Shedia

EN GR

29/05/2013

OUT&ABOUT, του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
 
Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
Γιάννης Παπαγιάννης | Σελ. 378 | Τιμή: 5 ευρώ | Εκδόσεις Άγκυρα
 
Τα βιβλία είναι διαχρονικά, πόσω μάλλον τα μυθιστορήματα. Ανασύρουμε, λοιπόν, την «Ασθένεια της Πεταλούδας» του Γιάννη Παπαγιάννη, μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση ιστοριών που πρωτοεκδόθηκε το 2009, όμως παραμένει ζωντανή και επίκαιρη, ενώ ο στόχος της είναι καίριος και διεισδυτικός. Μάλιστα, αυτή την εποχή πωλείται μόλις με 5 ευρώ, και σίγουρα μπορείτε να την αναζητήσετε στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Άγκυρα, στην οδό Σόλωνος 124. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται το θέμα της ανθρώπινης επικοινωνίας αλλά και της ίδιας της ύπαρξης του μυθιστορήματος. Μέσα από μια πιθανόν αστυνομική, εύληπτη ιστορία, οι πρωταγωνιστές που έχουν χάσει την επικοινωνία θα καταστραφούν, ενώ σε εκείνους που έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα να οικοδομήσουν νέους κανόνες. Η επικοινωνία καθίσταται βασικός παράγοντας της διαρκούς αλλαγής που απαιτείται για την ύπαρξη. Η μη επικοινωνία, η μη εξέλιξη, είναι ασθένεια, όπως, στο μυθιστόρημα ενός από τους ήρωες του μυθιστορήματος, ασθενής είναι η πεταλούδα όταν δεν αλλάζει, όταν πεθαίνει ως κάμπια. Ένας συγγραφέας που συνθέτει το βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί. Ένα πιστόλι που ζει σε συρτάρι.  Ένας αυταρχικός συλλέκτης ήχων. Μια θλιμμένη γερόντισσα. Μια προβληματική κόρη. Ένας προαναγγελθείς θάνατος κι ένας πραγματικός φόνος. Εννέα πρόσωπα σε μια παράξενη, εφιαλτική αλλά όχι αδιέξοδη ιστορία. Άνθρωποι που χάνουν το παιχνίδι και άνθρωποι που χτίζουν νέους κανόνες.  Μυθιστόρημα ψυχολογικό, αστυνομικό, υπαρξιακό ή ίσως και τα τρία μαζί. Που γελάει κι εκπλήσσει. Πονάει αλλά και ανακουφίζει. Αγγίζει το συναίσθημα αλλά και τη σκέψη. Παίζει με τον χρόνο, δημιουργεί ερωτήματα, ανατρέπει. Πραγματεύεται την ανθρώπινη επικοινωνία μέσα από ένα λεπτό αστυνομικό τέχνασμα κι αποδεικνύει ότι το μυθιστόρημα δεν έχει ιδιοκτήτη, αλλά κάθε αναγνώστης είναι ιδιοκτήτης. Ο Γιάννης Παπαγιάννης έχει εκδώσει ακόμη τρία μυθιστορήματα (στις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Δελφίνι και Ιστός) ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πέμπτο του. Γράφει για το βιβλίο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στο περιοδικό Vakxikon.gr.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
TALES FROM THE SILENT LANDS
 
 
Οι Tales from the silent lands που επιμελήθηκε η Seda Roeder αποτελούν ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά των John Cage και Morton Feldman, δύο αμερικανών συνθετών των οποίων τα «περί ήχου ιδεώδη τους» διαμόρφωσαν το μέλλον της μουσικής παγκοσμίως. Τρεις πολύ διαφορετικές αλλά και προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολισμένες μουσικές προσωπικότητες επιχειρούν ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι: Οι Tales from the silent lands περιλαμβάνουν τρία νέα έργα που δημιουργούν ένα διάλογο μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος.
Τα κομμάτια για πιάνο των KenUeno και LeiLiang, και οι δύο πρόσφατες παραγγελίες, όπως και ο αυτοσχεδιασμός της SedaRoeder είναι βαθιά επηρεασμένα από το μοναδικό ηχητικό κόσμο και το ανοιχτό πνεύμα των πιανιστικών έργων της πρώτης συνθετικής περιόδου των Cage και Feldman. Το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 20.30, στον πολυχώροABOUT (Μιαούλη 18, Ψυρρή). Εισιτήριο: 5 ευρώ.
 
ΕΚΘΕΣΗ 
ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο αίθριο την αναδρομική έκθεση των ψηφιδωτών έργων της Δάφνης Αγγελίδου με τίτλο «Ψηφιδωτά του Σήμερα». Ο κόσμος της Αγγελίδου είναι ένας κόσμος «στοιχειωμένος». Ένας κόσμος σχεδόν υπερβατικός εν αναμονή μιας ενδεχόμενης εμφάνισης (σπίτια, τοπία, αγροτικά και εικαστικά), με έντονη την παρουσία της απουσίας. Χώροι διαμορφωμένοι, οριστικοί και τετελεσμένοι, όσο και η στερεότητα του κυρίαρχου υλικού που τους διαμορφώνει, δηλαδή οι πέτρινες και μαρμάρινες ψηφίδες. Χώροι στους οποίους ο χρόνος έχει πετρώσει, μετατρέποντας έτσι τη στιγμή σε διαχρονικότητα. Μάλιστα, ακόμα και όταν η ανθρώπινη παρουσία είναι έκδηλη (διαβάσεις, διαβάτες), η κάλυψη κάτω από  ομπρέλα καθιστά την παρουσία αυτή απουσία, μετατρέποντάς τις ανθρώπινες μορφές σε τυποποιημένα ανδρείκελα. Εδώ πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος στερείται εσωτερικής κάλυψης, και άρα συνοχής, και την αναθέτει σε ένα αντικείμενο εκτός εαυτού, την ομπρέλα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου και λειτουργεί βάσει του ωραρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44).
 
ΧΟΡΟΣ 
Α-ΤΟΠΙΑ
 
Η ομάδα Tilt παρουσιάζει την Κυριακή 2 και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 12, Πετράλωνα) την παράσταση σύγχρονου χορού και αργεντίνικου τάνγκο με videoart Α-ΤΟΠΙΑ. Ένας ατελής Θεός εκκινεί μια σειρά γεγονότων – ανθρώπινων τοπίων. Τοπίων που  ξεδιπλώνονται είτε διαδοχικά, με τη μορφή μιας ιστορίας εξερεύνησης και τιμωρίας, είτε ταυτόχρονα, ως δίλημμα του πρωταγωνιστή, που καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στη σιγουριά και στο άγνωστο. Η ομάδα παίρνει ως βάση μια από τις εμμονές του ανθρώπινου πολιτισμού, την ποινή που ακολουθεί την πορεία προς τη γνώση (Προμηθέας, το Δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού), για να υφάνει ένα ολοκληρωμένο δοκίμιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Χορογραφία:Δέσποινα Καβούρη, Ερμηνείες: Ειρήνη Παπανικολάου, FabianBallejos, Τζίνα Νικολίτσα, Ειρήνη Φαναρά, Βιβή Μπρακουμάτσου, Δέσποινα Καβούρη, Βίντεο / κείμενο / ήχοι:Παναγιώτης  Γεωργόπουλος.Έναρξη: 21:15.Διάρκεια:50’. Τιμή Εισιτηρίου:10 ευρώ.
 
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή Το Όνειρο και το Οικείο, στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου). Σχέδια μικτής τεχνικής εναλλάσσονται με ελαιογραφίες και παστέλ σε αυτή την ατομική έκθεση. Το εκθεσιακό τοπίο της Κυριαζή μετακινείται σαν τη διαδοχή ονείρου από τις απόκοσμες σκοτεινές επιφάνειες με τη χειρονομία του κάρβουνου, του γραφίτη και των μεταλλικών μελανιών, στη θαμπή τονικότητα ενός ασφυκτικού πράσινου και την αίσθηση της υφής και της αφής των χρωματικών παστέλ.Η έκθεση κινείται σε δύο διαφορετικές κλίμακες μεγέθους: τα μεγάλα ελεύθερα έργα σε χαρτί και τα λάδια σε καμβά και τα έργα μικρότερων διαστάσεων με ξηρή κιμωλία σε χαρτί. Μετά από μια μακρά περίοδο που είχε ασχοληθεί με ψηφιακά έργα, η Κυριαζή επέστρεψε με τα παστέλ στη ζωγραφική που μπορούσε να χειριστεί στο χώρο ενός δωματίου. Η έκθεση διαρκεί έως τις 29 Ιουνίου, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, καθημερινά 10 - 14.00, Τετάρτες και Παρασκευές 10 - 20.00, και το Σάββατο 12 - 14.00.
 
ΖΩΗ
ALTER SUMMIT ΑΘΗΝΑ
 
Στις 7 και 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Εναλλακτικής Συνόδου των Ευρωπαϊκών Κινημάτων – Alter Summit, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Η Εναλλακτική Σύνοδος είναι μια δικτύωση ευρωπαϊκών κινημάτων για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στον κόσμο της εργασίας και στις κοινωνίες. Η επιλογή της Ελλάδας για τη σύγκληση της Συνόδου αυτής έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού την περίοδο που διανύουμε, η Ελλάδα είναι το εργαστήρι εφαρμογής των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και ταυτόχρονα εργαστήρι κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων και αγώνων. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν 15 θεματικές συνελεύσεις, που αφορούν την αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, το νέο φασισμό στην Ευρώπη και το Κράτος καταστολής, την ισότητα των δύο φύλων, το δημόσιο χρέος και πολιτικές αντιμετώπισης του, την εξωτερική πολιτική και τις διαδικασίες των οικονομικών επεμβάσεων, το κράτος πρόνοιας, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα εργατικά δικαιώματα κ.ά. Η σύνοδος της Αθήνας θα κλείσει με μια μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τα αυξανόμενα φαινόμενα φασισμού και νεοναζισμού.
 
ΣΙΝΕΜΑ
ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2013
Από 16 Μαΐου έως 3 Ιουλίου | 147 έγχρωμες και ασπρόμαυρες ταινίες | 3 ταινίες την ημέρα | Από τις 18.00 το απόγευμα με ημερήσιο εισιτήριο 6 ευρώ | Κάρτα διαρκείας: 30 ευρώ | Κινηματογράφος Άστυ (Πλατεία Κοραή)
 
Αναφερθήκαμε και στο προηγούμενο τεύχος της «σχεδίας» στο θρυλικό Ταινιόραμα, που ξεκίνησε ο κυρ-Αντώνης Στεργιάκης το 1990 στο -επίσης θρυλικό- σινεμά Αλφαβίλ επί της οδού Μαυρομιχάλη. Μετά από 22 διοργανώσεις, ο κυρ-Αντώνης «λείπει» φέτος από κοντά μας και το Ταινιόραμα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Ο κύριος όγκος των ταινιών είναι το μήνα αυτό. Μπορείτε να δείτε: από το «Μπόνι και Κλάιντ» έως το «Θεώρημα» του Παζολίνι, το προκλητικό «Exotica» του Ατόμ Εγκογιάν, το «Ασανσέρ» για Δολοφόνους του Λουί Μαλ, ημερήσια αφιερώματα στον Τσαν Γουκ Παρκ, τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, τον Κουέντιν Ταραντίνο, τον Ναγκίσα Οσίμα, τον Λουκίνο Βισκόντι, τον Ντέιβιντ Λιντς, τον Ρόι Άντερσον, τον Κιμ Κι Ντουκ, τους αδελφούς Νταρντέν κ.ά., επίσης «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι», την πρώτη ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Το Μαχαίρι στο Νερό» κ.ά. Δείτε το πρόγραμμα:issuu.com/amafilmspress/docs/taniorama?mode=window&viewMode=doublePage.
 
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΡΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
Κωμωδία | Κείμενο: Thomas Simon Gueullette | Σκηνοθεσία - Μετάφραση: Αθηνά Κεφαλά | Διάρκεια:110’ | Εισιτήριο: 10 ευρώ | Κινηματοθέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21)
 
Από τις 24 Μαΐου οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζουν κάθε Παρασκευή και  Σάββατο στις 9 μ.μ.το έργο του Thomas Simon Gueullette (1683-1766) «Έρως παιδαγωγός» (L’amour précepteur). Πρόκειται για μία ερωτική κωμωδία καταστάσεων, πλαισιωμένη από χορούς και τραγούδια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι το 1726, σε ένα μεσοαστικό σπίτι. Οι χαρακτήρες του έργου αντιστοιχούν στις φιγούρες της Commedia dell’arte, ενώ το ερμηνευτικό ύφος, η κίνηση, τα κοστούμια και οι μάσκες των ηθοποιών ζωντανεύουν το αναγεννησιακό θέατρο. Παίζουν οι ηθοποιοί:Τατιάνα Άρκου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Αλέξανδρος Καμαρινέας,  Μαρία Μαυροματάκη, Εύη Νικολοβγένη,  Νιόβη Πεπέ,  Σίβη Σιδέρη,  Σπύρος Σιδέρης,  Αντρέας Σκλαβουνάκος.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ