Shedia

EN GR

31/08/2023 Το περιοδικό

3ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής «σχεδίας»

O οίκος των χρωμάτων

3ος Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Το «σπίτι» πέρα από τους τοίχους, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς


Άλλωστε, ο πλανήτης μας είναι το μεγάλο μας κοινό σπίτι.

Τι είναι σπίτι, αλήθεια; Είναι η ζεστασιά, οι αναμνήσεις, το καταφύγιο ή οι άνθρωποι που μένουν εκεί; Είναι οι γεύσεις αγαπημένων
φαγητών, οι οικείοι ήχοι ή μια αγκαλιά; Ή, μήπως, είναι κάτι ευρύτερο, πέρα από τους τοίχους; Είναι η γειτονιά που μεγάλωσες, η θάλασσα όπου έκανες την πρώτη βουτιά χωρίς να κρατάς τη μύτη σου, η μυρωδιά του δάσους που πήγαινες κάθε Κυριακή εκδρομή;

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Δεν το περίμενα καθόλου, δεν πίστευα καν ότι θα είναι η ζωγραφιά μου σε αυτές της έκθεσης. Έμπνευσήμου ήταν η συζήτηση που κάναμε με τη δασκάλα μας, καθώς και ένα πιάτο με σχέδια που είχα δει», είχε ακουστεί στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή της οκτάχρονης Ανατολής, μαθήτριας στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όταν της ανακοινώσαμε ότι η ζωγραφιά της θα κοσμούσε το εξώφυλλο του τεύχους του Ιανουαρίου 2023 (#107) της «σχεδίας» μας. Μαζί με της Ανατολής, άλλες 2.052 συμμετοχές είχαν φτάσει στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, κάνοντας το έργο της κριτικής επιτροπής του 2ου διαγωνισμού παιδικού σκίτσου της «σχεδίας» εξαιρετικά δύσκολο.

Κι ανυπομονούμε να γεμίσουμε και φέτος από καινούριες εικόνες σπιτιών, πρωτότυπες, πολύχρωμες και γεμάτες προβληματισμό και συναίσθημα. Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια η «σχεδία» λοιπόν, επιστρέφει, αυτή τη φορά μάλιστα, εξετάζοντας το ΣΠΙΤΙ όχι μόνο ως οικογενειακή ή προσωπική στέγη αλλά ως έννοια ευρύτερη για αυτά που περικλείει. Υπό αυτή την έννοια, ΣΠΙΤΙ είναι και το  «κοινό σπίτι» όλων μας, ο πλανήτης μας, το φυσικό περιβάλλον, που αν και συνδέεται άρρηκτα με την ίδια μας την ύπαρξη και τη ζωή, αντιμετωπίζει πολλές απειλές. Για να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε και από αυτή την πιο περιβαλλοντική διάσταση της έννοιας του σπιτιού, η «σχεδία», επέλεξε φέτος να συνεργαστεί με το WWF Ελλάς (www.wwf.gr) , το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for Nature.

 

Οι μικροί καλλιτέχνες ηλικίας 5-12 χρονών, που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας, αλλά και του εξωτερικού, καλούνται να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους και τους κηδεμόνες τους και να αποτυπώσουν με χρώματα και φαντασία τι σημαίνει για αυτούς η έννοια «σπίτι».
Η παιδική ζωγραφιά που θα εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή θα κοσμήσει, όπως κάθε χρόνο, το εξώφυλλο της «σχεδίας», ενώ οι 20 φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «σχεδίας» (και όχι μόνο), λαμβάνοντας και ένα συμβολικό δώρο. Όλα τα παιδιά, δε, που θα στείλουν έργα τους θα λάβουν, ηλεκτρονικά, τιμητική βεβαίωση συμμετοχής.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) ο πωλητής της «σχεδίας» Φώτης Αδαμόπουλος, η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, η διευθύντρια της γκαλερί Ζουμπουλάκη Δάφνη Ζουμπουλάκη, η αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού και ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ιδέα:
3ος διαγωνισμός παιδικού εξωφύλλου περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Το θέμα:
Μια ζωγραφιά με θέμα τη λέξη «σπίτι».

Σε ποιους απευθύνεται:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 χρόνων.
Καλούνται οι συμμετέχοντες να αποστείλουν: 1) όνομα παιδιού 2) ηλικία 3) όνομα δασκάλου/γονέα/κηδεμόνα 4) στοιχεία επικοινωνίας 5) αν συμμετέχει μέσω σχολείου.

Τεχνικές προδιαγραφές: 
Η ζωγραφιά πρέπει να είναι τετράγωνη, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο, σε οποιοδήποτε χαρτί και σχεδιασμένη με το υλικό της αρεσκείας του μικρού δημιουργού (μολύβι, μαρκαδόρο, τέμπερες κ.λπ.). Οι διαστάσεις του να είναι τουλάχιστον 20 εκ. x 20 εκ.

Αποστολή: 
Φωτογραφία ή σκανάρισμα της ζωγραφιάς αποστέλλεται με email στο contest@shedia.gr 
Tο θέμα να γράφει: «Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής της “σχεδίας” 2023».
Το αρχείο θα πρέπει να είναι jpg, υψηλής ανάλυσης, 2Mb έως 4Mb.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων:
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
 
Τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες