Shedia

EN GR

27/08/2014

Out & About του Νέστορα Πουλάκου

BIBΛΙΟ
 «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ»
Δοκίµιο | Χ.Π. Λάβκραφτ | Μετάφραση: Παναγιώτης Φάµελλος | Σελ. 32 | 
Εκδόσεις Ars Nocturna | Τιµή 4,5 € 
Όλο και επανέρχονται στο προσκήνιο εκδόσεις γνωστών λογοτεχνών που αναφέρονται σε γάτες και σκύλους, ή, καλύτερα, στις αγαπηµένες τους… γάτες, ένα κατεξοχήν «λογοτεχνικό» ζώο-φίλος του συγγραφέα, που έχει επωµιστεί τον βαρυσήµαντο ρόλο της συντροφιάς και της θαλπωρής στις δύσκολες ώρες της έµπνευσης και της περισυλλογής. Από τον Έλιοτ έως τον Γέιτς και από τον Σελίν έως τον Μπάροουζ, οι ύµνοι στις γάτες είναι ατελείωτοι, αγαπησιάρικοι και στοµφώδεις. Εδώ, στο συγκεκριµένο δοκίµιο, ο «πάπας» της φανταστικής λογοτεχνίας, ο Λάβκραφτ, προχωράει ένα βήµα παραπέρα: εξυµνεί τις γάτες αποδοµώντας τους σκύλους, πηγαίνοντας, έτσι, στην κατακεραύνωση του σκύλου µέσω της συγκριτικής και, άρα, πετυχαίνει τη νίκη και, φυσικά, την εξύψωση της γάτας! Μια όµορφη έκδοση είναι αυτό το ευσύνοπτο δοκίµιο, µόλις 32 σελίδων, του Λάβκραφτ, από τις ειδικές –σε θέµατα φανταστικής λογοτεχνίας–  εκδόσεις Ars Nocturna. Την εισαγωγή γράφει η συγγραφέας, επίσης ειδική σε θέµατα του φανταστικού, Ειρήνη Μαντά, η οποία έχει µελετήσει –πλην των άλλων– το έργο και την προσωπικότητα του Λάβκραφτ σε βάθος.
 
 
ΣΙΝΕΜΑ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
 
 
Η καθιερωµένη γιορτή του κινηµατογράφου πραγµατοποιείται στην Αθήνα για 20η χρονιά, από τις 17 έως τις 28 Σεπτεµβρίου 2014. Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεµιέρας θα διεξαχθεί για ακόµη µια χρονιά σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Ένα θέµα που απασχολεί την παγκόσµια κοινότητα και, πολύ πρόσφατα, και την ελληνική δικαιοσύνη φέρνουν στο προσκήνιο, µέσα από την κινηµατογραφική µατιά τους, τα ντοκιµαντέρ δύο Ελληνίδων, που φιλοξενεί το φεστιβάλ. Ο λόγος, για το µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ της Βίκυς Βελλοπούλου «Excision», που ξεκινάει τώρα την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και το πολυταξιδεµένο µικρού µήκους ντοκιµαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη «Bref». Πρόσφατα, το αποτρόπαιο φαινόµενο της κλειτοριδεκτοµής και των επιπτώσεων που αυτό επιφέρει στο σώµα αλλά και την ψυχή κοριτσιών (6 έως 15 ετών) και γυναικών απέκτησε αναπάντεχη δηµοσιότητα και στη χώρα µας, µε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας µετανάστριας από την Κένυα και των παιδιών της, προκειµένου να αποφύγει την πρακτική της κλειτοριδεκτοµής. Μία απόφαση που ενθαρρύνει και δίνει ελπίδα στη λύση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήµατος που µαστίζει εκατοµµύρια γυναίκες ανά τον κόσµο, ξεπερνώντας τα 140 εκατοµµύρια θύµατα παγκοσµίως, µε έξαρση κυρίως στην Αφρική, αλλά και µε εµφάνισή του σε χώρες του δυτικού πολιτισµού. Το πλήρες πρόγραµµα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το δεύτερο δεκαήµερο του Σεπτέµβρη.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ALLYSON VIEIRA
 
 
Η γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Αθήνα) παρουσιάζει την πρώτη ατοµική έκθεση της Allyson Vieira στην Ελλάδα. Η Vieira θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά, που αποτελείται από γλυπτά και φιλµ που δηµιούργησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού της residency στην Αθήνα, που διοργάνωσε η γκαλερί The Breeder. Η αρχαιοελληνική τέχνη αποτελούσε πάντα σηµείο αναφοράς στη δουλειά της Allyson Vieira. Αυτό που την συναρπάζει όταν επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα µας είναι πως ο επισκέπτης µπορεί να δει τα αρχαία µνηµεία στον φυσικό τους τόπο, κάτι που δεν συµβαίνει στα µεγάλα µουσεία της Αµερικής και της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι, φανερώνεται µία πίσω όψη, µε υποστηλώσεις, βοηθητικούς πασσάλους και σφιγκτήρες, που αποκαλύπτει διάφορες αναστηλώσεις παλαιότερες ή σύγχρονες. Αυτή η πίσω όψη είναι που απασχολεί τη Vieira, γιατί εκεί ξεκινάει ο διάλογος µεταξύ υλικού και φόρµας, ενώ το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν µέσα στο ίδιο το αντικείµενο. Έως 27 Σεπτεµβρίου, Τρίτη-Σάββατο 12-6 µ.µ. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΓΛΩΣΣΑ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
 
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, 9 µορφωτικά ιδρύµατα και πρεσβείες στην Αθήνα προσφέρουν έναν online-διαγωνισµό και µετατρέπουν την πλατεία Κλαυθµώνος σε Κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας! Μπείτε στην ιστοσελίδα www.imera-glosson-2014.eu, πάρτε µέρος στο διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού, ανακαλύψτε την ελληνική φράση που κρύβεται πίσω από τα «λουλούδια» και κερδίστε δωρεάν τµήµατα εκµάθησης Αγγλικών, Γαλλικών, Γερµανικών, Ιταλικών και Τσεχικών. Ο διαγωνισµός λήγει στις 12 Σεπτεµβρίου 2014. Οι νικητές θα ανακοινωθούν το Σάββατο 20 Σεπτεµβρίου στην πλατεία Κλαυθµώνος, κατά τη διάρκεια του εορτασµού της Ευρωπαϊκής Ηµέρας Γλωσσών 2014. Πρόκειται για µία δράση της EUNIC Αθήνας σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Πολιτισµού, Αθλητισµού και Νεολαίας του Δήµου Αθηναίων και διοργανωτές την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία.
Info: www.imera-glosson-2014.eu
 
ΜΟΥΣΙΚΗ «H ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»
 
 
Για πρώτη φορά στην Αθήνα διοργανώνονται ταυτόχρονα δύο πολύ σηµαντικές εκδηλώσεις για το χώρο της έρευνας στη µουσική πληροφορική: το 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Πληροφορικής/ICMC International Computer Music Conference και το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής/SMC Sound&Music Computing Conference. 
 
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής, γύρω από το θέµα «Η µουσική τεχνολογία συναντά τη φιλοσοφία», θα λάβουν χώρα διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια. Θα έχουµε, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσουµε τονJean-Claude Risset, καταξιωµένο µουσικό και θεωρητικό της µουσικής πληροφορικής. Από 14 έως 20 Σεπτεµβρίου. Διοργανωτές: Πανεπιστήµιο Αθηνών, Στέγη Γραµµάτων & Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση, Γαλλικό Ινστιτούτο. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΠΑΙΔΙ «XANA ZOO»
 
 
Πρόκειται για ένα θεότρελο µουσικοχορευτικό show! Οι αγαπηµένοι µας ήρωες: η Τερέζα, η Μάρδη και ο Άρης, παρέα µε τον Φαταούλα, τον Αστακό, την Αγελάδα, το Βάτραχο, και όλους τους ήρωες της Χοραλίας, αυτό το καλοκαίρι κοντά µας. Μαζί τους, βέβαια, η Καµήλα, ο Σκαντζόχοιρος, η Κατσίκα, ο Ντρούλης-Ντρούλης χοντρούλης, ο Ελέφαντας, και όλη η θεότρελη παρέα που δηµιούργησε ο Μάνος Βαφειάδης και λάτρεψαν όλα τα παιδιά µέσα από το project «Mazoo and the Zoo». Η παράσταση θα περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι µικροί αλλά και οι µεγάλοι φίλοι µας θα έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, συµµετέχοντας στις χορογραφίες και στα τραγούδια. Σκηνοθεσία-Στίχοι-Μουσική: Μάνος Βαφειάδης. Ηθοποιοί-Χορευτές: Τερέζα Σάσσου, Άρης Αντωνόπουλος, Μάρδη Μηλιαρά, Εύη Κολιούλη, Αστέρης Κρικώνης και Μαρία Ντούρου. Την Παρασκευή 5 Σεπτεµβρίου, στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών, στο Θέατρο Άλσους της Νέας Σµύρνης. Τιµή εισιτηρίου: 13 €.
 
ΘΕΑΤΡΟ «ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ»
 
 
«Βγάλτε τις Μάσκες» είναι ένα φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στον πολυχώρο 92 Art (Αρτέµωνος 92, Δάφνη), 2-7 Σεπτεµβρίου 2014. Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και ψηφίζει επιτροπή αποτελούµενη από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου. Το κοινό ψηφίζει κάθε µέρα για τα βραβεία 92 Art και, αναλόγως του µέσου όρου βαθµολογίας της κάθε ηµέρας, οι δυο οµάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα είναι αυτόµατα και οι δυο νικήτριες του βραβείου 92 Art. Δικαίωµα συµµετοχής έχουν όλων των ειδών τα έργα µε διάρκεια από 15 έως 45 λεπτά. Η αίτηση συµµετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη του έργου, ονόµατα συντελεστών (συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιών κ.λπ.), φωτογραφία από την παράσταση, καθώς και όνοµα οµάδας. Μέγιστος αριθµός ηθοποιών είναι 5. Η κάθε οµάδα θα παίξει µία φορά, και όποια οµάδα προκριθεί στον τελικό θα παίξει άλλη µια.
 
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
«OLDBOY»
Δράµα | Σκηνοθεσία-Σενάριο:Τσαν Γουκ Παρκ | Διάρκεια: 120 λεπτά | Από τις 28 Αυγούστου 
αποκλειστικά στο Άστυ (Πλατεία Κοραή)
 
11 χρόνια από την πρώτη προβολή του, επανεκδίδεται σε ψηφιακή κόπια η ταινία-έπος του Κορεάτη Τσαν Γουκ Παρκ «Oldboy», από την εταιρεία διανοµής AMAFilms. Ένας άντρας εξαφανίζεται χωρίς ν’ αφήσει το παραµικρό ίχνος πίσω του. Η γυναίκα του βρίσκεται δολοφονηµένη, και όλες οι υποψίες στρέφονται πάνω του. Κι εκείνος, κλεισµένος σε ένα δωµάτιο, χωρίς καµία επαφή µε τον έξω κόσµο, προσπαθεί να καταλάβει ποιος και γιατί τον κρατά όµηρο σ’αυτό το κελί. Σχεδόν 15 χρόνια µετά, καταφέρνει να αποδράσει. Με έναν  και µοναδικό σκοπό: Να εκδικηθεί. Η διορία του είναι πέντε µέρες. Για να σκοτώσει ή να πεθάνει... Πρωταγωνιστούν: Μιν Σικ Τσόι, Τζι Τάε Γιου, Χάι Τζονγκ Κανγκ. Η µεγάλη αποκάλυψη του Φεστιβάλ Καννών 2004, που βασίζεται στο οµώνυµο ιαπωνικό κόµικ manga.
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
«ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»
Τραγωδία | Κείµενο: Σοφοκλής | 
Διασκευή: Γιώργος Μπλάνας | Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου | Διάρκεια 100 λεπτά | 
Στο Ηρώδειο, στις 4 Σεπτεµβρίου, στις 21.00 | Τιµές εισιτηρίων: 10-35 €
 
Συνάντηση ξεχωριστών προσωπικοτήτων του ελληνικού θεάτρου: o Kώστας Φιλίππογλου –σκηνοθέτης µε έντονη παρουσία τελευταία στις αθηναϊκές σκηνές και ηθοποιός παλαιότερα στο φηµισµένο Τhéâtre de Complicité– ανεβάζει τον Φιλοκτήτη (409 π.Χ.), µε πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μαρµαρινό, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Αιµίλιο Χειλάκη και άλλους σηµαντικούς συντελεστές. Εγκαταλελειµµένος από τους συντρόφους του στη Λήµνο, ο Φιλοκτήτης έρχεται αντιµέτωπος µαζί τους δέκα χρόνια µετά, όταν επιχειρούν µε δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία. Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατοµικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιµή και το καθήκον.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ