Shedia

EN GR

30/01/2020 Το περιοδικό

ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΚΡΟΣ

του Χρήστου Αλεφάντη

 

Ανήμερα της 25ης Απριλίου, ο ανυποψίαστος επισκέπτης που θα αποφασίσει να βγει μια βόλτα στους δρόμους του Σίδνεϊ μάλλον θα αιφνιδιαστεί από τα μπουλούκια σκυφτών ανθρώπων που χειρονομούν ζωηρά, έχοντας σχηματίσει κύκλους σε πολλές γωνιές της πόλης. Είναι η μέρα που οι Αυστραλοί παίζουν «two-up». Κορώνα ή γράμματα, με άλλα λόγια. Η 25η Απριλίου είναι η μέρα των ANZAC, η σημαντικότερη εθνική γιορτή της Αυστραλίας – μαζί με το Australia Day. Είναι μια μέρα μνήμης για τους υπέρ της πατρίδας πεσόντες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Όσο παράξενο και να μοιάζει, παίζουν two up οι Αυστραλοί, τιμώντας τις παραδόσεις. Κορώνα γράμματα ήταν το αγαπημένο παιχνίδι των αυστραλών στρατιωτών όταν δεν έπαιζαν κορώνα γράμματα τις ζωές τους με αληθινά πυρά απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα, στα χαρακώματα της Καλλίπολης και του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Τέτοια μέρα, λοιπόν, πολλές φορές πριν πάρω το δρόμο για την Courthouse Hotel, την αγαπημένη παμπ, για μια παγωμένη VB και ένα ζουμερό στέικ σάντουιτς, θα περνούσα από το Κινγκς Κρος (Kings Cross) για να χαζέψω λίγο το παιχνίδι, το θέαμα. Το Κινγκς Κρος ήταν για χρόνια ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της αυστραλιανής μητρόπολης, μια από τις λίγες (αν όχι η μοναδική) γειτονιά της πόλης που ζούσε 24 ώρες το 24ωρο. Καφέ, εστιατόρια, στριπτιζάδικα, μπαρ, κλαμπ, παμπ, καντίνες, τα πάντα εδώ. Και από το Μάιο του 2001, εδώ λειτουργεί και ο μοναδικός χώρος εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών της χώρας. Όταν αποφάσισαν να κάνουν το τολμηρό βήμα, οι Αυστραλοί δεν εξοστράκισαν τους χρήστες σε κάποια απομονωμένη γωνιά της πόλης ώστε να μην ενοχλούν την αισθητική και τα ήθη (sic) των υπολοίπων. Τόλμησαν και έδωσαν την άδεια να λειτουργήσει το «Κέντρο Ιατρικώς Ελεγχόμενης Χρήσης» (Medically Supervised Injecting Centre) στην καρδιά της πόλης, ακριβώς απέναντι από το σταθμό του τρένου.  Ένας από τους λόγους που επελέγη το Κινγκς Κρος ήταν ότι, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η περιοχή είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από υπερβολική δόση σε ολόκληρη την Αυστραλία, ενώ από τις αρχές της ίδιας δεκαετίας είχε παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση του φαινομένου παράνομων ενοικιάσεων δωματίων αποκλειστικά και μόνο για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της United Church of Australia (uniting.org), της εκκλησιαστικής αρχής η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου (ναι, μια εκκλησία είναι που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία), το υψηλό ποσοστό θανάτων στο Κινγκς Κρος οφειλόταν στο γεγονός ότι η περιοχή αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. «Οι χρήστες θέλουν να πάρουν τη δόση τους όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη στιγμή που θα περιέλθει στην κατοχή τους, κυρίως για να ξεπεράσουν το σύνδρομο στέρησης, αλλά και για να γλιτώσουν από πιθανό αστυνομικό έλεγχο», δίνεται η εξήγηση. Τι πιο λογικό, λοιπόν, από το να γίνει ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης στο Κινγκς Κρος; 

Όταν ετέθη το ζήτημα, η τοπική κοινωνία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ώριμη. Ήδη από το 1997-1998, σε τηλεφωνικές έρευνες, η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της λειτουργίας του χώρου. Τελικά, οι διαβουλεύσεις με τους κατοίκους της γειτονιάς μάς έφεραν στις 6 Μαΐου του 2001, όταν στο κτίριο της κεντρικότατης Ντάρλινχερστ Ρόουντ αρ. 66 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε όλο το νότιο ημισφαίριο «Κέντρου Ιατρικώς Ελεγχόμενης Χρήσης». Από τότε, στο χώρο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις, χωρίς να έχει σημειωθεί ούτε ένας θάνατος. Έχουν καταγραφεί 7.000 περιπτώσεις όπου οι χρήστες πήραν υπερβολική δόση, αλλά με την άμεση παρέμβαση του επιστημονικού προσωπικού διέφυγαν του κινδύνου. Στο μεταξύ, στην πόλη, οι κλήσεις προς το τοπικό ΕΚΑΒ για ζητήματα που αφορούν τη χρήση ουσιών έχουν μειωθεί κατά 80%.

Η «σχεδία» έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ύπαρξής της (βλ. «Γκαλερί για τη ζωή», σελ. 26-28, τεύχος #3, Μάιος 2013). Τα στοιχεία, η διεθνής εμπειρία είναι συντριπτικά υπέρ της λειτουργίας τους. Στις αρχές Μαρτίου, υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι διατάξεις για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Είναι ένα από τα καλά νέα των ημερών μας.

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες