Shedia

EN GR

03/07/2023 Γκoλ στη Φτώχεια

Το χορτάρι της ελπίδας

Το χορτάρι της ελπίδας

Η Εθνική Αστέγων αναχωρεί για το Σακραμέντο των ΗΠΑ, όπου θα φιλοξενηθεί (8-15/7) η κορυφαία παγκόσμια γιορτή κοινωνικού αθλητισμού, το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

 

«Ακόμα δεν μπορώ να “χωνέψω” ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη», είχε μοιραστεί η Αγγελική, μια νεαρή γυναίκα, μία παίκτρια της Εθνικής μας των Αστέγων, που είχε βρεθεί στα γήπεδα της Πόλης του Μεξικού, τον Οκτώβριο του 2018

 

Πέντε χρόνια αργότερα, μία άλλη παρέα, αγόρια και κορίτσια, όλων των ηλικιών,  ετοιμάζονται για τα γήπεδα του Σακραμέντο της Καλιφόρνια, όπου από το Σάββατο 8 Ιουλίου ώς τις 15 Ιουλίου θα λάβει χώρα το 18o Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Ο Σπύρος, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Δημήτρης, η Μελίνα και τα άλλα παιδιά ετοιμάζονται να κυλήσουν την μπάλα στο χορτάρι της ελπίδας, να ζωντανέψουν την πίστη στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Όπως, εξάλλου, μαρτυρά η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να ενώσει ανθρώπους.

 

Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στα γήπεδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University) με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών -όλοι προερχόμενοι από ευάλωτους πληθυσμούς- από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία. 48 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή.

·         Κοντά 6,5 εκατομμύρια ήταν οι άνθρωποι που με κάποιο τρόπο ενεπλάκησαν ενεργά στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, εκείνο της Ουαλίας, το καλοκαίρι του 2019.

·         94% των θεατών που βρέθηκαν στις κερκίδες δήλωσε ότι το τουρνουά είχε θετική επιρροή στους ίδιους (positive impact).

·         77% των αθλητών δήλωσε ότι η συμμετοχή στο τουρνουά επηρέασε θετικά τη ζωή του (στοιχεία Homeless World Cup)

Δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας για τις ΗΠΑ, την Τρίτη 4 Ιουλίου, στις 19:30, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» στήνει κώνους αντί για δοκάρια (όπως κάποτε βάζαμε τις σχολικές τσάντες ή πέτρες ή κουκουνάρια) έξω ακριβώς από το «σχεδία home», στον πεζόδρομο της οδού Νικίου, στην καρδιά της Αθήνας, για να παίξουμε λίγη μπάλα, ένα οικογενειακό δίτερμα, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε πως με μια μπάλα στα πόδια οι ζωές μας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Θα είναι μια μικρή γιορτή, κάτι σαν την τελευταία προπόνηση, ένα ξεπροβόδισμα.  Μια γιορτή ανοιχτή σε ανθρώπους του Τύπου (και όχι μόνο) που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της τόσο ξεχωριστής αυτής ομάδας και να περιηγηθούν.

Για να μοιραστούμε χαρούμενες ιστορίες.


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες