Shedia

EN GR

27/08/2014

Φθηνός σκούφος του Nέστορα Πουλάκου

Σαν παλιό σινεµά 
 
Το ιστορικό «Μαριδάκι», στην παραλία της Γλυφάδας, ανατρέπει το «µύθο» της αποτρεπτικά ακριβής παραλίας.  
 
Tο ξέρουµε πως διαβάζετε αυτές τις γραµµές ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον αποχαιρετισµό του. Βέβαια, ο καιρός σε αυτήν τη χώρα έχει φερθεί τόσο καλά δεκαετίες τώρα, ώστε µαγαζιά σαν το ιστορικό «Μαριδάκι», στην παραλία της Γλυφάδας, για την ακρίβεια στη 2η Μαρίνα της περιοχής, να εξακολουθούν να έχουν δουλειά πολλούς µήνες το χρόνο. Κι εµείς, να έχουµε τη δυνατότητα να απολαµβάνουµε γευστικούς θαλασσινούς µεζέδες και να γευόµαστε πολλά καραφάκια ούζα, µε τη θάλασσα, κυριολεκτικά, στα πόδια µας.
 
Ελάχιστα µέτρα από τις ψαρόβαρκες και τις τράτες στη Mαρίνα της Γλυφάδας, βρίσκεται ένα ιστορικό ουζοµεζεδοπωλείο που θυµίζει άλλες εποχές, σίγουρα πολύ µακρινές, και σίγουρα µας φέρνει στο νου σκηνές από τις κλασικές ασπρόµαυρες ταινίες του ελληνικού κινηµατογράφου. Άλλωστε, στο «Μαριδάκι», έχουν γυριστεί ουκ ολίγες σκηνές για ταινίες του Φίνου και άλλων παραγωγών του µεταπολεµικού εµπορικού σινεµά. Επίσης, το τοπίο, χωρίς πολύ φωτισµό τη νύχτα, θυµίζει σίγουρα ταβέρνα ελληνικού νησιού, όπου το χαλίκι, η πλαστική καρέκλα και το τραπέζι µε το κλασικό γαλανόλευκο τραπεζοµάντιλο κυριαρχούν.
 
Βρεθήκαµε, λοιπόν, ένα απάνεµο καλοκαιρινό βράδυ στην παραλία της Γλυφάδας για να κάτσουµε στο «Μαριδάκι», ένα από τα ελάχιστα µαγαζιά που έχουν αποµείνει να θυµίζουν την παλιά Γλυφάδα. Και, κυριολεκτικά, είναι σαν τη µύγα µες στο γάλα: βρίσκεται ανάµεσα σε ταβέρνες και εστιατόρια τόσο απλησίαστα, ώστε ο «Φθηνός Σκούφος» δεν θα λεγόταν «χρυσός» αλλά «πλατινένιος». Αντίθετα, στο «Μαριδάκι» είχαµε τη δυνατότητα να φάµε οικονοµικά, µε τη θάλασσα να «πιτσιλάει» τα πόδια µας: αυτό το «προνόµιο», δηλαδή, που χρυσοπληρώνουµε σε όλη την αττική ακτογραµµή, από τον Πειραιά έως το Σούνιο! Από 13 έως 15 ευρώ κυµαίνεται το µενού κατ’ άτοµο, για να καταλάβετε.
 
Με την υπόσχεση στο διευθυντή της «σχεδίας» να µην πιούµε ούτε γουλιά ούζο να µας καταπιέζει –κυριολεκτικά, όµως!–,  παραγγείλαµε χόρτα (βλίτα µε µπόλικο λάδι και λεµόνι), τυρί σαγανάκι και καλαµαράκια τηγανητά που έλιωναν στο στόµα. Για όλα αυτά, µαζί µε το κουβέρ, φρέσκο ψωµί αγορασµένο από παραδοσιακό φούρνο της Γλυφάδας καθώς πληροφορηθήκαµε, δώσαµε 14,8 ευρώ. 
 
Θα λέγαµε πολύ καλά, έτσι και συνυπολογίσουµε ότι για τρεις ολόκληρες ώρες απολαµβάναµε τον αττικό έναστρο ουρανό, µε τη θάλασσα τόσο κοντά µας και τις σκέψεις ότι η «παραλία» χρυσοπληρώνεται εντελώς µακριά µας. 
 
Από την άλλη µεριά, βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, τον οποίο οφείλουµε να πούµε: πέρα από το µαριδάκι του, όλα τα θαλασσινά του µαγαζιού είναι κατεψυγµένα, ενώ ο κατάλογός του δεν διακρίνεται για τον πλουραλισµό και την ποικιλία του. Επίσης, η ταβέρνα είναι, κυριολεκτικά, από άλλη εποχή, από την υποδοµή έως τους σερβιτόρους, ώστε κάθε ανατίµηση να µας αποδιώχνει και την όποια σκέψη για την επιστροφή… στη δραχµή!
 
Πέρα από την όποια πλάκα, η «αποστολή» αυτής της στήλης είναι να σας προτείνει καλό, ποιοτικό και φθηνό «σκούφο». Και το ιστορικό «Μαριδάκι» είναι µια επιλογή που ανατρέπει τον αποτρεπτικό «µύθο» της ακριβής παραλίας. Άλλωστε, για όσους δεν µπορέσατε να πάτε διακοπές ή για όσους επιστρέψατε κι ακόµη τις νοσταλγείτε, αυτή η έξοδος προτείνεται ανεπιφύλακτα.
 
 
*Μεζεδοπωλείο «Το Μαριδάκι», Διαδόχου Παύλου 45, Παραλία Γλυφάδας, Τηλ. 210 8944540.
 
Και λίγο από το µενού…
Χόρτα 2,50€
Σαγανάκι 3,90€
Πατάτες 3,90€
Σκορδαλιά 4,10€
Καλαµαράκια 7,80€
Χταπόδι 10,00€
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ