Shedia

EN GR

30/10/2013

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Οι τυχεροί του δάσους με τα γλυκίσματα
 
Αν δεν έχετε μετοχές ή λίστες να κάψετε για να ζεσταθείτε, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε έναν χορηγό!
 
O χειμώνας φέτος προβλέπεται εξαιρετικά βαρύς. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς και προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί, ώστε ο κόσμος να περάσει τα κρύα όσο το δυνατόν πιο άνετα. 
 
Ως πρώτο μέτρο, θεσμοθετείται και για φέτος η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Πέρσι, δικαίωμα στο επίδομα θέρμανσης είχε ο καθένας, αρκεί να ήταν άνω των 90 χρόνων, με ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ, μόνιμη κατοικία κάτω από 15 τ.μ., ευρυζωνική σύνδεση στον ιντερνέτ και προσωπικό λογαριασμό με 600 φίλους στο facebook. Επίσης, για να εκταμιευτεί το επίδομα των 300 ευρώ, έπρεπε ο δικαιούχος να παραγγείλει πρώτα το πετρέλαιο, να το πληρώσει με δικά του λεφτά και, κατόπιν, να καταθέσει τα απαιτούμενα παραστατικά, μαζί με εκκαθαριστικό της εφορίας, αντίγραφο του Ε9, ένα λογαριασμό της ΔΕΗ και βεβαίωση μη οφειλής του ΕΕΤΗΔΕ από την οικεία ΔΟΥ,  στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία ποτέ δεν διευκρινίστηκε ποια ακριβώς είναι. Το επίδομα κατάφερε και πήρε μια γιαγιά μόνο, η οποία μπήκε και στα βραβεία Γκίνες, και για την οποία φημολογείται ότι υπήρξε επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπείας μεγάλης χώρας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Η απουσία ενδιαφέροντος από άλλους δικαιούχους επιβεβαίωσε την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι στην Ελλάδα ο κόσμος περνάει μια χαρά με το Μνημόνιο, ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και ότι μπαίνουμε ήδη σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης. 
 
Φέτος, και με την ραγδαία βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης διευρύνονται. Έτσι, θα μπορούν να το διεκδικήσουν και ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών που κατοικούν στο δάσος σε σπιτάκια από γλυκίσματα, καθώς επίσης και καλαθοπλέκτες, νερουλάδες, γανωματήδες, μυλωνάδες και διανομείς ξηρού πάγου, εφόσον έχουν υπερβεί το 110ο έτος της ηλικίας τους και ασκούν ακόμα το επάγγελμα. 
 
 
Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές συνιστούν στο κοινό να αναζητήσει φτηνούς και αποτελεσματικούς τρόπους θέρμανσης όπως:
 
Μόνωση με μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών 
 
Με πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υγρασία στη ζωή της πάπιας και άλλες διατάξεις, καταργείται το πόθεν έσχες για τους κατόχους μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών. Έτσι, διευκολύνεται η αγορά τέτοιων μετοχών, οι οποίες σε επαρκή ποσότητα μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική μόνωση τοίχων, στέγης και δαπέδου, μειώνοντας έτσι την απαιτούμενη ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση. Μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών μπορείτε να βρείτε σε ειδικές μάντρες και να τις παραγγείλετε με τον τόνο, αρκεί να έχετε έναν καλό χώρο αποθήκευσης, προστατευμένο από τη βροχή και την υγρασία. 
 
Το κάψιμο της λίστας
 
Αν είστε στη λίστα Λαγκάρντ, πρέπει να γνωρίζετε ότι με απόφαση του Yπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώθηκε νύχτα σε ένα ερημικό σταυροδρόμι, ο φορολογικός έλεγχος στους εμπλεκόμενους έχει σταματήσει οριστικώς. Μπορείτε, λοιπόν, να ζητήσετε τον ογκώδη φάκελό σας από τον ΣΔΟΕ και να τον κάψετε σε ειδική σόμπα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, εμπλουτίστε τα χαρτιά με μελαμίνες, παλιές πατσαβούρες, λάδι τηγανίσματος (μαζί με τη συσκευασία) και παλιές ηλεκτρικές συσκευές.  
 
Με πρωτογενές πλεόνασμα 
 
Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει άφθονο στην αγορά, σε συσκευασίες των 5 κιλών ή και μικρότερες. Αραιώστε ένα μέρος πρωτογενούς πλεονάσματος με δύο μέρη νερό, προσεκτικά μην τρέξει από τα πατζάκια σας. Ανακατέψτε με ένα κατάλληλο εργαλείο, μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής πολτός. Λίγο πριν πήξει, ανταλλάξτε τον με μερικές κουρελούδες, με τις οποίες μπορείτε να καλύψετε τις χαραμάδες των ανοιγμάτων του σπιτιού σας. 
 
Βρείτε έναν χορηγό 
 
Η έξυπνη αυτή κίνηση μπορεί να σας εξασφαλίσει δωρεάν το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως συνέβη με τα άρματα μάχης, για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η εξασφάλιση χορηγιών εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, με ελάχιστες μόνο αλλαγές στα ονόματα των σχηματισμών της παρέλασης, όπως 7η Τσιπίτα πτέρυγα μάχης, 12η  Πράκτικερ επιλαρχία μέσων αρμάτων και 3η μοίρα «Φαναρτζίδικο ο Τίγρης» αυτοκινούμενων πυροβόλων. Χορηγίες για οικογενειακό πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί κανείς να βρει για διάφορα ποσά, αρκεί να είναι διατεθειμένος να αλλάξει το όνομά του, π.χ. σε Μπάμπης «Κουρείον το Άψε Σβήσε» Παπαδόπουλος ή Βρασίδας «Ταβέρνα τα Οχτώ Αδέρφια» Χατζηαντωνίου.       
 
Σε κάθε περίπτωση, το Yπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής βοήθειας, 24 ώρες το 24ωρο. Για όσους συμπολίτες μας κρυώνουν και θέλουν να το πουν σε κάποιον.  Το τηλεφώνημα κοστίζει 0,99 ευρώ ανά λεπτό, συν ΦΠΑ, ενώ εκατό τυχεροί θα κερδίσουν από μία έξυπνη κουβέρτα με μανίκια, η οποία το καλοκαίρι μετατρέπεται και σε μέσης νοημοσύνης σίτα.  
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ