Shedia

EN GR

01/12/2014

Πατριδογευσία

Η ζωή µου όλη, η Ελλάδα
 
Ο Ματζίντ µαγειρεύει σιρίν πολό και υπερηφανεύεται πως είναι ο µόνος Πέρσης που έχει παντρευτεί Σπαρτιάτισσα τα τελευταία 3.000 χρόνια!
 
του Σπύρου Ζωνάκη
 
O Ματζίντ άφησε το Ιράν πριν από περίπου τριάντα χρόνια για να ξεκουραστεί για λίγες µέρες στην Αθήνα µετά τη στρατιωτική του θητεία και, τελικά, ρίζωσε στη χώρα µας, ανοίγοντας και το πρώτο περσικό εστιατόριο.
 
«Γεννήθηκα στην Τεχεράνη το 1961, οι γονείς µου ήταν έµποροι χαλιών. Τα παιδικά και εφηβικά µου χρόνια ήταν ανέµελα. Η Τεχεράνη αποκαλούνταν και Παρίσι της Μέσης Ανατολής. Ο κόσµος έβγαινε και διασκέδαζε κάθε βράδυ, η πόλη φηµιζόταν για τα σινεµά και τα γαλλικού τύπου µπιστρό της. Το Ιράν ήταν µια σύγχρονη κοσµική κοινωνία. Επί σάχη, καταργήθηκε η Σαρία, υιοθετήθηκε ο ελβετικός αστικός κώδικας, εξισώθηκε η θέση της γυναίκας µε του άντρα, ενισχύθηκε η εκπαίδευση και η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας. Συµβίωναν αρµονικά Πέρσες, Αζέροι, Κούρδοι, Αρµένιοι, Ασσύριοι, Άραβες, µουσουλµάνοι, χριστιανοί και ζωροάστρες. Η ισλαµική επανάσταση του 1979 θα βάλει τέλος σε όλα αυτά. Η χώρα θα γυρίσει 100 χρόνια πίσω», µας αφηγείται.
 
«Ήθελα να σπουδάσω ηλεκτρολογία, αλλά όταν τελείωσα το σχολείο ξέσπασε η επανάσταση, ενώ ένα χρόνο µετά ξεκίνησε και ο ιρανοϊρακινός πόλεµος και κλήθηκα να υπηρετήσω για 2,5 χρόνια τη θητεία µου. Θα πολεµήσω στην πρώτη γραµµή του µετώπου στον Περσικό Κόλπο και θα τραυµατιστώ σοβαρά. Ήµασταν για 74 ώρες περικυκλωµένοι από το ιρακινό πυροβολικό που µας σφυροκοπούσε. Θα σκάσει µια οβίδα δίπλα µου διαλύοντας το πρόσωπό µου. Έµεινα για έξι µήνες στο νοσοκοµείο στην Τεχεράνη», συνεχίζει ο Ματζίντ.
 
«Μετά την αποστράτευσή µου, το 1983, ήθελα να φύγω για λίγο από το Ιράν, να συνέλθω από τον πόλεµο. Ένας φίλος µου που ζούσε στην Ελλάδα, µου πρότεινε να έρθω για είκοσι µέρες στην Αθήνα να ξεκουραστώ. Μου άρεσε τόσο πολύ ο ζεστός και φιλόξενος χαρακτήρας των Ελλήνων, που αποφάσισα να µείνω. Από µικρός είχα επαφές µε Έλληνες. Υπήρχε ελληνική κοινότητα στην Τεχεράνη, που ασχολούνταν κυρίως µε το εµπόριο καπνού, ενώ µετά την επιβολή της χούντας αρκετοί Έλληνες είχαν καταφύγει στο Ιράν. Μάλιστα, ο σάχης τους παραχώρησε εκτάσεις γης στις ακτές της Κασπίας, όπου και καλλιέργησαν ελιές», µας διηγείται.
 
«Θα µάθω ελληνικά µέσα σε 6 µήνες. Το 1984, θα ξεκινήσω σπουδές ηλεκτρολογίας στη ΣΕΛΕΤΕ. Παράλληλα, θα εργαστώ και ως επιδιορθωτής χαλιών. Ήταν δύσκολα χρόνια, οι γείτονες στη γκαρσονιέρα όπου έµενα µου έφερναν κάθε πρωί φαγητό. Είναι στη σχολή που θα γνωρίσω τη γυναίκα µου. Θα παντρευτούµε ένα χρόνο µετά την αποφοίτησή µου. Είµαι ο µόνος Πέρσης που έχει παντρευτεί Σπαρτιάτισσα εδώ και 3.000 χρόνια. Οι δυο µου κόρες είναι δίγλωσσες, κουβαλούν και τους δύο πολιτισµούς».
Το 1990, θα εγκαινιάσει το πρώτο ιρανικό εστιατόριο στην Ελλάδα, το «Αναχίτα», στο Χαλάνδρι.
 
«Θα το κατορθώσω χάρη στη συνδροµή πολλών ελλήνων φίλων. Ολοένα και περισσότεροι  Έλληνες ενδιαφέρονται για την περσική κουζίνα, για παραδοσιακά πιάτα όπως το σολτανί, το κουφντέ µπερεντζί, το σιρίν πολό», µας λέει.
Δεν παύει να αγωνιά και για το µέλλον της πατρίδας του. «Ειδικά οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κατεβαίνουν κάθε µέρα στο δρόµο. Ουσιαστικά, για τους πολιτικούς αντιφρονούντες στο Ιράν υπάρχουν δύο δρόµοι: είτε αυτός της σιωπής είτε αυτός του εκπατρισµού. Πολλοί έχουν καταφύγει σε ΗΠΑ, Γερµανία, Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται κι αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα».
 
Έχει να επισκεφθεί  το Ιράν πέντε χρόνια. «Νιώθω σαν ξένος πια εκεί. Όλη µου η ζωή βρίσκεται στην Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα µου», καταλήγει.                                         
 
 
Σιρίν Πολό (Shirin Polo) (Για 1 άτοµο) 
 
ΥΛΙΚΑ
 
1 µερίδα κοτόπουλο (στήθος ή µπούτι)
500 γραµ. σάλτσα ντοµάτας
150 γραµ. ρύζι µπασµάτι
20 γραµ. φλούδα πορτοκαλιού
1 µεγάλο κρεµµύδι
1 καρότο
1 κ. σ. φυστίκι Αιγίνης
1 κ.σ. αµύγδαλο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.σ. σαφράν
Ελαιόλαδο
Αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
      
Βράζουµε το ρύζι και πριν µαλακώσει το σουρώνουµε. Μόλις το σουρώσουµε, το ξαναρίχνουµε στην κατσαρόλα µαζί µε λίγο λάδι και το αφήνουµε για 30', σκεπάζοντας την κατσαρόλα µε µια πετσέτα. Σε µια άλλη κατσαρόλα, βράζουµε σε σάλτσα ντοµάτας, όπου έχουµε τσιγαρίσει το κρεµµύδι, για τουλάχιστον 30' το κοτόπουλο, ενώ σε µια άλλη βράζουµε τρεις φορές τη φλούδα πορτοκαλιού. Σε ένα µπολάκι ανακατεύουµε τη φλούδα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, λίγο ρύζι που έχουµε κρατήσει, το τριµµένο καρότο, το αµύγδαλο, το φιστίκι και το σαφράν.
Σερβίρουµε τοποθετώντας στο πιάτο πρώτα το ρύζι, µετά το κοτόπουλο και από πάνω τα υπόλοιπα υλικά.