Shedia

EN GR

27/08/2014

Αστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Sifis for President
 
O κροκόδειλος του Ρεθύµνου ακλόνητο φαβορί στη µάχη για τη διαδοχή του Καρ. Παπούλια. Γερό αουτσάιντερ ο πρόεδρος Αγαπούλας. 
 
σκίτσα: Δηµήτρης Κορδαλής
 
H τακτική της κυβέρνησης να νοµοθετεί µε πολυνοµοσχέδια και µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει δηµιουργήσει ορισµένα προβλήµατα. Στο τελευταίο πολυνοµοσχέδιο, µπερδεύτηκαν οι σελίδες, µε αποτέλεσµα η κυβέρνηση να έχει αναλάβει έναντι της τρόικας τις παρακάτω υποχρεώσεις: 
 
1. Αποχαρακτηρισµός 20 εκατοµµυρίων δηµοσίων υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια, ακόµα και αυτών που έχουν καεί σε προηγούµενες πυρκαγιές και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέοι. Στους δηµόσιους υπαλλήλους, επιτρέπεται πλήθος επεµβάσεων, από σκαπτικές ενέργειες για ανεύρεση θησαυρού έως κατασκευή διυλιστηρίων και αποθηκών πετρελαιοειδών και οικοδόµηση τουριστικών καταλυµάτων.
2. Απολύσεις 6.000 αιγιαλών µέχρι το τέλος του έτους. Στο στόχαστρο µπαίνουν οι αιγιαλοί των αστικών συγκοινωνιών και των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι βρίσκονται εκεί µε πλαστά πιστοποιητικά.  
3. Συµψηφισµός των ληξιπρόθεσµων οφειλών του δηµοσίου µε τις υπαίθριες αγορές και εφαρµογή κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέµηση της διαφθοράς στη ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος. Το µέτρο αφορά, κυρίως, τους φούρνους που δεν ζυγίζουν το ψωµί. 
4. Αυστηρός διαχωρισµός παραγωγών και εµπόρων στην υπαίθρια χρηµατοδότηση των φαρµακείων.
5. Ενοποίηση των πολιτικών κοµµάτων, τα οποία θα θεωρούνται φρέσκα µε περιθώριο λήξης τις 7 ηµέρες. 
6. Παράταση της ηµεροµηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος στα 62 χρόνια, µε 40 έτη συνεχούς ασφάλισης. 
7. Άµεση απελευθέρωση των κλειστών τραπεζών µε ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος και µέτρα για την οικονοµική στήριξη των δανειοληπτών. 
8. Πιλοτική εφαρµογή του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος για 52 Κυριακές το χρόνο στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν Mall, και στις τουριστικές περιοχές.  
9. Μεταβίβαση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στο ΤΑΙΠΕΔ και επέκτασή της για δύο χρόνια σε 20 εκατοµµύρια τουρίστες.
 
 
Δάνειο σε µπρατσάκια
 
Η εφαρµογή των µέτρων πρέπει να έχει ολοληρωθεί µέχρι το τέλος του µήνα, οπότε και φτάνει το κλιµάκιο της τρόικας. Η Ελλάδα θα είναι ο τελευταίος σταθµός της παγκόµιας περιοδείας του κλιµακίου, µε εµφανίσεις σε πάνω από 20 χώρες και 60 πόλεις. Η τελική αξιολόγηση θα απελευθερώσει την υποδόση 1 δις του περασµένου Μαΐου, που ήταν καθοριστικής σηµασίας για τις καλοκαιρινές διακοπές των δανειστών µας. Για την εξυπηρέτηση της συγκεκριµένης δόσης, το ελληνικό δηµόσιο προσέφυγε σε βραχυπρόθεσµο δανεισµό, σε µπρατσάκια, ρακέτες και σαγιονάρες υπαγόµενες στο βρετανικό δίκαιο, µε επιτόκιο 3.5% και την εγγύηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Τοκ & Γλυφ.  
 
Παράλληλα, µε την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, ανοίγει ο δρόµος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία, σύµφωνα µε ρητή δέσµευση της γερµανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, θα ξεκινήσει αµέσως µετά τις γερµανικές εκλογές, που έγιναν πέρσι τον Σεπτέµβριο. Η αναδιάρθρωση θα περιλαµβάνει αλλαγή ειδών υγιεινής και πλακιδίων, παράταση πληρωµής, αντικατάσταση ντουλαπιών και νεροχύτη, µείωση επιτοκίων, µόνωση ταράτσας και τοποθέτηση θερµοµονωτικών και ηχοµονωτικών κουφωµάτων. Στην προσφορά υπάρχει νέο δάνειο και νέο µνηµόνιο 65ετούς διάρκειας. 
Με τη διαδικασία αυτή, κλείνει ο κύκλος των Μνηµονίων και της ύφεσης, και η χώρα µπαίνει στο δρόµο της ανάπτυξης. Για το τέλος των Μνηµονίων, έχουν προγραµµατιστεί εορταστικές εκδηλώσεις, που περιλαµβάνουν συναυλία της Φιλαρµονικής του Υπουργείου Οικονοµικών, µε έργα Παπαδήµου, Στουρνάρα και την 3η συµφωνία του Χαρδούβελη, σοκολατοπόλεµο, στρατιωτική παρέλαση, κυνήγι θησαυρού, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκδήλωση τιµής και µνήµης για τους διαφυγόντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον απαιτηθεί από τα stress tests.
 
Παράλληλα, εντείνονται οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας. Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και αποφυγή πρόωρων εκλογών έχει οδηγήσει τις πολιτικές δυνάµεις σε αναζήτηση προσώπου ευρύτερου κύρους που θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Μέχρι σήµερα, έχουν βολιδοσκοπηθεί ο Πρόεδρος Αγαπούλας από τη διαφήµιση κινητής τηλεφωνίας, ο κροκόδειλος Σήφης του Ρεθύµνου, ο ράπερ Dr. SugarMitsosMFace, ένας φίλος του Στουρνάρα που δεν χώραγε στο Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Ότο Ρεχάγκελ, και το πέναλτι του Σαµαρά στον αγώνα µε την Ακτή Ελεφαντοστού.                                     
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ