Shedia

EN GR

01/09/2014 #18

Μια σχεδία στα θρανία

Κάνουμε εγγραφή σε ένα δημοκρατικό, εναλλακτικό σχολείο για να συναποφασίζουμε με τους δασκάλους το μάθημα της ημέρας, ανακαλύπτουμε μια όαση δίπλα από τα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, αφηνόμαστε στις γνώσεις αστέγων συμπολιτών μας που μας ξεναγούν στα μυστικά της πόλης, διαβάζουμε επιστημονική φαντασία σε σχήμα ιατρικών επιθεωρήσεων, αναζητούμε την περιπέτεια μέσα από την Τέχνη, ταξιδεύουμε ως την άλλη μας πατρίδα, το Αϊβαλί, και τρέχουμε για να προσπεράσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
 
Κατά τη βουδιστική αντίληψη, το «Αόρατο Μονοπάτι» («Invisible Path» στην αγγλική) είναι εκείνο που πρέπει να διανύσει ο άνθρωπος για να φτάσει στην πραγματική  Αλήθεια. Υπό μία έννοια, αυτός είναι και ο στόχος των νέων περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας που ξεκινούν στις αρχές Σεπτέμβρη. «Στο βάθος του δρόμου, η ελπίδα» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ για το πού, πώς, πότε και γιατί των «Αθέατων Διαδρομών» της «σχεδίας».
 
Επ’ ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, η «σχεδία» επισκέφθηκε το σχολείο «Δεύτερης Ευκαιρίας» των φυλακών Κορυδαλλού και μίλησε με τους κρατούμενους μαθητές που μορφώνονται και ελπίζουν ότι μια «μέρα θα βγουν και θα τα αλλάξουν όλα». Είναι πραγματικά «Μια όαση δίπλα από το κελί». 
Οι σχολικές αίθουσες μοιάζουν με την τραπεζαρία του σπιτιού μας, ενώ μαθητές και καθηγητές συναποφασίζουν για όλα. Είναι χαρακτηριστικά των ελεύθερων και δημοκρατικών σχολείων που έχουν μια άλλη εναλλακτική πρόταση για την εκπαίδευση των παιδιών μας. «Σχολικές δημοκρατίες» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που εξαπλώνεται διεθνώς, αλλά στην Ελλάδα είναι σχεδόν στην παρανομία!
 
Κάποτε ακούγαμε «επιστημονική επιθεώρηση» και, ακόμα και οι πιο αδαείς εξ ημών, μέναμε με το στόμα ανοιχτό από σεβασμό και δέος. Στην εποχή του διαδικτύου, όμως, ευδοκιμούν πλέον οι επιθεωρήσεις η σοβαρότητα των οποίων θυμίζει κάτι από επιθεωρήσεις του... Σεφερλή. «Η φαντασία στην επιστήμη» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ.
 
«Έχουμε ανάγκη από νέα αφηγήματα, τα οποία να ξεκινάνε από το τώρα και όχι από το χθες. Η Ιστορία δεν μπορεί να είναι συνεχώς παρούσα». Λόγια του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου που μίλησε στη «σχεδία» με αφορμή το έργο του «Ιστορία Μηδέν», που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
 
«Αϊβαλί» είναι ο τίτλος ενός πολιτικού graphic novel που θα κυκλοφορήσει εντός του φθινοπώρου. Αφηγείται παλιές και σημερινές ιστορίες κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Ο δημιουργός γνώριμος και καταξιωμένος. Ο Soloup μιλάει στη «σχεδία» για το ταξίδι αυτό που φιλοτέχνησε με το πενάκι του.
 
Ο Γιώργος Μπαζίνας ανακαλύπτει έναν Μικρό Θεό, ο Άγγελος Τσέκερης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της υποψηφιότητας του Σήφη του κροκόδειλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Χερουβείμ κρύβει τα νούμερα που μας χωρίζουν, ο φακός της Νένας Καζαντζίδου καταγράφει τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα απόγευμα καθημερινής και του Κωστή Μπακόπουλου τη ζωή στην Αθήνα το βράδυ.  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, απολαμβάνουμε αλγερινές γεύσεις, και κλείνουμε τραπέζι στη Γλυφάδα για μαριδάκι.
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #18 της «σχεδίας» (Σεπτέμβριος 2014), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014.  
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ