Η «σχεδία» στη ρίζα κάθε γιορτής
Η κουζίνα του «σχεδία home» ανοίγει, εκτάκτως, τις πόρτες της, ζεσταίνει τις επαγωγικές εστίες της και απλώνει δίκτυο διανομής και αγάπης, για να φτάσουν οι «γεύσεις της μαμάς» σε κάποιους από τους συνανθρώπους μας που, σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς, στερούνται τα στοιχειώδη, βιώνοντας έναν (νέο) ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό.
«Ίχνος έμπρακτης μαγείας / που απέμεινε στον κόσμο / είναι η μαγειρική.
Αλλά και πρόχειρο μέσο εξάσκησης / του μεγαλείου της προσφοράς…
Δεν θέλει όμως τόση φιλοσοφία / για να το απολαύσουμε.
Άσκηση λεπτότητας είναι / και αρχοντιάς του προσφέροντος
και του προσφερομένου / και του δεχομένου.
Η ρίζα κάθε γιορτής».
Αυτά σημειώνει στο ποίημά του «Μαγείρεψα» ο λογοτέχνης Βασίλης Λαλιώτης. Αυτά τα ίχνη της «έμπρακτης μαγείας της μαγειρικής» και το «μεγαλείο της προσφοράς» που αυτή κρύβει μέσα της ήρθε πια η στιγμή να αναδείξουμε και πάλι μέσα από την κουζίνα του «σχεδία home».
«Κανένας μόνος του σε καμία κρίση», είναι το σύνθημα της καμπάνιας που έχουμε ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας για να σταθούμε στο πλάι των πιο φτωχών από τους φτωχούς αυτού του τόπου, οι οποίοι, σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς, βιώνουν έναν νέο αποκλεισμό.
Το να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κουζίνα του «σχεδία home» (www.shediahome.gr) για να έχουν τη δυνατότητα να γευτούν «φαγάκι της μαμάς» κάποιοι έστω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας στο χώρο όπου διαβιούν ήταν στα πλάνα μας, εξαρχής. Ήταν ένα από τα επτά σημεία της καμπάνιας «Να αγαπάς και να αγωνίζεσαι» που στήθηκε και δρομολογήθηκε ευθύς αμέσως μετά την αναστολή της έκδοσης του περιοδικού δρόμου «σχεδία», στα μέσα Μαρτίου.
Και ήρθε πια η ώρα να γίνει πράξη.
Από το Μεγάλο Σάββατο 20 Απριλίου ώς την Παρασκευή 15 Μαΐου (και ακόμη περισσότερο αν το απαιτήσουν οι συνθήκες) η κουζίνα του νέου σπιτιού της «σχεδίας» θα πλημμυρίσει με μία γαστρονομική πανδαισία γεύσεων και μυρωδιών, ώστε κοντά σαράντα από τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας που ανήκουν στο δίκτυο του ελληνικού περιοδικού δρόμου να μη στερηθούν το γιορτινό τραπέζι, το δικαίωμα στην απόλαυση της πατροπαράδοτης μαγειρίτσας, το βράδυ της Ανάστασης, το καλοψημένο, μυρωδάτο αρνάκι, την Κυριακή του Πάσχα. Και έπεται η συνέχεια.
Το διάστημα αυτό, τα γεύματα θα σχεδιάζει και θα προετοιμάζει, εθελοντικά, μια ομάδα εκ των πιο σπουδαίων σεφ του τόπου. Το δικό τους γαστρονομικό πινέλο θα κρατούν ο chef Μανόλης Γαρνέλης και ο sous chef Βασίλης Παπαδόπουλος του ιστορικού εστιατορίου «Βασίλαινας» (www.vassilenas.gr), που, υπό τη διοίκηση του Θανάση Βασίλαινα και του Βενιαμίν Δασκαλάκη, συνεχίζει στο κέντρο της Αθήνας μία γαστρονομική παράδοση που ξεκίνησε πριν από ένα αιώνα στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φέτος, η «Βασίλαινα» συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Από κοντά, ο σεφ Ηλίας Αναστασιάδης, καθηγητής μαγειρικής στη σχολή «Le Monde» και συνδημιουργός του ξεχωριστού στεκιού «Ο Φλάρος» (http://flaros.gr/), στο γραφικό λιμανάκι του Φάρου στη Σίφνο. Ο κ. Αναστασιάδης, φανατικός αναγνώστης της «σχεδίας» ο ίδιος, θα φέρει μαζί του τις γεύσεις και τον αέρα της κουλτούρας και της παράδοσης του πανέμορφου νησιού των Κυκλάδων.
Σε αυτό το πρώτο «πακέτο» που θα διανεμηθεί το βράδυ της Ανάστασης, θα περιλαμβάνεται από ένα τσουρέκι, φτιαγμένο με στοργή και αγάπη από τον κορυφαίο ζαχαροπλάστη κ. Στέλιος Παρλιάρο, αλλά και από μία χειροποίητη λαμπάδα, προσφορά των καλών μας γειτόνων, στην καρδιά της Αθήνας, των ανθρώπων των εκδόσεων «Εν Πλω» (https://www.enploeditions.gr/).
Η διανομή των ατομικών γευμάτων στους χώρους όπου διαβιούν οι άνθρωποι του ελληνικού περιοδικού δρόμου θα γίνεται, από το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι το τέλος Απριλίου, από τους ανθρώπους και τα οχήματα των υπηρεσιών Βοήθειας της Interamerican, που βρίσκεται, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, στο πλευρό της «σχεδίας» και της Εθνικής Αστέγων.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε τούτη την «άσκηση αρχοντιάς του προσφέροντος» και να συμβάλουν στη διανομή του φαγητού μπορούν να καλούν στο 213 023 12 20 ή να στείλουν email στο info@shedia.gr.
Η διανομή, σε πρώτη φάση, θα γίνεται μόνο στην ομάδα των πωλητών του περιοδικού που βιώνει ακόμη πιο σκληρά την παρούσα κρίση (άνθρωποι με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία, βαθιά στην τρίτη ηλικία κ.λπ.) και όχι σε όλους τους ανθρώπους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γεγονός που είναι στενάχωρο, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες, εφόσον υπάρξει η δυνατότητα, η ενέργεια αυτή να φτάσει σε όλους.
Σε πρώτη φάση, οι μυρωδιές από τα «φαγητά της μαμάς» θα φτάσουν στις ακόλουθες περιοχές: Νέος Κόσμος, Παγκράτι. Βύρωνας, Μεταξουργείο, Κολωνός, Πειραιάς, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Δάφνη, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Ομόνοια, Νέα Φιλαδέλφεια, Καλλιθέα, Άγιος Ελευθέριος.
Μακάρι οι ρίζες αυτής της γιορτής να μπορέσουν να απλωθούν τόσο πολύ, ώστε να αγκαλιάσουν όλους τους ανθρώπους που φορούν το κόκκινο γιλέκο και όχι μόνο.
Στο μεταξύ, όλοι οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, δηλώνουν χαρούμενοι που έγινε η αρχή και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιοι άνθρωποι θα ασκηθούν στην «αρχοντιά του προσφερόμενου».
«Α», για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.
Το σκίτσο είναι του Γιάννη Εργελετζή
Αρχειο
- July 2022
- July 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- September 2015
- August 2015
- June 2015
- May 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- October 2013
- July 2013
- February 2013
- February 2012