Shedia

EN GR

01/12/2014

Τρίλιζα στα άιπαντ

Απότιστα γήπεδα γκολφ, λεηλατηµένα κελάρια, τσίκνα από σουβλάκια. Ενδεχόµενη κυβερνητική αλλαγή αναµένεται να προκαλέσει χάος παντού. 
 
του Άγγελου Τσέκερη
σκίτσα: Δηµήτρης Κορδαλής
 
Iδιαίτερο κλίµα πολιτικής έντασης επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο δουκάτο του Λουξεµβούργου. Η µικρή αυτή χώρα του ευρωπαϊκού Bορρά βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη δίνη της οικονοµικής κρίσης, χωρίς ορατή διέξοδο. Τον τελευταίο καιρό, η υψηλή φορολογία στους πύργους έχει προκαλέσει πρόσθετο κύµα αγανάκτησης, καθώς οι µικροφεουδάρχες καλούνται να πληρώσουν ακόµα και για πτέρυγες που µένουν ξενοίκιαστες ή και για πύργους που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Ο φόρος επεκτείνεται και στα γήπεδα του γκολφ, ενώ παράλληλα έχουν αναaκοινωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας για τις άµαξες, που δηµιουργούν πρόσθετα βάρη σε εκατοντάδες χιλιάδες πριγκιπικές οικογένειες.  
 
Η απερχόµενη κυβέρνηση δεν παύει να προειδοποιεί για τους µεγάλους κινδύνους που εµπεριέχει για τη χώρα µια ενδεχόµενη κυβερνητική αλλαγή. Εγκαλεί την αντιπολίτευση για τυχοδιωκτισµό και λαϊκισµό και περιγράφει µε τα µελανότερα χρώµατα την κατάσταση που θα επικρατήσει. Το υπηρετικό προσωπικό θα σταµατήσει να γυαλίζει τις πανοπλίες και να ξεσκονίζει τα πορτρέτα των προγόνων, θα σηκώσει κεφάλι και θα ορµήσει στα κελάρια για να πιει το 120 ετών κρασί, να τσακίσει τα χοιροµέρια και να αρπάξει τα πούρα από τους υγραντές. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, καθώς δακτυλογράφοι, κλητήρες και τηλεφωνητές θα µπουκάρουν στα γραφεία των διευθυντών, θα τους χύνουν καφέδες στις πανάκριβες γραβάτες, θα κάνουν υπεραστικές κλήσεις από τα κινητά τους, θα παίζουν τρίλιζα µε φούσκες στα άιπάντ τους και θα λεηλατούν τα βουτήµατα από τα τραπέζια των συσκέψεων. Ο στρατός θα διοικείται από βρωµερούς λοχίες, µε µούσια, ξεκούµπωτα λιγδωµένα αµπέχονα και κουβανέζικα καπέλα, που θα βρωµοκοπάνε ρούµι και θα κοι-τάνε µε λάγνο ύφος τους κρατούµενους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, κάτω από τεράστιες φωτογραφίες του Μάο. Τα κτήµατα των ευγενών θα καταληφθούν από ορδές χίπηδων, που θα εγκαταστήσουν τεράστιους καταυλισµούς, θα διοργανώνουν συναυλίες ροκ και θα γεµίζουν τον τόπο σκουπίδια, ενώ, µαζί µε την αφόρητη ηχορρύπανση, ένα τεράστιο νέφος τσίκνας από τα άθλιας ποιότητας και γεµάτα ξίγκι σουβλάκια τους θα κατακλύσει τη χώρα. Στους δρόµους θα επικρατήσει χάος, καθώς οι συνδικαλιστές του δηµοσίου θα έχουν αυτοδίκαιη προτεραιότητα σε όλες τις διασταυρώσεις, θα µπορούν να παρκάρουν οπουδήποτε και θα επιτίθενται λεκτικά σε όλους τους φιλήσυχους πολίτες. 
 
 
Σκουλαρίκια και µαλλιά ράστα
 
Ανάλογη θα είναι και η κατάσταση στα πανεπιστήµια, όπου όλοι οι καθηγητές θα εντοιχιστούν στα γραφεία τους και το µάθηµα θα γίνεται από αυτοδιαχειριζόµενες λαϊκές επιτροπές µε σκουλαρίκια στη µύτη και µαλλιά ράστα. Η αφισορρύπανση θα είναι υποχρεωτική και θα επιδοτείται από το κράτος, ενώ στο κέντρο θα διοργανώνονται τουλάχιστον δεκατέσσερις διαδηλώσεις ηµερησίως, προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα ιδιωτικά κανάλια θα κλείσουν και η δηµόσια τηλεόραση θα µεταδίδει αποκλειστικά κυβερνητική προπαγάνδα, αφιερώµατα στον Πάντσο Βίλα, τον Ζντάνοφ και τον Κιµ Γιονγκ Ουν, βουβές ταινίες του Αϊζενστάιν και ντοκιµαντέρ για σαύρες. Η χώρα δεν θα µπορέσει να δανειστεί από τις αγορές, οι εταίροι της θα την εγκαταλείψουν στην τύχη της και θα επιστρέψει στο δουβλόνι. Η τιµή του σανού θα εκτιναχθεί στα ύψη. 
 
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση, η οποία προηγείται σταθερά στις δηµοσκοπήσεις, δεν δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατηγορίες αυτές, καθώς τον τελευταίο καιρό είναι απασχοληµένη µε την επεξεργασία του κυβερνητικού της προγράµµατος. Τον τελευταίο καιρό, εµφανίζεται µια έντονη εσωτερική αντιπαράθεση γύρω από το πρόγραµµα για τον πολιτισµό, και συγκεκριµένα για το αν χρειάζεται δεύτερη κρατική σχολή χορού. Γύρω από το θέµα έχουν αναπτυχθεί δεκατέσσερις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες αντιπαρατίθενται µεταξύ τους µε ιδιαίτερη ένταση, καθώς κάποιες τάσεις θεωρούν το ζήτηµα καθοριστικό για την παγκόσµια επανάσταση. Ο δηµόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει στα έντυπα του κόµµατος δεν δείχνει να καταλήγει κάπου, ενώ η 24µελής επιτροπή που ανέλαβε να διαµορφώσει συνθετική άποψη για το ζήτηµα έχει σκαλώσει στο ερώτηµα ποια θα ήταν η κατάσταση στην Ευρώπη µετά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο αν είχε επικρατήσει η επανάσταση στη Φινλανδία. Οι πιο ψύχραιµες φωνές ζητούν να µεταφερθεί η συζήτηση αυτή στη διαβούλευση του προγράµµατος για τον τουρισµό. 
 
Μέσα σε αυτό το κλίµα, τα µάτια όλων είναι στραµµένα στην εκλογή νέου Αρχιδούκα από τη Βουλή τον προσεχή Φεβρουάριο. Η εκλογή απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, ενώ, σε περίπτωση τζακ ποτ, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.