Shedia

EN GR

30/10/2013

Εδώ ποτάµια χάνονται, του Βασίλη Παπακριβόπουλου

Η Κίνα της ανάπτυξης και της προόδου βιώνει μια ασύλληπτη περιβαλλοντική καταστροφή.
 
Οι Κινέζοι που ανησυχούν για τη ρύπανση του περιβάλλοντος της χώρας τους δοκίμασαν πρόσφατα μια οδυνηρή έκπληξη, όταν συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από την τεράστια ρύπανση των ποταμών της χώρας τους: η πλήρης εξαφάνισή τους. 
 
Σύμφωνα με την γαλλική οικολογική ιστοσελίδα terraeco.net, μια πρόσφατη χαρτογραφική έρευνα, η οποία διάρκεσε τρία χρόνια, αποκάλυψε ότι από τα 50.000 ποτάμια και υδάτινα ρεύματα που υπήρχαν σε αυτήν την αχανή χώρα πριν από το 1990, σήμερα έχουν απομείνει μονάχα 22.909. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς ποταμούς της Κίνας έχουν εξαφανιστεί μέσα σε μια εικοσιπενταετία. 
 
Φυσικά, για τη νέα κινεζική κυβέρνηση –η οποία υποστηρίζει ότι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της είναι η προστασία του περιβάλλοντος–  δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Απλούστατα, οι υπεύθυνοι της χαρτογραφικής υπηρεσίας εργάζονται τώρα με υπερσύγχρονες μεθόδους και με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια τον υδρολογικό πλούτο της χώρας. Αντίθετα, οι παλιοί χάρτες που είχαν συνταχθεί με τα παραδοσιακά χαρτογραφικά εργαλεία περιείχαν πλήθος αναληθών δεδομένων και ανακριβειών και, γι’ αυτό το λόγο, διόγκωναν σημαντικά  τον αριθμό των ποταμών! 
 
Εύκολα φαντάζεται κανείς ότι αυτές οι καθησυχαστικές δηλώσεις δεν έπεισαν πολλούς. Και δεν είναι μονάχα το διαδίκτυο που πήρε αμέσως φωτιά, παρά τη λογοκρισία και την ηλεκτρονική καταστολή που επιχειρούν οι κινεζικές αρχές. Ακόμα και πρώην κρατικά στελέχη, όπως ο Γουάνγκ Χουμίνγκ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας ή και επίσημες κρατικές εφημερίδες, όπως η «Global Times» εκφράζουν τις αμφιβολίες τους.   
 
 
Φυτείες… καουτσουκόδεντρων
 
Πιστεύεται ότι αυτή η εξαφάνιση, όντως, έχει συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Την αποδίδουν δε στην κάκιστη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας –υπερεκμετάλλευση των υδάτινων ρευμάτων και υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα–, στις ολοένα εντονότερες ξηρασίες που πλήττουν τη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στο γιγαντισμό ορισμένων έργων υποδομής που επηρεάζουν τον υδρολογικό χάρτη της χώρας, με κορυφαίο το φαραωνικό υδροηλεκτρικό φράγμα των Τριών Φαραγγιών.
 
 Και φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη θα πρέπει να διαδραματίζει και η αποδάσωση, που συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με την «Global Times», η περίπτωση του Ξιχουανγκμπάνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: τα δάση ενός ολόκληρου βουνού κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από φυτείες καουτσουκόδεντρων.
 
Γι’ αυτό το λόγο, απευθύνθηκε έκκληση να αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων στο διαδίκτυο από τους πολίτες για την κατάσταση των ποταμών και των υδάτινων ρευμάτων της περιοχής τους. Προφανώς, για να υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες και θα αντιταχθούν στους αρμόδιους όταν… οι ακόμα πιο εξελιγμένες υπερσύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι θα «αποδείξουν» στο μέλλον ότι, τελικά, τα ποτάμια της χώρας είναι ακόμα λιγότερα και απ’ ό,τι πιστευόταν το 2013! 
 
Νερό προς αποφυγή
 
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα συγκεντρωθούν και ενδιαφέροντα στοιχεία για το επίπεδο της ρύπανσής τους: Σύμφωνα με την Audrey Garric,  δημοσιογράφο της «Le Monde», που ασχολείται με τα οικολογικά ζητήματα, στο 40% των κινεζικών ποταμών παρατηρούνται υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης, ενώ στο 20% το νερό τους θεωρείται τόσο τοξικό, ώστε οι επιστήμονες να συνιστούν να αποφεύγεται ακόμα και η παραμικρή επαφή μαζί του! Μάλιστα, κατά μήκος των κινεζικών ποταμών βρίσκονται πολλές δεκάδες χιλιάδες βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες ρίχνουν ανεξέλεγκτα στο νερό τους όλα τους τα απόβλητα. Ανάμεσά τους, 20.000 εργοστάσια της χημικής βιομηχανίας [10.000 κατά μήκος του Γιανγκτσέ (Γαλάζιος Ποταμός), 4.000 κατά μήκος του Χουάνγκ Χο (Κίτρινος Ποταμός) και τα υπόλοιπα μοιρασμένα στους υπόλοιπους ποταμούς], στα οποία σύμφωνα με τις αρχές πέρσι συνέβησαν 1.700 βιομηχανικά ατυχήματα. 
 
Είναι δε πολύ πιθανόν ότι οι Κινέζοι θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν και τις ονομασίες των ποταμών τους: πρόσφατα, ο Γαλάζιος Ποταμός βάφτηκε κατακόκκινος για πολλές ημέρες, ενώ το ίδιο όνομα θα μπορούσε να διεκδικήσει και ο Τζιαν που κοκκίνισε μετά από μια διαρροή σε ένα παράνομο βαφείο ενδυμάτων. Αντίθετα, για τον τίτλο του Πορτοκαλί Ποταμού ερίζουν ο Μπαϊγιάνγκ και ο Ντακουμπάνγκ, οι οποίοι πήραν αυτό το χρώμα λόγω της απόρριψης σιδηρομεταλλευμάτων από τις παρόχθιες βιομηχανίες.   
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ