Shedia

EN GR

30/10/2013

Out & About του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
ΤΑ ΑΠΟΚΗΡΥΓΜΕΝΑ
Κ.Φ. Καβάφης | Σελ. 62 | Επιμέλεια – πρόλογος – σημειώσεις: Γιώργος Μπλάνας | Εκδόσεις Vakxikon.gr 2013 | Τιμή: 6 ευρώ
Κι όμως, όχι Κ.Π. αλλά Κ.Φ. Καβάφης. Και τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού στο μονοτονικό κι όχι στο κλασικό πολυτονικό. Και στο εξώφυλλο να δεσπόζει η φωτογραφία της νεότητάς του, κι όχι αυτή που έχουμε συνηθίσει στις μυριάδες εκδόσεις έως σήμερα. Με αφορμή το Έτος Καβάφη (2013), οι νεοσύστατες εκδόσεις Vakxikon.gr εκδίδουν σε e-book και έντυπη μορφή (και σε πολύ χαμηλές τιμές) τα «Αποκηρυγμένα» ποιήματα του Κωνσταντίνου Φωτιάδη Καβάφη, τον ποιητή (αλλά και το υλικό) που αποκήρυξε αργότερα ο γνωστός παγκοσμίως και διαχρονικός ποιητής Κ.Π. Καβάφης. «Ένας εξάδελφος μου έγραψε αυτά ποιήματα», ισχυριζόταν αργότερα ο ποιητής της Αλεξάνδρειας, του Ελληνισμού, του κόσμου όλου. Σε επιμέλεια, πρόλογο και σημειώσεις του βραβευμένου ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Μπλάνα κυκλοφορεί αυτή η ιδιαιτέρως προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση. Από την άλλη μεριά, οι εκδόσεις Vakxikon.gr είχαν ένα λόγο παραπάνω να προχωρήσουν στην παραγωγή των ήδη γνωστών αν και αποκηρυγμένων (ή απαγορευμένων, κατά πολλούς) ποιημάτων του Καβάφη: προεξέχον ποίημα στην κατηγορία αυτή των ποιημάτων του Αλεξανδρινού είναι το ποίημα «Βακχικόν», απ’ όπου οι εκδόσεις «έλαβαν» το δικό τους όνομα. «Νεανικές αδεξιότητες, συναισθηματικές εκτροπές, ιδεολογικές αστοχίες…» ξεκινάει στον πρόλογο του ο Γιώργος Μπλάνας, εισάγοντας μας στον κόσμο των «λαθών» και των «παθών» του Κ.Φ. ή Κ.Π., όπως εσείς προτιμάτε, Καβάφη.Την έκδοση αυτή μπορείτε να τη βρείτε στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, όσο και στο διαδίκτυο.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΝΑ ΠΑΠΠΑ
 
 
Η Νίνα Παππά παρουσιάζει την 8η ατομική της έκθεση στο About (Μιαούλη 18, Ψυρρή). Το 2013 είναι ένα σύνολο κολλάζ από εκτυπωμένες εικόνες στρατιωτικών παρελάσεων. Κάθε κολλάζ είναι μία σύνθεση τριών διαδοχικών σκηνών από μία βιντεοσκοπημένη παρέλαση. Η τελική σύνθεση διατηρεί παντού την ίδια ακολουθία τοποθέτησης θραυσμάτων της κάθε σκηνής, δηλαδή πάντα προηγείται ένα κομμάτι από την πρώτη σκηνή, ακολουθεί ένα κομμάτι από τη δεύτερη και ένα κομμάτι από την τρίτη σκηνή. Αυτή η σειρά τοποθέτησης δημιουργεί ένα (χρονικό) μοτίβο που κατακερματίζει την εικόνα, αποδίδοντάς της μια αίσθηση κίνησης που δεν ολοκληρώνεται. Οι φιγούρες που παρελαύνουν, καθώς και ο περιβάλλων χώρος, βρίσκονται έτσι σε κατάσταση αιώρησης. Η έκθεση διαρκεί έως τις 23 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Παρασκευή 15:00- 21:00. Σάββατο 12:00-17:00.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ
 
 
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, η Ζωή Τηγανούρια, συνθέτης και σολίστ του ακορντεόν, έρχεται στο ANTart (Αγ. Μεταξά 52, Γλυφάδα) με το κουιντέτο της για να μας αποκαλύψει τον κώδικα που ενώνει τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Παιξίματα γεμάτα πάθος, σαν εκ βαθέων προσωπικές εξομολογήσεις που καθηλώνουν. Η ΖωήΤηγανούρια ακροβατεί με ευελιξία στα ρεπερτόρια, αποδίδοντας τα μέγιστα. Όλα συγκλίνουν φυσικά, πειστικά και αβίαστα. Τα τάνγκο, τα λάτιν, τα ηπειρώτικα μοιρολόγια, τα θρακιώτικα, τα μακεδονίτικα, τα ποντιακά, τα χορευτικά μοτίβα των νησιών μας, σε συνδυασμό με δικές της συνθέσεις, αποδίδουν πολυμορφία, παλμό, ενέργεια, αλλά πάνω απ' όλα πολύ συναίσθημα .Συμμετέχει η σχολή χορού «Χοροάκτις» των Κωστάκη-Μαυροειδή.Την επιμέλεια του προγράμματος –διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών– υπογράφει η Ζωή Τηγανούρια. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος (με μπύρα ή κρασί): 10 ευρώ.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «THOMAS CHIMES»
 
 
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Thomas Chimes. Εν λευκώ / Into the White» στο Κτήριο της οδού Πειραιώς. Ο Thomas Chimes (1921-2009) είναι ελληνοαμερικανός ζωγράφος δεύτερης γενιάς, με ιδιαίτερο στίγμα και γραφή και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το  Philadelphia Museum of Art τον τίμησε το 2007 με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, στην υλοποίηση της οποίας συνέβαλε και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Αν και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε ως συνεχιστής της γνωστής σχολής «παραστατικών ζωγράφων της πόλης», η φήμη και η αναγνώρισή του οφείλεται κυρίως στην αναφορά του στη διανόηση και τα κινήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ειδικότερα η φιγούρα του Alfred Jarry, που ενσάρκωνε το μύθο του «καταραμένου» και σημάδεψε την αλλαγή του 20ού αιώνα, έγινε κατά μια έννοια η δεύτερη φύση του καλλιτέχνη. Η ατομική αυτή έκθεση, που συστήνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν μεγάλο ζωγράφο –υλοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του να εκθέσει στη χώρα καταγωγής του– θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 – 18.00. Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 22.00.
 
ΟΠΕΡΑ ΤΟ ΜΕΝΤΙΟΥΜ
 
 
«Το Μέντιουμ» πραγματεύεται την ιστορία της Μαντάμ Φλόρα, μιας απατεώνισσας πνευματίστριας, η οποία, με τη βοήθεια της κόρης της και του μουγγού υπηρέτη της, εξαπατά γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τα πνεύματά τους. Παρά το απόκοσμο περιβάλλον της όπερας και τη μακάβρια κατάληξή της, «Το Μέντιουμ» είναι πρωτίστως ένα έργο ιδεών, αφού περιγράφει αφενός την τραγωδία μιας γυναίκας που παγιδεύεται ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο, που αδυνατεί να κατανοήσει, και τον μεταφυσικό, τον οποίο απορρίπτει, και αφετέρου το δράμα των πελατών της, που αρνούνται να ζήσουν χωρίς το ζωτικό ψέμα που η Μαντάμ Φλόρα ιδιοτελώς τους προσφέρει. Το έργο του ιταλοαμερικανού πολυσχιδούς και δημοφιλούς συνθέτη και λιμπρετίστα Τζιαν Κάρλο Μενόττι έκανε την πρώτη του πρεμιέρα στις 8 Μαΐου του 1946. Το 1951 γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Μενόττι και έως σήμερα μνημονεύεται ως παράδειγμα μεταφοράς όπερας στη μεγάλη οθόνη. Η παράσταση της ομάδας «The Medium Project», υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ράιας Τσακηρίδη, μας μεταφέρει σε μια άγνωστη πόλη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο παρακολουθούμε τους ήρωες της όπερας να ελπίζουν, να υποφέρουν, να εμμένουν, να κινδυνεύουν, να αρνούνται… Η μεταλλαγή των συναισθημάτων των χαρακτήρων σε αντιδράσεις με αφορμή άκρως αυτοαναφορικά, σχεδόν μεταφυσικά ερεθίσματα, είναι η βάση όλης της σκηνοθεσίας. Παραστάσεις στις 1-2, 8-9, 15-16/11. Στις 21.00. Εισιτήριο: 10 ευρώ
 
ΠΑΙΔΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΧ
 
 
«Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων» επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στον Ελληνικό Κόσμο. Η καλλιτεχνική ομάδα «Κοπέρνικος» θα παρουσιάζει και φέτος την επιτυχημένη εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση, κάθε Κυριακή έως τις 29 Δεκεμβρίου. «Τι θα συμβεί όταν ο κύριος Κιχ αποφασίσει να εγκαταλείψει την γκρίζα πόλη της Φασαρίας, ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός Μουσικόδοντας και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους  ωθούν τον κύριο Κιχ σε μια μαγική περιπέτεια!». Πρόκειται για μια ευρηματική παράσταση, που μαθαίνει τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα μουσικά ηχοχρώματα, ωθώντας τα να πλάσουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από κάθε ήχο. Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλη την παράσταση ενεργά, αναγνωρίζοντας ήχους, απαντώντας σε ερωτήσεις, συμβουλεύοντας τον κύριο Κιχ και βοηθώντας τον να μαγέψει τον φοβερό Μουσικόδοντα. Οι βραβευμένοι με Α’ κρατικό βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, μετά τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κόσμος ανάποδα» και χρησιμοποιώντας πάντα ως βασικά «υλικά» το χιούμορ, την περιπέτεια και τους ήχους, δημιουργούν μια παράσταση που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς μας φίλους. Ώρα έναρξης: 11:00. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα. Εισιτήριο: 10 ευρώ παιδικό, 7 ευρώ ενηλίκων.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ
Δραματική | Έγχρωμη | Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς | Σενάριο:Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκάγια Λακρουά | Διάρκεια: 179 λεπτά | Παραγωγή: Γαλλία | Από 31 Οκτωβρίου στις αίθουσες
Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και προκαλεί σε όλο τον κόσμο για τις έντονες και ερεθιστικές λεσβιακές σκηνές της μιλάει για την Αντέλ, μαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, η οποία ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά τη σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση, γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει την ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα. Η ταινία παίχτηκε στην τελετή λήξης του αθηναϊκού φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Παίζουν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Λέα Σεϊντού.
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
SALVATORES DEI, ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Δραματική | Σκηνοθεσία: Μαρία Μητροπούλου | Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης | Διάρκεια: 50 λεπτά | Θέατρο BETON7 | Εισιτήριο: 10 ευρώ | 30-31/10, 6-7 & 13-14/11
Αποσπάσματα του πιο σημαντικού, ίσως, έργου του Νίκου Καζαντζάκη, της «Ασκητικής», παρουσιάζεται από τις 23 Οκτωβρίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 (Πύδνας 7 Βοτανικός), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ, σε σύνθεση και σκηνοθεσία της Μαρίας Μητροπούλου.Η «Ασκητική» είναι το κλειδί για την πόρτα της σωτηρίας. Του Θεού. Στα χέρια του ανθρώπου. Του σωτήρα του Θεού. Είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να λυτρώσει το Θεό για να μπορέσει να λυτρωθεί ο ίδιος. Είναι ο αδιάκοπος αγώνας της ανθρώπινης ύπαρξης για τη μεγαλύτερη ελευθερία, τη μη ύπαρξη. «Η ελευθερία δεν έχει σκοπό. Μήτε βρίσκεται στη γης ετούτη. Στη γης ετούτη βρίσκεται μονάχα ο αγώνας για την ελευθερία. Αγωνιζόμαστε για τα άφταστα, γι’ αυτό ο άνθρωπος έπαψε να είναι ζώο», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης. Η παράσταση είναι μια έρευνα που αφορά άλλες καταστάσεις του όντος. Του όντος που ξεκινάει από τη Μήτρα και καταλήγει στο Μνήμα. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00. Παίζουν: Μαρία Μητροπούλου, Δέσποινα Μαλλιαρού, Βασίλης Παναγιωτίδης.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ