Shedia

EN GR

30/10/2013

Ζούµε την εµπειρία! του Σέργιου Μήλη

«Ο μαραθώνιος δεν είναι αγώνισμα, είναι εμπειρία» είχε πει ο θρυλικός Εμιλ Ζάτοπεκ. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να την ζήσουμε!
 
«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό να αγωνίζεσαι για τον εαυτό σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να αγωνίζεσαι για όλους». Η παραπάνω φράση του κ. Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη, αναγνώστη της «σχεδίας» που θα τρέξει με την ομάδα ειδικών αποστολών της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», συνοψίζει με τρόπο ιδανικό τη σκέψη και το συναίσθημα. Κάπως έτσι σκεφτόμαστε κι εμείς και δημιουργήσαμε την ελληνική ομάδα «ειδικών αποστολών», που τρέχει, κάθε χρόνο, στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και στα άλλα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων.. Τρέχουμε, για να δείξουμε ότι όταν οι απλοί άνθρωποι αποφασίσουν να ενωθούν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μπορούν να πετύχουν πολλά. Τρέχουμε για να ζεσταθούμε και να ζεστάνουμε τις καρδιές μας, τις δικές μας και κάποιων άλλων. Να στείλουμε το μήνυμα ενάντια στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων εκείνων που η ζωή δεν τους τα έφερε και τόσο εύκολα.
 
Και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες όπου το κίνητρο είναι η αλληλεγγύη και ηκοινωνική προσφορά. 
 
«Πάντα ήθελα να τρέξω στο μαραθώνιο και πάντα έχω στο νου μου την κοινωνική προσφορά. Τρέχοντας με την ομάδα της «σχεδίας», συνδυάζω και τα δύο! Και φυσικά, είναι και τα μακαρόνια στη μέση...», μας λέει η κ. Γιώτα Μαρούλη που θα συμμετάσχει στο αγώνισμα των 5 χιλιομέτρων. 
Η ανταπόκριση των αναγνωστών της «σχεδίας» στην πρόσκληση της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» ήταν εντυπωσιακή. Οι 37 συμμετοχές θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες αφού το τηλέφωνο συνέχισε να χτυπάει στα γραφεία του περιοδικού και μετά την προθεσμία που υπήρχε. Του χρόνου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες συμμετοχές!
 
Προπόνηση γνωριμίας
 
Πριν από αυτόν καθ’ αυτόν τον αγώνα της 10ης Νοέμβρη όμως, η ομάδα ειδικών αποστολών της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» έχει κι άλλα προγραμματισμένα ραντεβού. Δεδομένου ότι τα μέλη της ομάδας χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, αποφασίσαμε από φέτος να καθιερώσουμε και μια κοινή προπόνηση που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως συνάντηση γνωριμίας μεταξύ όλων όσων τρέξουν για τον ίδιο σκοπό. Έτσι μια βδομάδα πριν τον αγώνα, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, θα συναντηθούμε στο Ζάππειο για μια πρώτη καλημέρα, για λίγη κουβεντούλα και με την ευκαιρία θα κάνουμε κι ένα χαλαρό τρεξιματάκι – ξεμούδιασμα όλοι μαζί! Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο ραντεβού για το πάστα πάρτι, όπως πάντα τρεις μέρες πριν το Μαραθώνιο, την Πέμπτη 7 Νοέμβρη (λεπτομέρειες παραπλεύρως) ενώ το τελευταίο διήμερο πριν τον αγώνα είναι αφιερωμένο στα διαδικαστικά. 
 
Οι δρομείς που θα πάρουν μέρος στους τρεις διαφορετικούς αγώνες θα πρέπει να προμηθευτούν τους αριθμούς συμμετοχής τους. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι της «σχεδίας» θα βρίσκονται την Παρασκευή 8 Νοέμβρη, 16:00-19:00 και το Σάββατο 9 Νοέμβρη, 11:00-15:00, στο καφέ-μπαρ «Ακροβάτης» (Ψαρών & Μαιζώνος στο Μεταξουργείο), στη γειτονιά του περιοδικού, για να μοιράσουν σε κάθε αγωνιζόμενο την ατομική τσάντα που περιλαμβάνει τον αριθμό συμμετοχής στον αγώνα, το τσιπ χρονομέτρησης και άλλο υλικό. 
 
Μετά κι από αυτό δεν απομένει τίποτα άλλο πλέον παρά μόνο το πρωινό ραντεβού της Κυριακής. Όλοι θα είμαστε στην αφετηρία, άλλοι στο Ζάππειο κι άλλοι στο Μαραθώνα, πανέτοιμοι για την εκκίνηση. Δεν έχει σημασία πότε θα τερματίσει ο καθένας, ούτε πόσους θα περάσει ή τι χρόνο θα κάνει. 
 
Αυτό που μετράει είναι να απολαύσουμε τη διαδρομή και να φτάσουμε στον τερματισμό. Κάπως έτσι δεν θα πρέπει να είναι και στη ζωή; Να απολαμβάνουμε τη διαδρομή, να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και προκλήσεις και να φτάνουμε στον στόχο/τερματισμό; 
 
Τέτοιου τύπου στόχους και προκλήσεις θα συνεχίσει να βάζει η «σχεδία» Όπως είπε και ο Βαγγέλης Ρήγας, που θα τρέξει στα 5 χιλιόμετρα, απαντώντας στην ερώτηση, αν θα συμμετείχε σε ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον: «Ναι 100%! Αρκεί να μην είναι καμία ανάβαση στο Έβερεστ!». 
 
Θα το έχουμε κατά νου.
 
Πάρτι με μακαρόνια
 
Τις τελευταίες μέρες πριν το μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να τρώνε ζυμαρικά για να παίρνουν υδατάνθρακες. Έτσι λένε αυτοί που ξέρουν. Κι εμείς, η ομάδα ειδικών αποστολών της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», παίρνουμε τα μέτρα μας! Άλλο που δε θέλαμε άλλωστε, να βρούμε ακόμα μια αφορμή για να δούμε τους φίλους μας, να πούμε καμιά κουβεντούλα, να ξεφύγουμε από τη σκληρή καθημερινότητα και πραγματικότητα, να πιούμε κι ένα ποτηράκι! 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τρεις μέρες πριν το τρέξιμο, οργανώνουμε την καθιερωμένη βραδιά με μακαρόνια. Καλεσμένοι είναι όλοι. Και αυτοί που θα τρέξουν, και όσοι δεν τρέξουν, αλλά στηρίζουν την προσπάθεια και φυσικά όποιος φίλος θέλει να μας γνωρίσει και να ενισχύσει την εθνική αστέγων και τη «σχεδία». Το ραντεβού είναι για την Πέμπτη 7 Νοέμβρη, στις 21:00, στο εστιατόριο «Γιάντες» (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια). Το μενού περιλαμβάνει μακαρονάδα, σαλάτα καθώς επίσης κρασί και αναψυκτικά σε απεριόριστη ποσότητα και όλα αυτά με 10 ευρώ το άτομο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων και της ελληνικής ομάδας αστέγων που παραμένει απένταρη. Η βραδιά θα έχει ακόμα κληρώσεις με δώρα και φυσικά τον πατροπαράδοτο λόγο του Χρήστου (υποσχόμαστε μετά το φαγητό)…
 
Για κρατήσεις θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν (213 0231220, info@shedia.gr). Βλέπετε ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος.
 
Σας περιμένουμε!
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ