Shedia

EN GR

21/12/2013 Το περιοδικό

Με «σχεδία» σε… νησίδα

Η «σχεδία» μας και η ποδοσφαιρική ομάδα των Αστέγων ήταν μεταξύ των δέκα πρωτοβουλιών από όλη την Ελλάδα που τιμήθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού «Νησίδες Ποιότητας» για το έργο και την κοινωνική τους προσφορά. 
 
Πρόκειται για έναν θεσμό που διοργανώνει από το 2001 η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με στόχο την προβολή του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ενάντια σε κάθε μορφής κοινωνικό αποκλεισμό. 
 
Η εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι τη βράβευση έκανε για μία ακόμα χρονιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου. 
 
Η Ελλανόδικη Επιτροπή αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και κατέληξε στη βράβευση των παρακάτω εξαιρετικών προτύπων κοινωνικής προσφοράς: ΔΕΣΜΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες/ Very Special Arts Hellas, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (Κως), Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι – Δράμα, Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, Επιστήμη για Σένα, Equal Society Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας) και η Πακιστανο- ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία.
 
Η «σχεδία» μας τιμήθηκε με το «βραβείο συλλογικής δράσης» και αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο από τη βράβευση είναι ότι μέσω αυτής αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτό το όμορφο εγχείρημα. 
 
Είναι αλήθεια πως οι βραβεύσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο άβολα, αφού δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ αυτός ο σκοπός μας. Αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο, όμως, είναι ότι η κοινωνία αναγνωρίζει σιγά σιγά τις προσπάθειες των πωλητών μας –γιατί αυτοί πρωτίστως είναι η «σχεδία» - που ακόμα και αυτές τις κρύες και βροχερές χειμωνιάτικες μέρες, στέκονται με πείσμα, χαμόγελο και αξιοπρέπεια σε κάθε γωνιά της πόλης, κρατώντας ένα όμορφο, ανεξάρτητο, δημοσιογραφικό περιοδικό αλληλεγγύης που μέσα από τις σελίδες του περνάει ένα και μόνο μήνυμα: ότι οι άνθρωποι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά.
 
Οι πωλητές της «σχεδίας» μας είναι εκείνοι που φέρνουν σε κάθε γειτονιά το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση, αναζητώντας ο καθένας τον δικό του προορισμό. Εργασία, στέγη, συμμετοχή, κοινωνικοποίηση, συνεργασία, αξιοπρέπεια. 
 
Στο μικρό γραφείο μας στην οδό Φαβιέρου στο Μεταξουργείο φτάνουν καθημερινά ιστορίες που οι ίδιοι οι πωλητές μας διηγούνται από την εμπειρία του και τη συναναστροφή με την κοινωνία. Ιστορίες όμορφες, ανθρώπινες, με αγάπη, σύμπνοια και αλληλεγγύη. Υπάρχουν και οι άσχημες ιστορίες. Κι αυτές μας… βασανίζουν. Και προσπαθούμε να τις επεξεργαστούμε. Και μοιραζόμαστε τις ιστορίες, τις σκέψεις, τις ιδέες και τα όνειρα των πωλητών μας. 
Σε αυτούς ανήκει η βράβευση και σε εμάς η ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε για τη μέχρι σήμερα κοινή μας πορεία. Και η δέσμευση ότι μαζί θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος αυτό το όμορφο ταξίδι που σιγά σιγά εξαπλώνεται και εκτός Λεκανοπεδίου. 
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες