Shedia

EN GR

01/12/2014

«Σχεδία» σε ρότα κοινή

του Σέργιου Μήλη
 
Μια αναγνώριση του παρεµβατικού ρόλου της «σχεδίας» για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για µια κοινωνία όλων.
 
Βασικό συστατικό στοιχείο ενός «βραβείου» είναι η αναγνώριση µιας προσπάθειας, απ’ όπου και αν προέρχεται, όποιον τοµέα και αν αφορά. Ακόµα περισσότερο όµως, για όλους εµάς εδώ στη «σχεδία», σηµαίνει κυρίως αυξηµένη ευθύνη. Την ευθύνη να επιµείνουµε, να τιµήσουµε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια. Κυρίως και πάντα αυξηµένη ευθύνη να υποστηρίξουµε τον άνθρωπο που δοκιµάζεται να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του. 
 
Είναι ένα από τα αγαπηµένα µας µότο, εδώ στα γραφεία του Μεταξουργείου, που αντιγράψαµε χωρίς δεύτερη σκέψη από τους φίλους µας του αυστραλιανού περιοδικού δρόµου «The Big Issue»: «Supporting people support themselves». «Υποστηρίζοντας ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους». 
 
Γιατί αυτό συµβαίνει µε το περιοδικό δρόµου «σχεδία» και µε όλα τα περιοδικά δρόµου του πλανήτη. Δεν είναι ούτε επετεία ούτε ελεηµοσύνη. Και βέβαια, δεν είναι φιλανθρωπία. Εδώ, ο άνθρωπος µε το κόκκινο γιλέκο που στέκεται καθηµερινά στις γωνιές της πόλης, µε όπλο την αξιοπρέπεια και τη θέλησή του, κατακτά µε τις δικές του δυνάµεις αυτό το ελάχιστο έστω εισόδηµα που θα του επιτρέψει να καλύψει τις πιο βασικές του ανάγκες. Πάντα µε αξιοπρέπεια.
 
Στις αρχές Νοεµβρίου, απονεµήθηκε στη «σχεδία» το βραβείο «Community Impact Award 2014», στο πλαίσιο του Διαγωνισµού Κοινωνικής Επιχειρηµατικότητας «Social Business Excellence Awards 2014». To βραβείο αθλοθετήθηκε από το ATHEX GROUP (Όµιλος Χρηµατιστηρίου Αθηνών). Βραβεύτηκε, µε άλλα λόγια, η «σχεδία» για τον σηµαντικό –όπως αναγνώρισε η κριτική επιτροπή– παρεµβατικό της ρόλο στην κοινωνία µας. Για τις θετικές επιπτώσεις που έχει σε όλους. Και σε εκείνους που τη διανέµουν, αλλά και σε εκείνους που την παίρνουν στα χέρια τους και τη διαβάζουν. Στη «σχεδία» αυτή, από το ξεκίνηµα, πιστεύαµε ότι είµαστε όλοι µαζί και η κατεύθυνση κοινή. Η πυξίδα δείχνει προς µια κοινωνία χωρίς άστεγους, χωρίς αποκλεισµένους, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, προς έναν κόσµο για όλους.
 
 
Το Myrtillo Cafe
 
Οι διακριθέντες στις επτά κατηγορίες βραβείων προέρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Λέρο και την Τήνο, αποδεικνύοντας το σηµαντικό έργο που επιτελείται στο χώρο της κοινωνικής οικονοµίας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
 
Ήταν µεγάλη η χαρά µας όταν είδαµε το βραβείο για την Κοινωνική Επιχείρηση της χρονιάς (Social Enterprise of the year 2014), που αθλοθετήθηκε από το Ίδρυµα Μποδοσάκη, να πηγαίνει στα χέρια των ανθρώπων που τρέχουν το «Myrtillo Cafe» στο Νέο Ηράκλειο, ένα υπέροχο καφέ, ή καλύτερα πολυχώρο, το οποίο απασχολεί συµπολίτες µας µε ειδικές ικανότητες, παρέχοντας έτσι σηµαντικές ευκαιρίες κοινωνικής επανένταξης.
 
Το βραβείο Health & Social Care Social Enterprise 2014 απονεµήθηκε στον Κοινωνικό Συνεταιρισµό Περιορισµένης Ευθύνης του Τοµέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, που ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και έχει αναπτύξει δραστηριότητες στον αγροτικό τοµέα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή µελιού, στον εναλλακτικό τουρισµό, εµπλέκοντας ενεργά νοσηλευτές, ασθενείς µε ψυχικά προβλήµατα και την τοπική κοινωνία της Λέρου.
 
Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 απονεµήθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. «ΓΗ ΘΕΣΣΑΛΙΣ», η οποία ιδρύθηκε στη Λάρισα από σα-ράντα έξι αγρότες. Παράγει και εµπορεύεται οπωρολαχανικά και αρωµατικά φυτά τα οποία έχουν παραχθεί µε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες.
 
Το βραβείο Εducation & Culture Social Enterprise 2014 απονεµήθηκε στο Ινστιτούτο Συστηµικής Ανάλυσης της Συµπεριφοράς, που συνδυάζει το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό έργο µε τη διεξαγωγή πρωτότυπης επιστηµονικής έρευνας και την εφαρµογή καινοτόµων παιδαγωγικών µεθόδων. 
 
Το βραβείο Innovation Social Enterprise 2014 απονεµήθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» Τήνου, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριµµάτων και προωθεί ένα καινοτόµο επιχειρησιακό µοντέλο το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας.
 
Το βραβείο Social Enterprise Start-Up 2014 απονεµήθηκε στην υπό σύσταση Κοιν. Σ.Επ. «RΟΙ CΑΤ», η οποία έχει ως αντικείµενο την κατασκευή και εµπορία παιχνιδιών για παιδιά µε ειδικές ανάγκες. Εστιάζοντας στις ο-µάδες παιδιών µε προβλήµατα όρασης ηλικίας 3 έως 18 ετών, δηµιουργεί παιχνίδια τα οποία συµβάλλουν στη συναισθηµατική και ψυχική ανάπτυξή τους και παράλληλα τους δίνουν τη δυνατότητα να περάσουν δηµιουργικά και χαρούµενα το χρόνο τους.
 
Η τελετή απονοµής των βραβείων πραγµατοποιήθηκε στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών στο κλείσιµο του 2ου Συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηµατικότητα «Επιχειρώντας Αλλιώς» (www.social-business-conferece.gr), το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 1.000 ατόµων.
 
Ευχαριστούµε την κριτική επιτροπή και τους διοργανωτές για την τιµή που µας έκαναν. Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους τους υπέροχους ανθρώπους που βραβεύτηκαν, αλλά και στο µεγάλο εκείνο, το υπέροχο κοµµάτι της κοινωνίας µας που, µε οδηγό την αγάπη και την αλληλεγγύη, συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτό το κοµµάτι ανήκουν και οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι της «σχεδίας». Συνεχίζουµε.              
 
Νέος θεσµός
 
Τα «Social Business Excellence Awards 2014» είναι ένας νέος ελληνικός θεσµός, προϊόν µίας πρωτοβουλίας του Βρετανικού Συµβουλίου (British Council), της Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συµπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑµεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ) και του Εθνικού Κέντρου Τεκµηρίωσης, συντονιστή του Enterprise Europe Network-Hellas, µε τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Ένταξης «Αµφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.», ενώ  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.