ιστορικό διάγγελμα. Ακολούθως, ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «γαμώ το κεφάλι μου μαλάκα» και άλλα συνθήματα υπέρ του Σαμαρά. 
Η κίνηση ήταν καθοριστική για τις παγκόσμιες χρηματαγορές. Οι διεθνείς τιμές στο καλαμάκι και το κοντοσούβλι έπεσαν κατακόρυφα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια. Ακολούθησαν άλλες κοντοσουβλοπαραγωγές χώρες, όπως το Σουδάν, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιβύη. 
 
Όχι στην εξόρυξη χοιρινού κρέατος
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πιτόγυρο προβλέπεται να καταγράψει μείωση της τάξης του 4,8% το α' τρίμηνο του 2014 συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στον αντίποδα, σχετικά μικρή αναμένεται να είναι η μείωση στις τιμές της χωριάτικης σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση αναμένονται στις κρέπες (-12,8%), τα λαδερά (-9,3%), την πίτσα (-7,3%) και τις τυρόπιτες (-7,2%).
 
Η κίνηση αυτή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Ήδη, τα πολυπληθή καταστήματα «αγοράζω κοψίδια, κιμά, κρέατα» κλείνουν λόγω των χαμηλών τιμών, και στη θέση τους ανοίγουν αντίστοιχα που αγοράζουν κοσμήματα και χρυσαφικά. Η εταιρεία «Eldorado Gold» αποφάσισε να μην προχωρήσει την εξόρυξη χοιρινού κρέατος σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής, μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg, η υποχώρηση της τιμής του γύρου υποχρεώνει την καναδική εταιρεία να αναθεωρήσει το ύψος του επενδυτικού της προγράμματος.
 
 
Ο αγωγός του φρέντο
 
Ζημιωμένοι βγαίνουν και όσοι διατηρούσαν αποθέματα τροφίμων, ποντάροντας σε μελλοντική αύξηση των τιμών. Ήδη, πολλές χώρες ανακοίνωσαν την πώληση αποθεμάτων σε ράβδους παστίτσιου, προκειμένου να αποφύγουν ζημιές από περαιτέρω πτώση. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων τζατζικιού και μελιτζανοσαλάτας εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ. Προς αναβολή βαίνει και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος επρόκειτο να περάσει από τη χώρα μας, μεταφέροντας 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καπουτσίνο φρέντο (μέτριο) το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη. 
 
Η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει κρίση, ανάλογη με αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers to 2008. O πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει στο προτηγάνισμα 7 δισεκατομμυρίων τόνων πατάτας, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν τα αμερικανικά φαστ φουντ, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για το αν το ποσό αυτό θα επαρκέσει. Η ισοτιμία του χάμπουργκερ με τη φάβα Σαντορίνης έφτασε το σημείο ρεκόρ 1 προς 2,4, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να διακόψει τη λειτουργία του. Από την εξέλιξη αυτή υπολογίζεται ότι ο διεθνής κερδοσκόπος Τζωρτζ Σόρος αποκόμισε σε μια ημέρα κέρδη ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, η «ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι άνθρωπος του Τσίπρα τηλεφώνησε στον Σόρος για να τον συγχαρεί και του έκλεισε ραντεβού στα γουναράδικα.  
 
Για να συγκρατηθούν οι τιμές και να αποφευχθεί η παγκόσμια κατάρρευση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα επηρεάσει την τελική τιμή καταναλωτή. Εξαιρούνται φυσικά οι υπάλληλοι της τρόικας, τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όσοι έχουν υπηρετήσει ως αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών, οι οποίοι έχουν έκπτωση στον ΦΠΑ, βάσει της πρόσφατης αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για λόγους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να αποδώσουν τον νέο ΦΠΑ μέσω του συστήματος TAXIS, και συγκεκριμένα στη σελίδα 404 έρρορ, δε ουρλ γιου ρικουέστεντ γουόζ νοτ φάουντ, πλιζ τσεκ γιορ ιντερνέτ κονέξιον. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ